2019/07/17

szociális szerda | The Reading Rush 2019

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Talán hallottál már róla, hogy a világhírű Booktube-A-Thon immár The Reading Rush név alatt fut -- méghozzá azért, mert a szervezők egy befogadóbb, univerzálisabb megnevezést kerestek ennek a booktube- és egyéb vlogger-közösség határain túlmutató olvasós maratonnak. Idén már senkinek sem lehet kérdéses, hogy bárki részt vehet az eseményen, nemtől, kortól és közösségi oldaltól függetlenül. Már nekem sem lesz bűntudatom, hogy lusta vagyok újra kamera elé ülni, és komolyan dolgozni a beszédkészségem fejlesztésén... nem, mintha ez a bűntudat valaha is visszatartott volna bármilyen maratonon való részvételtől, hihi.



Idén július 22-28. között zajlik a muri, és ismét 7 feladat mentén lehet összeállítani várólistáinkat. Saját listám egyelőre így néz ki (de nyitott vagyok egyéb javaslatokra, ha eszedbe jut valami, amit szívesen megosztanál kommentben):



#1 Olvass el egy lila borítós könyvet!

JACQUELINE WILSON: TÜNDÉREK ÉS TITKOK


Animus, Busapet, 2006.
198 oldal, fordította Pálfalvi Ilona.
Fülszöveg:

Violet nem tud kitörni mindenkit elbűvölő, és őt is örökké irányítgató bátyja bűvköréből. Amikor Will valamit megtud a saját múltjáról, Violet helyzete még rosszabbra fordul. A kislány egy álomvilágba menekül, melyet legkedvesebb írója, Casper Dream figurái népesítenek be. Úgy tűnik azonban, hogy egy új barátság segítségére lehet Violetnek. De hogyan lehet képes Jázmin, az új barátnő megtörni Will „varázserejét”?

Választásom okaEgy Wilson könyvet általában pár óra alatt ki tudok végezni, és mindig szívmelengető élményben van részem.




#2 Olvass el egy könyvet ugyanazon a helyen!

JOKER!

Ezt bármelyik kiszemeltemmel megtehetem, és nem is szándékozom 7 könyvet elolvasni egy hét alatt. Másrészt meg jobb szabadon hagyni egy helyet, hátha máshoz is kedvem támad az itt felsoroltakon kívül.



#3 Olvass el egy olyan könyvet, amit tavaly terveztél!

VIRGINIA WOOLF: ORLANDO


Édesvíz, Budapest, 1997.
222 oldal, fordította Szávai Nándor.
Fülszöveg:

Orlando, ​a költői hajlandóságú, gyönyörű nemesifjú az Erzsébet-kori Angliában látta meg a napvilágot. Életében szerepet kap Shakespeare, kalandjai során megismerkedik és kapcsolatba kerül egy szép, de csapodár orosz hercegnővel, magával a királynővel, a nagy Erzsébettel, a londoni alvilág számos tagjával, egy előkelő román hölggyel, a török szultánnal, egy csapat vándorcigánnyal. Törökországban nemet vált, majd Angliába hazatérve átcsöppen a XVIII. századba s a korabeli irodalmi szalonokba. A század nem nyeri el a tetszését, átvált a XIX.-be – mind közül a legálszentebbe, a dagályos építészet, a krinolinok és a jegygyűrűk világába. Férjhez megy, s végre kiadják több száz éven át készült remekművét, egy hosszú költeményt. Utoljára a XX. században látjuk, hever az ősi otthon tölgyfája alatt, próbál rendet tenni sokféle megtestesülése között, s várja haza férjét, a hajóskapitányt – akiről talán csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy férfi-e valóban.

Különös, szertelen, merész regény – tónusa néha elbűvölő, néha infantilis, aztán maróan szatirikus meg egészen személyes is, s mintha azt üzenné, mindnyájan androgünök vagyunk, s nem mindig tőlünk függ, hogy melyik „nemünk” dominál. Az első angol kiadást az írónő szerelme-barátnője, Vita Sackville-West férfiruhás fotói díszítették.

