2020/04/22

20/40 | random book tag


Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Nyilván észrevetted, milyen grandiózusan elbuktam az idei 40 napos blogolás projektet. Eredetileg a hamvazó szerdától húsvétig tartó szakaszban akartam írni összesen 40 bejegyzést, minden héten hatot. Aztán fenekestül felfordult a világ, és hetekig csak depisen fetrengtem, nagyjából ahhoz sem volt ihletem, milyen sorozatot nézzek legközelebb. De hiába kesergünk a múlton, az ritkán visz előrébb - inkább kitolom a határidőt a születésnapomig, az reálisnak tűnik. Tehát, a következő 30 napban még 20 db blogbejegyzéssel tartozom Neked, aztán megpróbálok valami rendszert varázsolni az életembe, mert ez a mostani helyzet komolyan vállalhatatlan.


A mai bejegyzés Lilla (@Lilla olvas) molytársunk révén jöhetett létre, aki pár hete kihívott erre a RANDOM BOOK TAG-re. Saját válaszait ITT találod.



#1 Melyik a kedvenc műfajod, és miért?

Az egyszerű, de nagyszerű fejlődésregények. Nem kell különleges körítés, hogy boldoggá tegyen, de érdekes csavarokat kaphatunk a mindenféle zsánerirodalom nyújtotta lehetőségekkel, mint például Az emlékek őre disztópikus körítése, ami csak fokozza főszereplőnk, Jonas színeváltozásának (hehehe) erejét. De ugyanolyan mélyen el tudok merülni pl. a Nana c. sorozat teljesen földhözragadt drámájában, sőt! Minél valósághűbb a környezet, annál nagyobbat ütnek a cselekmény mély- és csúcspontjai.


#2 Egy könyv, ami szerinted csodálatos idézetek kimeríthetetlen tárháza?

Dorian Gray arcképe. Oscar Wilde általában jó választás, ha ütős, mégis gyönyörű idézetekre vadászol. Ráadásul az idézetek közötti leírások sem hagynak kívánnivalót maguk után, és a cselekmény is szép ívvel halad előre. A karakterekről most nem kezdek el áradozni, mert a) már megtettem (ITT), és b) az apró finomságok felfedezését inkább Rád hagyom. Hidd el, fenséges élmény, érdemes elolvasni.


#3 Magyar vagy külföldi írók - melyiket olvasod szívesebben, és miért?

Külföldiek könyvei gyakrabban kerülnek a kezeim közé, pusztán azért, mert a "külföldi" elég tág demográfiát ölel fel, és igyekszem minél több kultúrát bebarangolni az olvasmányaimon keresztül.


#4 Használsz bármilyen könyvjelzőt, vagy sarokhajtogató vagy?

Az összes létező könyvjelzőt használom, amit el tudsz képzelni. Vannak saját készítésűek, lejárt kis naptárkártyák, reklám könyvjelzők, Book Depository Design-osak stb. A papír alapúak is többféle méretben, formában és színharmóniában pompáznak, de használok színes fonatot és csupasz bőrszíjat is. Egyedül a mágneses variáció nem képviseli magát a gyűjteményemben.


#5 Ha véletlenül a kedvenc sorozatodban találnád magad, és ismernéd a végkifejletet, mit tennél? Hagynád, hogy ugyanúgy történjenek a dolgok, vagy megváltoztatnád?

Fogas kérdés! De valószínűleg amúgy sem lennék elég fontos / erőteljes karakter ahhoz, hogy lényegi változásokat okozzak, mert a való életben sem vagyok az. Mindenesetre igyekezném úgy kalkulálni a lépéseimet, hogy lehetőleg ne haljak meg az első útkereszteződésen.


#6 Mi az utolsó könyv, amit vettél?

RAINBOW: Los siete de la celda 6 bloque 2; 17-22. kötet. Ahogy legutóbb is említettem (ITT), ez a manga sorozat gyorsan az egyik kedvencemmé nőtte ki magát a nemzetközi kényszerpihenő alatt. Évek óta reménykedtem benne, hogy legalább angolra lefordítják, de nem sok esélyt látok rá... aztán kiderült, hogy az egész sorozat már rééééég megjelent spanyolul, és úgyis olyan rééééégóta meg akarok tanulni spanyolul... nos, most már muszáj lesz, hehehe.


#7 Melyik könyv érintett meg eddig a legjobban?

A kis herceg. Nem tudom úgy végigolvasni, hogy ne könnyezném meg. Pedig hidd el, megpróbáltam. Igazán, nagyon sokszor megpróbáltam.


#8 Melyik az a könyv, amiben a legjobban csalódtál?

Utoljára tavaly találkoztam egy regénnyel, aminek a filmfeldolgozása körüli hype jó magasra pumpálta az elvárásaimat, ezért annál nagyobbat koppantam, amikor befejeztem. Patricia Highsmith Carol c. művéről van szó. Egyszerűen halál unalmas volt, és a főszereplővel sem tudtam mit kezdeni. Nem volt kifejezetten ellenszenves, mégis volt benne valami, ami nagyon taszított.


#9 Melyiket szereted jobban: megvenni a könyveket, vagy kölcsönkérni?

Megvenni. Persze, ha végül nem tetszik a könyv, nyilván szívesen visszaadom, minél előbb, annál jobb - de ugyan ki akarna visszaadni egy könyvet, ami nagyon hozzánőtt a szívéhez? Remélhetőleg utóbbi eset a gyakoribb. És gondolnom kell a jövő generációkra is, akik hálásan ugranak majd fejest folyamatosan gyarapodó mestermű-gyűjteményembe.


#10 Véleményed szerint melyik a legjobb kötelező olvasmány?

A Pál utcai fiúk. Talán nem pont abban a fiatal korban kell elolvastatni a gyerekekkel, amikor mi olvastuk, de nincs még egy kötelező, ami ennyire mély nyomot hagyott volna bennem, még Kosztolányi és Szabó Magda könyvei között sem.



Még egyszer köszönöm a kihívást Lillának, Neked pedig köszönöm a látogatást, további csodás napot kívánok!


Bye.


... ha érdekel, végül a Brooklyn Nine-Nine c. sorozat mellett döntöttem. Elég jó.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése