2020/04/15

17/40 | nemzetközi #maradjotthon olvasási láz!



Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Holnap kezdődik egy négynapos olvasói maraton, a nemzetközi READING RUSH kezdeményezés rögtönzött, tavaszi fordulója, melyre Virág (@A penchant for fantasy) hívta fel a figyelmemet. Ezúttal a #maradjotthon apropóján április 16-19 között a világ minden zugában odaragasztjuk a popsinkat kedvenc olvasós ülőalkalmatosságunkhoz, és kizárólag a maraton 4 feladata mentén kiválasztott könyveinkkel kerülünk fizikai kontaktusba.

Egész a mai napig nem voltam biztos benne, hogy részt akarok-e venni ezen a maratonon is, hiszen elméletileg a MAGICAL READATHON O.W.L.s név alatt futó fordulója emészti fel minden olvasós percemet. Aztán úgy esett, hogy a fél áprilisom animék és mangák mértéktelen fogyasztasával telt, szóval pont kapóra jön egy plusz löket, hogy végre elkezdjek haladni az O.W.L.s várólistámmal (EZZEL).

Ráadásként a Reading Rush szervezői egy könyves kérdőívvel is kedveskedtek nekünk, szóval kezdjük ezzel.




STAY HOME READING TAG



#1 Hogy haladsz az olvasással az otthon töltött időben?

Nagyon-nagyon pocsékul. Az ember azt hinné, hogy egy könyvmoly a mennyekben érzi magát mostanában, és mást se csinál egész nap, csak olvas, amennyi belefér. Nos, ez részben igaz rám is, csakhogy hajlamos vagyok leragadni egy sorozatnál, és minden energiámat és időmet annak az egynek szentelem. Igazából arra használom a kényszerpihenőt, hogy ledaráljak néhány régóta várólistás animét, és aztán nem bírom ki, hogy ne olvassam el rögtön azokat a manga köteteket, amiket még nem vittek vászonra. Hogy néhány példát is említsek...



  • MAGI: The Labyrinth of Magic (2009 - 2017): 50 epizód + a maradék 17 kötet
    MAGI: Adventure of Sinbad: 13 epizód
  • The Seven Deadly Sins (2012 - 2020): 56 epizód + a maradék 9 kötet
  • Haikyu!! (2012 -): 73 epizód + a maradék 13 kötet, és még nincs vége!

Hogy ez most jó vagy rossz arány, nem tudom megítélni. Egy biztos: egy időre elteltem a gyönyörű, lesből támadó kockahasak látványával.



#2 Hol olvasol az otthonodban?

Amikor olyan pocsék idő van, mint ma, akkor általában a tetőablak alatti kanapén, éjszaka pedig az ágyamban. De igyekszem kihasználni a napsütéses órák számát, és minél többet lenni a friss levegőn. Szerencsére kertes családi házban lakom, ezért megengedhetem magamnak ezt a kis luxust. Csak előkapom a napozóágyat, fél kézzel a könyvet fogom, a másikkal a kutyámat, Luna kisasszonyt vakarászom, és teljes a Nirvana hangulat.



#3 Melyik a legjobb könyv, amit eddig elolvastál az izoláció alatt?

Az biztos, hogy a  Rainbow: Nisha Rokubo no Shichinin c. manga sorozat tetszett eddig a legjobban. De hogy azon belül melyik kötet? Már nem emlékszem melyik volt az, amiben Suppon és Lily párhuzamosan próbáltak segíteni egymáson a másik háta mögött... nincs mese, Suppon a kedvenc karakterem. De az is fantasztikus jelenet, amikor Mario az orvos rendelőjében ül, mint a jógyerek, szépen válaszolgat a doki kérdéseire, aztán a kamera hátrébb lép egyet, és meglátjuk, hogy a fiúk fenyegető védőfalként felsorakoztak mögötte. Rég nevettem ekkorát!

Mondanám, hogy "jujj, spoiler veszély!", de kötve hiszem, hogy érted, miről van szó. Sajnos nem ismerik elegen ezt a kis csodát. Nagy kár, nagyon nagy kár.



#4 Melyik a kedvenc könyved, ami jó érzéssel tölt el?

A kérdés egy "feel-good" könyvre vonatkozik, ezt nem tudtam szebben fordítani. A legkézenfekvőbb válasz számomra az Anne otthonra talál, amit egyébként az 50 részes anime adaptációja révén ismertem meg. Ha csak hátra akarsz dőlni, és olyasmit olvasni, ami felvidít, ellazít, de mégsem untat, akkor ez a Te könyved.



#5 Melyik könyveket vennéd meg / kölcsönöznéd ki most a leginkább?

Ha valamit komolyan meg akarok venni, akkor megrendelem. Nincsenek különösebb fenntartásaim a csomagküldő szolgálatok higiéniájával kapcsolatban, és éppen akad is egy könyv, amire nagyon fáj a fogam: Misima Jukio Egy maszk vallomásai c. műve. Csak a minap vettem észre, hogy újra kiadták magyarul, és egyszerűen KELL! - de sajnos már túllőttem a havi keretemen, tehát ez egyelőre vágyálom marad.

Ami meg a kölcsönzést illeti... szerencsére van itthon elég olvasmány-tartalék, hogy túléljek egy nukleáris háborút. Megvagyok, köszi.



#6 Melyik írót szeretnéd támogatni a nehéz időkben?

Nyilván mind a képregényipart, mind a magyar könyvkiadást en bloc szívesen pénzelem halálom napjáig. A jelen helyzetre való tekintettel viszont inkább a magyar írók felé hajlok. Jól mutatna legalább egy Péterfy-Novák Éva könyv vagy Nádasdy Ádám kötet a gyűjteményemben.



#7 Hogy néz ki a Reading Rush várólistád?

Lássuk!



NAGAI KAFÚ: SZUMIDA



Reading Rush feladat: Olvass el egy könyvet, aminek ház található a borítóján!
O.W.L.s feladat: Olvass el egy maximum 150 oldalas könyvet!

Ház... épület... egykutya.




ALESSANDRO BARICCO: TENGERÓCEÁN



Reading Rush feladat: Olvass ki egy könyvet ugyanabban a szobában, ahol elkezdted!
O.W.L.s feladat: Olvass el egy könyvet, ami tengeren / tengerparton játszódik!

Ez a legújabb regényem Bariccotól, amit még nem olvastam el, és a biztonság kedvéért lecserélném vele a 272 oldalas A tenger szívében-t, mert ez rövidebb.




KAVAGUCSI TOSIKADZU: MIELŐTT A KÁVÉ KIHŰL



Reading Rush feladat: Olvass el egy könyvet, aminek a helyszínére szívesen ellátogatnál!
O.W.L.s feladat: Olvass el egy könyvet, melynek címe "M" betűvel kezdődik!

Ha valami hiányzik a külvilágból a nemzetközi kényszerpihenőnk alatt, azok bizony a hangulatos kis kávézók! Hogy még időutazás is lehetséges az egyik asztalnál, az már csak ráadás.




JOSEPH FINK - JEFFREY CRANOR: ÜDVÖZÖLJÜK NIGHT VALE-BEN!




Reading Rush feladat: Olvass el egy könyvet, ami megmosolyogtat!
O.W.L.s feladat: Olvass el egy történetet, melyben alakváltás történik!

Remélem, ez elég bizarr lesz ahhoz, hogy megnevettessen. Szükségem lenne egy kis jókedvre, mert ez a húsvét valami katasztrofálisra sikeredett.



Egy ilyen várólista mellett nagyon is megnőtt a kedvem ehhez a kis maratonhoz. Neked lenne kedved hozzá? Esetleg megoldanád a maratont könyvek helyett filmekkel? Könnyen lehet, hogy minden feladathoz találnék filmeket is a DVD polcomon. Csak egy futó gondolat...

Mindenesetre köszönöm a látogatást, és további csodás napot kívánok Neked!


Bye.



Minden további információt a READING RUSH hivatalos honlapján találsz: ITT.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése