2020/02/26

40 napos blogolás | nem vagy elég jó!



Szervusz, kedves Blog-Vándor!


El se hiszem, hogy máris itt a hamvazó szerda, és megint kezdődik a nagyböjt - vagyis a húsvétot megelőző 40 napos időszak (a vasárnapok nem számítanak), mely a keresztény hagyományok szerint a böjtöléssel egybekötött lelki felkészülés ideje. Hogy miért lényeges ez a számunkra? Nyugalom, idén sem teszek le koplalási fogadalmat. Ehelyett Leena Norms youtuber (@Leena Norms) ötlete nyomán idén is megpróbálkozom a 40 napos blogolással, amit először (és eddig utoljára) 2018-ban teljesítettem.


A bejegyzésmaratont idén egy könyves kérdőívvel indítom, amire Virág (@A penchant for fantasy) hívott ki a napokban. A NEM VAGY ELÉG JÓ! kérdőív lényege, hogy előre kiválasztunk 30 karaktert tetszőleges könyvekből, aztán jól összekeverjük a neveket. Később kihúzunk a 15 kérdéshez fejenként 2 szereplőt, majd eldöntjük, hogy a 2 közül ki lenne jobb választás adott témában.

Bár nem vagyok valami tájékozott a világirodalom jelenlegi leghíresebb könyvszereplői tekintetében, igyekeztem olyan karaktereket választani, akiket ismerek is, és a popkulturális köztudatban is jelen vannak. Remélem, így Neked is legalább annyira élvezetes lesz a bejegyzés olvasása, mint nekem volt a megírása.



#1 Hallani vélem a templomharangok kongását.
Melyik szereplő segíti megtervezni az esküvődet?



Ishigami Senku (Dr. Stone)
VS.
Lord Henry Wotton (Dorian Gray arcképe)


Biztos vagyok benne, hogy Senku fergeteges esküvői murit tudna tervezni - ha akarna. De ismerve az esküvőkkel, ill. önmagában a szerelemmel kapcsolatos meggyőződéseit, tudom, hogy úgysem akarna... bezzeg Lord Henry! Őt pont ilyen események szervezésére találták ki. Született tehetsége van hozzá, hogy kaméleonként váltsa megjelenését és modorát attól függően, hogy épp a társadalmilag elfogadott körökben mozog, vagy a kevésbé konvencionális élvezeteknek hódol. Vele mindkét világ legjobbját kapnám, egyetlen éjszakába sűrítve. Tökéletes!



#2 Épp most foglaltál le egy utat Hobbitonba Új-Zélandon!
Kit bíznál meg a növényeid öntözésével?



Willy Loman (Az ügynök halála)
VS.
Vianne Rocher (Csokoládé)


Mr. Lomant választom. Nem, mintha nem bíznék Vianne öntöző képességeiben, de egy ilyen nyughatatlan vándorlelket sosem kényszerítenék arra, hogy türelmesen kivárja a növényeimmel a visszatérésemet. Willy Lomanre amúgy is ráférne egy kiadós pihenés, és a növénygondozás épp elegendő elfoglaltságot jelentene ahhoz, hogy ne érezze magát haszontalannak. Ha valaki, hát én tudom, milyen aljas érzés az... gyere, Willy, itt a kanna!



#3 Te vagy a rendezője Az operaház fantomja új adaptációjának.
Melyiküket választanád a fantom szerepére?



Antigoné (Antigoné)
VS.
Ishida Shouya (A Silent Voice)


Ehhez a kérdéshez alkalmatlanabb jelölteket elképzelni sem tudok. Mind Antigoné, mind Shouya nagyon erős erkölcsi értékeket képviselnek, ami a fantomnak, Eriknek sosem volt kenyere. Egyedül annyi hasonlóságot tudnék említeni, hogy Shouya is morális eltévelyedéssel kezdte a történetét, ami miatt gyorsan kivetette magából a közössége. Erikkel ellentétben azonban Shouya képes volt bujdosás helyett átrendezni az értékrendszerét, és így rátalált egyfajta megváltásra, amit Erik sosem tapasztalhatott meg. Esetleg, ha egy új megközelítésből nyúlnánk az alapműhöz, akkor Shouyát ajánlanám.



#4 Elérkezett a főiskola első napja!
Ki lesz az új szobatársad?



Kawada Shougo (Battle Royale)
VS.
Sir Integra Wingates Hellsing (Hellsing)


Újabb kemény menet! Ha nem vesszük figyelembe, hogy a nemi szabályozás miatt a kollégiumomban kizárásos alapon Sir Integrával kerülnék össze kettőjük közül, akkor bizony Kawadat választanám. Mert igaz, hogy minden porcikám rajong Ms. Hellsingért, de együtt lakni egy ilyen főnökösködő, kegyetlen sztahanovistával... nem épp egy leányálom. Kawada pedig imádnivaló, hagyományos nagytestvér-típus, aki mindig megvédene és támogatna az előrelépésben. Ide vele!



#5 Jaj, elraboltak!
Amikor leszedik a szemedről a takarást, igazi filmbeillő módon megfordul a szék.
Vajon ki ül benne?



Ryuk (Death Note)
VS.
Georges Duroy (A szépfiú)


Aki nem ismeri ezt a két ikonikus figurát, az talán Ryukból nézi ki inkább a főgonosz szerepét. Pedig épp ellenkezőleg, Georges Duroyba a. k. a. Bel Amiba sokkal több keserűség és bosszúvágy szorult, ami tökéletes alapanyag egy komplex emberrabló karakterhez. Ryuk valószínűleg csak ülne a sarokban egy tál almával, és röhögne az egészen. Amíg jól szórakozik, Ő biztosan nem avatkozik bele senki életébe.



#6 Daniel Craig elfogyasztotta utolsó Martiniját.
Ki a következő 007-es ügynök?



Kőnig tanár úr (Abigél)
VS.
A kis herceg (A kis herceg)


Kőnig! Kőnig! Kőnig! - mert tudjuk róla, hogy sem szívtipró, sem karizmatikus, sem harcos alkat, de pont ezért lenne olyan fantasztikus titkos ügynök: mert nem tűnik fel senkinek. Csak ülne, mint légy a falon, fülelne, majd jelentene. Az Abigélből kiderült, hogy megvan benne a kellő elhivatottság, ami a világmegváltó tettekhez kell. Profi lenne a szakmában! Arról nem is beszélve, hogy a kis herceg sosem vetemedne ilyesmire. Ő pusztán a megértés végett figyeli és hallgatja meg a környezetét, de sosem lenne képes fegyverként használni az így nyert ismereteket - soha, soha, soha!



#7 Melyik karakter Zelda/Peach - Link/Mario mellett?



Holden Caulfield (Rozsban a fogó)
VS.
Ellie Allard (Szerelmes lányok)


... Nézd, Holden tipikus "problémagyerek", én mégis nagyon kedvelem. De kedvelem Ellie-t is, akiből szintén nem hiányzik a hisztis hajlam. Ez együtt jár a gyerekkorral, értelmetlen volna ez alapján elítélni bármelyikőjüket. Mégis Holdent tudom inkább elképzelni a megmentendő királylány szerepében... sokkal elveszettebb, mint Ellie, akinek családtagjai és barátnői csodálatos támogató-hálót alkotnak körülötte. Holdennek nincs ekkora szerencséje, neki "csak" a kishúga van, akiben megbízik, akit védelmezni akar, és akinek a jelenlétében hamar összemosódik a védett-védelmező szerepkör.



#8 Donald Trump végre visszamászott a mocsárba, ahonnan előjött.
Ki fogja felváltani elnökként?



Kurázsi mama (Kurázsi mama és gyermekei)
VS.
Bulma Brief (Dragon Ball)


Ez egyértelmű: BULMA FOR PRESIDENT! Fogadjunk, hogy egyik nemzet sem lenne elégedetlen a sorsával, ha Bulmára bíznánk a világuralmat. Briliáns elme, kissé perverz humorérzékkel és gondoskodó anyai ösztönökkel párosítva. Kurázsi mama túlélő típus, az biztos, de neki épp elég teher a saját túléléséről gondoskodni. Bulma viszont abszolút kompetens a pozícióra. Végtére ha egy olyan büszke csillagharcost képes volt megszelídíteni, mint Vegeta, akkor számára tényleg nem létezik lehetetlen!



#9 "Víz. Föld. Tűz. Levegő..."
Ki az Avatar?



Alexandra Spofford (Az eastwicki boszorkányok)
VS.
Édes Anna (Édes Anna)


Akár hiszed, akár nem, egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy Annát választom. A szíve a helyén van, és szerintem a fizikai tűrőképessége is meglenne a feladathoz. A gond a mentális tűrőképességében rejlik. Szelídsége, türelme és játékos természete miatt simán el tudom képzelni légnomádként, egy Avatar munkaköre viszont olyan kemény döntéseket kíván meg, amikbe Anna valószínűleg beleroppanna, és akkor nyakunkon maradna egy megtört, keserű, legyőzhetetlen pusztító. Alexandrával már kicsit több esélyünk lenne, ami a harmónia fenntartását illeti. Erős jellem, és sok mindenhez ért: szobrászat, kertészkedés, főzés, telekinézis, geokinézis, atmokinézis, levitáció... ráadásul kutyatartó, és ki ne bízna valakiben, akinek kutyája van?



#10 Mindkét veséd tönkrement.
Melyik karakter adná oda az egyik veséjét neked?



Jean-Baptiste Grenouille (A parfüm)
VS.
Annie Wilkes (Tortúra)


Érdekes, hogy a legéletbevágóbb kérdésben pont két pszichopatán múlik a sorsom. Ilyen az én szerencsém... odaadná bármelyikük akár a veséjének egy apró szeletkéjét is? Grenouille biztosan nem. Talán még örülne is, hogy nem kell bemocskolnia a kezét ahhoz, hogy a holttestemhez jusson (már amennyiben tetszene neki az illatom). Annie-ből ebben a helyzetben nagyobb hajlandóságot nézek ki. Egyrészt alkalma adódna rá, hogy hős mártírként a figyelem központjába repítse magát, és ennek nehezen tudna ellenállni. Másrészt ha mindez egy rendes kórházban történik, és időközben nem válok híres íróvá, talán nem veri szét a bokáimat... talán.



#11 Ki Amerika következő topmodellje?



Bux Barnabás Boldizsár (A végtelen történet)
VS.
Anne Shirley (Anne otthonra talál)


Hogy pont két ilyen bájos, de hagyományos értelemben egyáltalán nem "szép" gyereket húzzak ki ehhez a kérdéshez! BBB a könyvben egy duci kis könyvmoly, Anne pedig egy vézna kis könyvmoly... a végére persze mindketten kikupálódnak, bár ez inkább a szemléletmódjukra és az önértékelésükre vonatkozik. Amennyiben modellszerű szépségről beszélünk, Anne több eséllyel indul a versenyen, pont azok miatt a tulajdonságok miatt, amiket a története kezdetén annyira utál magán: a soványsága, hófehér bőre és répavörös loknijai miatt. Kislányként még nem is sejti, hogy ezek mennyire különlegessé teszik az átlagember szemében, de egy modellversenyen hamar rájönne - és ez remélhetőleg az önértékelésén is dobna egy kicsit.



#12 Tíz évig ugyanaz volt a hajstílusod, ideje megváltoztatni.
Ki lesz a fodrászod?



Nemecsek Ernő (A Pál utcai fiúk)
VS.
Jonas (Az emlékek őre)


Mi vaaan? Már megint két gyereket húztam, ráadásul a világirodalom legnagyobb hőseit? És olyan jelentéktelen munkát kéne rábíznom valamelyikőjükre, mint a hajvágás? Elképesztő...! De ha már muszáj dönteni, Jonast választom. Hátha kapott fodrászokról szóló emlékeket is az emlékek őrétől, amiket hasznosítani tud...



#13 Egy napon kocsikázásra indulsz.
Ki ül melletted?



Humbert Humbert (Lolita)
VS.
Takagi Yasushi (Nana)


Szerencsére nem kell már attól tartanom, hogy a Humbert-félék mellém akarnak szegődni, jobban mondva elhurcolni... bár normál esetben fel sem tűnne, hogy Humbert pedofil. Talán még érdekes beszélgetésbe is bonyolódnánk, végtére művelt emberről van szó. De őszintén szólva a fél karomat odaadnám, ha lenne egy saját Yasum! Még ha csak egy órácskára is... imádom a belőle áradó nyugalmat, és hogy minden problémát azonnal átlát és meg tud oldani. Humbert talán szórakoztatóbb és jobb sofőr, de Yasu megfontolt, érett jelleme sokkal rokonszenvesebb.



#14 Ki lesz a következő Disney hercegnő?



Harvey "Big Daddy" Pollitt (Macska a forró bádogtetőn)
VS.
Larten Crepsley (Rémségek Cirkusza)


Megnézném, ahogy Big Daddy fodros szoknyában énekel egy hegy tetején. Szerintem mind jól szórakoznánk. De viccet félretéve, a Disney hercegnői szerepkörrel járó hóbelevanc sokkal jobban illik egy olyan opportunista személyiséghez, mint Harvey Pollitt. Larten Crepsley kitűnő vezéregyéniség, de jobban ért az árnyékban folyó események navigálásához, mint egy nagyobb közösség irányításához. Szóval, hajrá, Harvey! Énekeld csak ki azt a magas C-t!



#15 Feldobtad a talpad!
Ki lesz a nagy Kaszás?



Alex (A gépnarancs)
VS.
Nico Robin (One Piece)


Úristen! Nem lehet mindkettő? Légyszi, csak most az egyszer! ... Na jó, a kedvedért jó kislány leszek, és csak egyet választok: Nico Robin, légy a feleségem! ... Khm, akarom mondani: légy a kaszásom! Életemben bármikor szívesen elmerülnék Alex igéző kék szemeiben, de halálomban inkább Robin nyújtana vigaszt. Bármilyen negatív hozzászólást vágna a fejemhez (pl. Látod, milyen vörös a tenger? Nem a naplemente teszi. Azért ilyen, mert épp most marcangolja szét két tengeri szörny az élettelen tetemedet.), egy mosolya elég volna, hogy bárhová kövessem, akár a halálba is.



Te kit választottál volna? Ha kitöltöd a kérdőívet, mindenképp hagyj róla jelet hozzászólásban! Addig is köszönöm a látogatást, Nico Robin szépsége ragyogja be napodat!


Bye.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése