2019/10/13

3. magyar spookathon | várólista

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Annyi munkát vállaltam magamra így szemeszter elején, hogy alig ismerek magamra. Magyar irodalom és vizuális foglalkozás a gyakorló oviban, egyhetes tanulmányi út Ausztriába, és még a magánéletem is egyre több szociális eseménnyel bővül - koncertek, könyvesbolt megnyitók és még több koncertek várnak egészen a félév végéig. Ettől függetlenül igyekszem továbbra is részt venni a kedvenc olvasós maratonjaimon, amilyen például a Virág (@ A penchant for fantasy) által évente megrendezett Magyar Spookathon harmadik fordulója, ami a nemzetközi változat utáni héttől halloweenig, vagyis október 21-31 között kerül megrendezésre. A nemzetközi és hazai feladatok között vannak átfedések, de igyekeztem egy kis frissességet vinni az új várólistámba.





#1 Olvass el egy thrillert!

STEPHEN KING - JOE HILL:
A MAGAS FŰBEN / TELJES GÁZZAL




Európa, Budapest, 2018.
128 oldal, fordította Hegyi Pál és Totth Benedek
Kategória: horror, misztikus, thriller
Fülszöveg:

Stephen King és fia, Joe Hill két közös elbeszélését olvashatjuk ebben a kis kötetben.

A Teljes gázzal 2009-ben jelent meg először angolul, A magas fűben pedig 2012-ben. Előbbit Richard Matheson 1971-es novellája, a Párbaj ihlette, amely egy motorosról és az országúton őt üldöző eszelős kamionosról szól, és akkor vált legendássá, amikor a fiatal Steven Spielberg megfilmesítette. A Teljes gázzal valódi főhajtás a Párbaj írója előtt. A történet a rajtvonaltól kezdve teljes gázzal száguld. Nem így kötetünk másik írása, A magas fűben, amely körbe-körbe ődöng, révület, eltévelyedés, lázálom és ráolvasásszerű rigmusok köreit teljesíti, de ez az irányvesztettség, ha lehet, még dermesztőbb.

Joe Hill és Stephen King mind ez idáig nem adott ki több közös történetet. Mit is mondhatnánk: várjuk a továbbiakat!

Választásom oka:

Rövid is, King is - ráadásul duplán. Igazából azon csodálkozom, hogy eddig eszembe se jutott várólistára tenni.


---



#2 Olvass el egy, ebben az évezredben íródott horrort/thrillert/gótikus regényt!

SARAH PERRY: MELMOTH




XXI. Század, Budapest, 2018.
350 oldal, fordította Sziklai István
Kategória: gótikus irodalom, misztikus
Fülszöveg:

Helen ​Franklin húsz évvel ezelőtt szörnyű bűnt követett el, amit azóta sem tud magának megbocsájtani: lelkében a felejtés és az emlékezés erői küzdenek.

Furcsa kézirat kerül a kezébe. Az emberi történelem legsötétebb fejezeteiről szóló dokumentumokat tartalmazza, melyek egy fekete ruhás, könnyező szemmel és vérző lábakkal megjelenő árnyalak legendájáról szólnak. Ő Melmoth, a Tanú, egy különös szellem, aki a Földet járja szüntelen a bűn és bűnhődés megtestesítőjeként.

Akinek Melmoth megjelenik, választania kell: vagy együtt él bűnével, vagy megsemmisül, és az időtlen magány és sötétség kárhozatába vezet útja… Helen úgy érzi, Melmoth őt is gyerekkora óta figyeli… a múltjával való szembesülés pedig fontos választások elé állítja.

Kitűnően megírt, lebilincselő történet a kegyelemről, a megváltásról, a szeretetről és a konfliktusok kezeléséről.

Választásom oka:

Ezekért a csavaros ötletekért élvezet részt venni Virág maratonjain! Jó pár gótikus irodalmi mű toporog a várólistámon, de ritkán akad olyan, amit még élő szerző vetett papírra. Külön rá kellett keresnem molyon a gótikus irodalom címkére, mire végre találtam egyet, amihez kedvem is van. Rengeteg könyves youtuber zengett dicshimnuszokat az írónőről, olyanok, akiknek sokat adok a véleményére. Remélem, ezúttal sem kell csalódnom az ízlésükben.



---


#3 Olvass el egy könyvet, aminek a címében szerepel egy ijesztő szó!

JEFF ABBOT: PÁNIK




Ulpius-ház, Budapest, 2008.
460 oldal, fordította Binder Natália.
Kategória: horror, krimi, thriller.
Fülszöveg:

Kinek ​az életét éled? Evan Casher tehetséges és sikeres filmes. Egy nap váratlan telefont kap édesanyjától, aki arra kéri, hogy látogasson haza. Azonnal… A szülői házban azonban csak egy holttestet talál, brutálisan meggyilkolt édesanyjáét. És még valakit… a gyilkost, aki rá vadászik. Fogalma sincs, ki üldözi, és miért. Hogy ki ölte meg az anyját, hogy hová tűnt az édesapja és a barátnője. Evan élete pár óra alatt darabjaira hullik szét. Nem hívhat segítséget, nem bízhat senkiben. Miközben egy kegyetlen gyilkosokból álló titokzatos szervezet elől menekül, rá kellene jönnie, ki is ő valójában, mert egy biztos: valaki másnak az életét élte.

Jeff Abbott sokkoló és kiszámíthatatlan bestsellerét húsz nyelven adták ki. A tíz sikerkönyvvel rendelkező szerző a francia, a német, a brit, az amerikai, az ausztrál és a portugál olvasók nagy kedvence, a thriller műfaj új csillaga.

Választásom oka:

Nagyjából a magyar kiadás évében vettem meg a könyvet, és szégyen-gyalázat, de azóta sem nyúltam hozzá. Ha nem rendeztem volna át a könyvespolcomat, idén sem jut eszembe, hogy esetleg kézbe kéne venni ezt is. Egy próbát remélhetőleg mégis megér.



---



#4 Olvass el egy narancssárga borítójú könyvet!

JANDÁCSIK PÁL: ÁLLATOK MASZKABÁLJA





Athenaeum, Budapest, 2016.
264 oldal.
Kategória: Halloween, horror, krimi, thriller.
Fülszöveg:

Újabb brutálisan meggyilkolt, bundájától megfosztott állat hullájára lelnek a rendőrök.

Cesar Darlington németjuhász nyomozó tehetetlen az ügyben – egyetlen segítsége a megcsonkított szfinx macska, Dr. Lex Siegfried lenne, akit ő juttatott rácsok mögé. De vajon hihet-e a doktor őrült meséinek?

Mindeközben egy nem mindennapi páros (Arthur, a róka és Christie, a fekete párduc) szórakozni készül a barátaikkal, de a város felé tartó viharfelhők a halloweeni maszkabált véres rémálommá változtatják mindenki számára.

Jandácsik Pál első regénye egy sötét, ismeretlen, mégis hátborzongatóan ismerős univerzumot fest le. Karakterei civilizált állatok, akik még soha nem tűntek ennél emberibbnek, a gyilkos után folytatott hajsza pedig soha nem volt ennél idegtépőbb.

Ez a furry krimi nem szűkölködik sem vérben, sem erőszakban; az olvasóban felmerülő kérdések pedig az utolsó oldalakig váratnak a válasszal.

Választásom oka:

Esküszöm, égen-földön kutattam, de nem találtam más horror/thriller/misztikus regényt a polcaimon, amin akár egy körömpiszoknyi narancssárga foltocska is lenne. Legalább ide is felhasználhatom ezt a szerencsétlent, ha a nemzetközi spookathon idején nem jutna rá időm.



---



#5 Olvasd el a könyvet, majd nézd meg az adaptációját!


MICHAEL CRICHTON: A 13. HARCOS




Kossuth, Budapest, 2015.
200 oldal, fordította Süle Gábor.
Kategória: filmadaptáció, halál, horror, mitológia, thriller.
Fülszöveg:

Kr. ​u. 921 júniusában a kalifa egyik udvaroncát, Ahmad ibn Fadlánt követségbe küldi a bolgár királyhoz. Ibn Fadlán három évet tölt távol, mégsem tudja teljesíteni megbízatását, mert utazása elején, a Volga folyó mentén összetalálkozik egy csapat vikinggel, akiknek északi honát félelmetes kannibál törzs tartja rettegésben. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a „ködszörnyeket”, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Ibn Fadlán számára nincs más választás, mint velük tartani. A zabolátlan, vad hajósok társaként útnak indul Északra, hogy szembenézzen a rejtélyes, ősi ellenséggel, amelytől még ezek a rettenthetetlen harcosok is félnek.

Választásom oka:

A szekszárdi főpostán akadt meg rajta a szemem. Halványan rémlik, hogy a filmfeldolgozás egy részletét már láttam, amikor még túl fiatal voltam ahhoz, hogy érdekeljenek a kannibál törzsekkel harcoló, brutál szexi pasik viszontagságai. Nos... úgy érzem, mára sikeresen felnőttem a feladathoz.


---


Most a nemzetközi maratonos várólistám könyvei (vagyis ŐK) érvényesek vésztervként, attól függően, sikerül-e ledarálnom őket egy hét alatt, vagy sem (gondolhatod, hogy nem... biztos, hogy nem). Remélem, sokan fogunk részt venni a harmadik magyar fordulón is. Kíváncsi vagyok, Te miket választottál/választanál a különböző feladatokhoz. Találkozunk 21-én, addig is köszönöm a látogatást, szép napot kívánok!

Bye.


Amúgy mit gondolsz, érdemes megnézni?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése