2017/10/13

halloweeni habzsolás 2017 | tervek

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Hektikusan indult ez az ősz, méghozzá a legborzalmasabb módon, ezért elhatároztam, hogy év végéig még hektikusabbá varázsolom a napjaimat, ezúttal viszont pozitív értelemben. Egyrészt azért, hogy ne hagyjam az agyamat bűzös lelki mocsarakban dagonyázni, másrészt pedig azért, mert fejleszteni akarom a szociális skilljeimet, amihez a számomra legélvezetesebb út az olvasói közösségek táborain keresztül vezet. Magyarán elhatároztam, hogy kibújok a csigaházamból, de most már tényleg, mert október a kedvenc hónapom, halloween pedig az egyik kedvenc éjszakám, és soha máskor nem lenne jobb időpont, hogy elkezdjünk rá készülni, mint péntek 13-án.





#1 szakasz: Mini Könyvklub

Ez az esemény már a 8. fordulóját éli, ami szeptembertől december végéig tart. A mostani témák különösen kedvesek a szívemnek, ezért már szeptember elején jelentkeztem a klubba. Az első közös olvasmányhoz egyelőre nem írtam értékelést, mert meg akarom nézni az összes audiovizuális feldolgozását, az pedig átcsúszhat jövő év elejére is, de mindenképp lesz valami, becsszó. Egyelőre azonban az októberi olvasmányra koncentrálok.

Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regényéről van szó, amit kamaszkoromban olvastam utoljára, és akkor jól elvoltam vele. Ráadásul gótikus irodalomnak számít a regény, szóval pont beleillik a hagyományos halloweeni témakörbe. Keverjük ehhez Oscar Wilde társadalomkritikus humorérzékét, és egy igazán nekem való sztorit kapunk (elég spoileres ez a fülszöveg, de gondolom, nagyjából úgyis ismered a cselekményt):

... a gazdag, gyönyörű és naiv fiatalember, Dorian Gray megszállottja annak a gondolatnak, hogy örökké fiatal és szép maradjon, s ezért még akár a lelkét is eladná. Miután az egyik barátja megfesti portréját, a fiú csak azt fájlalja, hogy az ő szépségét az élet és az idő hamar lerombolja majd, míg a képe örök marad, s azt kívánja, hogy bárcsak ez fordítva lenne.

A fiatalember hamarosan cinikus barátja, Lord Henry Wotton befolyása alá kerül, aki ráébreszti az élet ízeire. Dorian átadja magát az önző és rafinált élvezeteknek, férfiakat és nőket taszít a bűn útjára, majd egyre mélyebbre süllyed, s a züllés minden formáját és nemét megtapasztalja. Az események egyre riasztóbb fordulatot vesznek, mivel nemsokára megtudja, hogy kívánsága teljesült...




Ezt az olvasói maratont Arwen honosította, és még október 19-éig jelentkezhetsz az eseményre a molyos neveddel a fenti linken (de becsatlakozhatsz jelentkezés nélkül is, végtére szabad országban élünk vagy mi), maga a maraton pedig 20-ától 31-e éjfélig tart. Arwen összesen 5 mini kihívást adott meg, amik közül egyet sem muszáj teljesíteni, de eva persze az összesbe bele akar vágni. Ha már elbukunk, bukjunk hősiesen.

1. feladat: Olvass egy klasszikus horrort!

Ehhez a ponthoz Bram Stoker Draculáját választottam, eredeti angol nyelven, mert rám fér a gyakorlás. (Plusz öröm, hogy ezzel a könyvvel közelebb juthatok egy másik molyos kihívás teljesítéséhez is, ami kifejezetten a vámpíros regények szerelmeseinek készült.)

Harker, a fiatal angol ügyvéd azért utazik a Kárpátok közé, a hátborzongató várkastélyba, hogy nyélbe üsse Drakula London melletti ingatlanvásárlását. Nem is sejti, miféle szörnyűséget szabadít ezzel a világra: a vámpír gróf ebben a nyugati metropolisban akar újabb áldozatokat szedni, újabb - élőhalott - segítőtársakat toborozni. Miközben Harker a romos várban senyvedve tervezi reménytelennek tűnő menekülését, Drakula kísértethajója máris Anglia felé közeleg, ahol két ártatlan fiatal nő készül a boldog házaséletre. Az egyik éppen Mina, Harker menyasszonya...

Barátaiknak, egy ifjú angol és egy idős holland orvosdoktornak, egy angol főnemesnek és egy amerikai kalandornak minden bátorságukra és leleményességükre szükségük lesz, hogy elháríthassák ezt a pokoli támadást.


2. feladat: Olvass el egy könyvet a Klasszikus rémtörténetek / Horror, misztikum és természetfeletti jelenségek című antológiából!

Másodiknak pont jó lesz egy második Oscar Wilde az októberi várólistámra, ha már a fülszöveg azt állítja, hogy Szerb Antal szerint A canterville-i kísértet a világirodalom legmulatságosabb kísértet-története...

"Mikor Mr. Hiram B. Otis, az amerikai nagykövet megvásárolta a canterville-i kastélyt, mindenki azt mondta, hogy bolondot cselekszik, hiszen köztudomású, hogy ezen a helyen kísértet jár. Maga Lord Canterville is, aki rendkívül kényes volt becsületére, kötelességének tartotta, hogy a dolgot megemlítse Mr. Otisnak, mikor a szerződés megkötésére került sor.
- Nekünk azóta ment el a kedvünk az ottlakástól - mondotta Canterville -, mióta szegény nagynéném, a boltoni özvegy hercegasszony, egyszer vacsorához való öltözködés közben két jéghideg csontkezet érzett vállára nehezedni; természetesen idegrohamot kapott, amiből a mai napig sem tudott fölépülni.
- Milord - felelte a nagykövet -, én a bútorzattal együtt a kísértetet is megveszem. Modern országból jövök, ahol pénzért mindent meg lehet szerezni."


3. feladat: Olvass egy pszicho-thrillert!

Harmadiknak John Fowles A lepkegyűjtőjét tervezem elolvasni. Egyrészt, mert a megbízható forrásaimtól (többek között pl. Stephen Kingtől) csak jót hallottam róla, másrészt pedig azért, mert már legalább öt éve olvasatlanul hever a polcomon, pedig minden rendrakáskor megfogadom, hogy ez lesz a következő... de most aztán komolyan belevágok, ha törik, ha szakad!

Ferdinand, a lepkegyűjtő megüti a totó főnyereményt, úgyhogy módjában áll gyűjteményét új, mindennél csodálatosabb példánnyal gyarapítani. Csak éppen a gyűjteménynek ez az ékessége nem pillangó, hanem leány: Miranda, a szép, szőke festőnövendék, akit az eszelős fiatalember őrült módszerességgel elrabol, és félreeső, vidéki házának e célra átalakított pincéjében fogva tart. Méghozzá semmi másért, csak hogy - akár a lepkékben - gyönyörködhessen benne, a birtokában tudja. 

"Olyan volt, mintha fogtam volna egy nagy kék szalagost, vagy egy spanyol fritillária királynőt. Ezzel azt akarom mondani, olyan volt, ami csak egyszer sikerül az embernek az életben, és akárhány életben meg se történik. Ilyesmiről inkább csak ábrándozni szoktunk, s magunk sem hisszük, hogy valaha csakugyan elérjük" - mondja Ferdinand. 

Miranda pedig ezt írja titkos naplójába: "Én csak egy példány vagyok egy sorozatban. Ha megpróbálok kilibbenni a sorból, olyankor gyűlöl. Nekem azt a sorsot szánta, hogy mindig szép legyek, mindig ugyanaz, gombostűre tűzve, holtan. Tudja ő jól, hogy elsősorban az élet adja a szépségemet, de neki a halott énem kell. Ezt kívánja: éljek, de holtan."

4. feladat: Olvass egy Halloween címkés könyvet!

Úgy gondoltam, érdemes lenne egy magyar művet is bedobni a diákcsemegébe, ezért kipróbálom Schneider Iza Kísértetek, rejtelmek, átkok egy orvosnő szemével c. írását. Ez nem kifejezetten szépirodalom, inkább egy kultúráról, hagyományokról elmélkedős esszékötet, ami mindig jól jön, ha az ember tágítani szeretné a horizontját.


Isa Schneider, megannyi regény szerzője ezúttal egészen sajátos művel lepi meg az olvasót. Műve nem regény, és nem is tudományos munka. Leginkább parapszichológia, paranormális jelenségek leírása, elemzése, vizsgálata, de van benne kevés néprajz, és némi történelem is. Különlegesen érdekes és olvasmányos mű, mert erdélyi emlékeire, történeteire fűzi fel gondolatait jóslásról, telepátiáról, varázslatokról - de egy tapasztalt orvos mai tudásával felszerelve.

Élvezetes, csevegő stílusú mesékbe (is) foglalt tények Isa Schneider és ismerősei különös megélései, a gyógyító javasasszony tevékenykedése - miközben az olvasó maga is megtanulhatja a kártyavetés, a zaccból, babból jóslás "titkait".


5. feladat: Olvass egy gótikus irodalmi művet!

Bár ez lesz a leghosszabb regény a várólistámon, ideje elővennem Charlotte Brontë Jane Eyre-jét is, hiszen nem elég, hogy többek között a pécsi Nővérkém szerint is ez a legizgalmasabb a Brontë nővérek művei közül, ráadásul A lepkegyűjtőhöz hasonlóan ez a könyv is már ősidők óta a birtokomban van. Bizony, ez az olvasói maratonok egyik legnagyobb előnye: van okom rákényszeríteni magam, hogy alaposabban megismerjem a saját könyvespolcom tartalmát.

"- És mi a pokol? Meg tudnád nekem mondani, hogy mi a pokol?
- Egy nagy verem, ahol tűz ég.
- És szeretnél beleesni abba a verembe, és örökké ott élni?
- Nem szeretnék, uram.
- Mit kell tenned, hogy ezt elkerülhesd?
Egy pillanatig gondolkoztam, s mikor megszólaltam, helytelenül válaszoltam:
- Vigyáznom kell az egészségemre, nehogy meghaljak."

A regény vadromantikus cselekménye, érzelmessége révén nagy sikert aratott. Címszereplője koldusszegény árvalány, akit egy komisz nagynéni nevel, majd beadja a lowoodi árvaházba. Jane tanítói oklevelet szerezve egy gazdag birtokos, Rochester házában lesz nevelőnő. A bonyodalmak viszont főként ezután kezdődnek...

A bátor és tiszta, önmagához és szerelméhez mindig hű Jane vezeti el a XIX. század Angliájának világába az olvasót, aki az ő tisztán látó szemével figyelheti a kastélyok színesen kavargó társasági életét és a színes kavargás mögött megbúvó könyörtelen önzést.



#3 szakasz: ötletes kihívások

Angolul booktagnek hívjuk, mert eredetileg az lenne a céljuk, hogy az emberek a saját megoldásuk közzététele után kihívják a haverjaikat, hogy ők is oldják meg a feladatot. De mivel ezeket a kérdéssorokat csupán egy (max. két) napon kéne posztolni, mindenkinek egyszerre, mert úgy az igazi, ezennel kihívlak TÉGED, hogy válassz egy ízlésednek megfelelő kérdéssort, amire október 30. és 31. között nyilvánosan válaszolsz a blogodon / molyon / facebookon /egyéb közösségi oldaladon.

Az első kérdéssort, amit a figyelmedbe ajánlanék, Fruzsi blogján találod: ez a Halloween Party - You're Invited! kihívás, melynek keretében kialakíthatod a saját, geeky/nerdy könyves halloween banzájodat. Ezen már csak azért is részt akarok venni, mert jó kikapcsolódásnak tűnik a bejegyzés megszerkesztése: illusztrációk keresése/készítése, zenelista összeállítása, belépő megtervezése stb. stb. Kreativitásod határa a csillagos ég!

Természetesen rákerestem, hogy a booktube közösségnek van-e saját halloweenes booktagje. Egyelőre egyet találtam, amit Naomi TheBookLover állított össze, és bár maga a csajszi nekem túl... csajszis, a kérdéssora egész érdekesen hangzik:

1. Tökfaragás: Melyik könyvet vájnád ki és gyújtanád fel?
2. Trick or treat: Nevezz meg egy karaktert, akiről igazi élvezet olvasni, valamint egyet, aki nagyon komisz, és imádod utálni.
3. Cukorka: Egy könyv, ami mindig édes.
4. Kísértet: Melyik könyvszereplőt várnád szívesen, hogy meglátogasson szellemként?
5. Jelmez: Melyik könyvszereplő bőrébe bújnál egy napra?
6. Varázslók és boszorkák: Melyik a kedvenc Harry Potter pillanatod?
7. Véres borzalom: Melyik olvasmányod volt annyira rémisztő, hogy egy ideig le kellett tenned?

Ennyi talán elég is lesz egy bejegyzésbe, de a fent felsoroltak mellett még készenlétben áll néhány filmajánló, pár képregény-bemutató, egy zenekatyvasz, illetve persze nem maradhat ki egy Stephen Kinggel kapcsolatos élménybeszámoló sem. Addig is köszönöm, hogy meglátogattál, szeretettel várlak a csevegőbe is.

Bye-bye.



6 megjegyzés:

  1. Ha már elbukunk, bukjunk hősiesen. :D Zseniális. Remélem azért hősként végzel eme szép hónapban a könyvekkel. :P Aludj és egyél is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kösz :D majd eszek bejegyzés-írás közben... az alvást viszont nem garantálhatom ;)

      Törlés
  2. Ez a Book Tag nagyon jó. Viszem magammal, ha nem gond, természetesen megjelöllek, mint forrást ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon helyes! végtére minden olvasót kihívtam rá ;) Várni fogsz a kitöltéssel halloweenig? :D

      Törlés
    2. Persze, hogy várni fogok :D már kész vagyok vele és be is időzítettem ^^

      Törlés