Választásom oka: Ez a regényke is szerepelt az Olvass Velünk Klasszikust! kihíváson, melyet Réta (@HaBár, a könyves kocsma) és Dorka (@Anya olvas) rendezett 2018. januárjában. Kiolvasni már sajnos nem tudtam, ehhez a feladathoz viszont tökéletes lesz.




#4 Olvasd el egy szerző első könyvét!

GALLAY-NAGY KRISZTINA: POISON OF LOVE


Főnix Nova, Hajdúböszörmény, 2019.
360 oldal.
Fülszöveg:

„Az ​ember hajlamos mindent megtenni azért, hogy megvédje, akit szeret.
Hadd meséljek el egy történetet arról, hogyan tettem tönkre imádott énekesem és egy komplett rockbanda karrierjét.
Az univerzum rendjének felborításáról már nem is beszélve.”

Natalie Bat, az ízig-vérig rocker kamaszlány bármit megtenne azért, hogy találkozhasson kedvenc rockbandája, a Poison of Love imádott énekesével, Adrian Arronnal. A bármit pedig igen tág fogalom, kiváltképp, ha az ember édesapja egy időgépen dolgozik egy kétes hátterű cégnél. Így történhet, hogy Nat egy osztályba kerül rajongása tárgyával, a leendő rocksztárral. Adrian azonban tinédzserként közel sem olyan, amilyennek egy szerelmes rajongó a hírhedt frontembert képzeli.

1999-ben még nyoma sincs letölthető mobilalkalmazásoknak, a slágerlistákat popbandák uralják, a képregényhősökért rajongók egytől egyig csodabogárnak számítanak. Valaki pedig mindvégig a fiatalokon tartja a szemét, mert pontosan tudja, mihez vezethetnek a meggondolatlan, tizenéves Natalie tettei…

Választáson oka: Ahogy a Félévzárási pánik bejegyzésemben is említettem (ITT), majd' minden szociális oldalon nyomon követem az írónő, Krisza művészi tevékenységeit, és amint megtudtam, hogy a Főnix kiadó megjelenteti első regényét, már elő is rendeltem a könyvet. Sajnos eddig nem jutottam el hozzá, hogy el is olvassam, de mintha ezt a feladatot kifejezetten azért találták volna ki, hogy be tudjam illeszteni a Poison of Love-ot is a várólistámba... Thanks, Fortuna!



#5 Olvass el egy könyvet nem emberi főszereplővel!

JURIJ KOVAL: APRÓKA


Kárpáti, Budapest-Uzsgorod, 1979.
194 oldal, fordította Makai Imre.
Fülszöveg:

A Msaga prémállattenyésztő telepen szigorúan vigyáznak a sarki rókákra. Egy kölyök közülük, a Harmadik Napóleon mégis megszökik. A fiatal állatka hallatlanul fontos a telep hírneve szempontjából: prémjének különleges színe, dús, platinaszürke farka, világos sávval kettészelt pofácskája különleges fajtára utal. Ezt a csodálatos rókakölyköt kísérjük bolyongásának izgalommal teli útjain, miközben megismerkedünk a kovilkinói iskolásokkal s egy karakán kislegénnyel, az iskolapad várományosával, meg egy lánnyal, aki szívből megérti minden szökött róka bánatát.

Választásom oka:Újabb visszatérő elemmel állunk szemben, amit a múlt heti Laza nyári kihívások bejegyzésemben említettem először (ITT). A rókakereső moly.hu-s kihíváshoz is tökéletes, plusz erős Fehér Agyar érzés lengi körül a fülszöveget, ami mindig pozitívum. Meg is rendeltem magamnak az antivarium.hu-ról, mert állatmesékből sosem elég!



#6 Olvass el egy olyan könyvet, amelynek címében 5 vagy több szó szerepel!

MASSIMILIANO PARENTE:
HITLER UTÁN A MÁSODIK LEGNAGYOBB MŰVÉSZ


Libri, Budapest, 2015.
388 oldal, fordította Kárpáti Zsuzsa.
Fülszöveg:

Massimiliano Parente 1970-ben született Grossetóban, jelenleg Rómában él. Poposabb, mint Andy Warhol, excentrikusabb, mint Salvador Dalí, zseniálisabb, mint Marcel Duchamp – Max Fontana, aki a kritikusok szerint „a világ legnagyobb festője", véletlenül lett sikeres negyvenévesen, éppen azon a napon, amikor eldöntötte, hogy eldobja életét, mert csődtömegnek érzi magát. Akkor átalakul: zöld Hitler-frizurát, náci sapkát, Nike cipőt visel. Megközelíthetetlen, akár egy rocksztár, szeszélyes, mint egy hollywoodi díva, kellemetlen és provokatív, pusztán mert úgy tartja kedve, és odáig megy, hogy festői példaképeként Adolf Hitlert jelöli meg. Ám van egy gyengéd oldala is: a kis Martina, az élettársa, aki siketnéma, és jelnyelvvel kommunikál.

Választásom oka: A cím. Teljesen komolyan beszélek. Amikor megláttam az egyik postai sorban-álláskor az 1000,- Forintos könyvek között, azonnal beleszerettem a címébe. A polgárpukkasztó irodalom legalább annyira vonz, mint az állatmesék -- és nagyon ajánlom, hogy a szöveg legalább olyan erős legyen, mint a külcsín.




#7 Olvass el egy könyvet, aztán nézd meg az adaptációját!

H. G. WELLS: SZÖRNYETEGEK SZIGETÉN
(avagy Dr. MMoreau szigete)


Móra, Budapest, 1990.
138 oldal, fordította Rózsa György.
Fülszöveg:

Edward Prendick ifjú angol természettudós hajótörést szenved. Keserves hányódások után titokzatos szigetre vetődik: szörnyetegek hemzsegnek a vadonban. A délövi szárazulat ura ugyan azt állítja, hogy biológiai kutatóállomást vezet, az igazság azonban más. A megszállott, ősz öregember, dr. Moreau borzalmas műtéteket hajt végre. A rovott múltú, hajdan híres, sőt hírhedt kórboncnok tudós idétlen szörnyetegeket állít elő. Fenevadakat és szelíd állatokat vagdal széjjel és operál egybe, olyan „alkotása” azonban nincs, amelyikkel elégedett lehetne.

Mitévők lesznek a félresikerült, torz teremtmények, ha győz lényükben a ragadozó elem, és föllázadnak a tudós ellen, hogy bosszút álljanak pokoli kínjaikért?! Milyen áldozatok árán sikerül Prendicknek, az emberséges fiatalembernek megmenekülnie az elszabadult ösztönök véres szigetéről? Erről szól a világhírű nagy angol regényíró hátborzongatóan izgalmas remekműve.

Választásom oka: Egyrészt elég rövid, másrészt a '96-os feldolgozásban olyan színészekkel találkozhatunk, mint Marlon Brando, Val Kilmer, David Thewlis és -- pici szívem csücske -- Ron Perlman! Sejtem, hogy nem a legmeghatározóbb filmélményem lesz, de egyszer mindenképp végig akarom nézni ezt a... furcsa... nagyon furcsa alkotást, hehehe.






Izgatottan várom a jövő hetet, remélem, sokan leszünk! Ha kedved van csatlakozni, nézz be a molyos zónába ITTvagy látogasd meg a hivatalos honlapját ITT / youtube csatornát ITT. Addig is köszönöm a látogatást, és csodaszép napot kívánok Neked!

Bye.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése