2019/05/17

várólista | vizsgaidőszaki muri

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Immár egy hete zajlik a rettegett vizsgaidőszakunk az óvodapedagógus szakon, és a csapat java már túlesett az első három ideg-összeroppanásán. Ez alól jómagam sem vagyok kivétel, így hát ismét körbenéztem a neten olyan kihívások után, amik teljesítése valóban boldoggá tesz.





SERIES CRACKDOWN #7


Ki máshoz fordultam volna elsőként, mint Virághoz (@A penchant for fantasy), és pont írt is egy bejegyzést The Book Moo rendszeresen visszatérő, regénysorozatokkal foglalkozó olvasós maratonjáról, mely a Series Crackdown nevet viseli. Május 24-től június 2-éig tart, szóval majdnem lefedi a teljes vizsgaidőszakomat. Tökéletes lesz.


Feladatok:

1. Egy sorozat első kötete.
2. Egy folytatás.
3. Egy sorozat utolsó része.
4. Egy hosszú sorozat (oldalszámok vagy kötetek alapján) egy része.
5. Tíz évnél idősebb sorozat egy része.
6. Egy népszerű sorozat a várólistádról.
7. Ősidők óta a várólistádon van.
8. Film / TV adaptáció készült belőle.

Várólistám:

Mivel tisztában vagyok a bemagolandó tananyagom monumentális méretével, illetve a saját kapacitásommal, a feladatok felét mindenképp egy képregény sorozat első négy kötetével fogom megoldani, méghozzá a pici szívem egy tekintélyes csücskét elfoglaló One Piece-szel!


EIICHIRO ODA: ONE PIECE

1. Romance Down
2. Buggy the Clown
3. Don't Get Fooled Again
4. The Black Cat Pirates


VIZ Media, San Francisco, 2003-2004.
Eredeti megjelenés: 1997-1998.
Összegzett oldalszám: 768.

Feladatok:

1. Egy sorozat első kötete.
4. Egy hosszú sorozat egy része.
7. Ősidők óta a várólistámon van.
8. Film / TV adaptáció készült belőle.


Fülszöveg(szerűség):

A sorozat főszereplője Monkey D. Luffy, kinek legnagyobb álma, hogy a One Piece-ként elhíresült kincs megtalálásával a Kalózok Királyává váljon. A Gum-Gum ördöggyümölcs elfogyasztásával hihetetlen képességekre tesz szert, viszont a különleges erejéért cserébe az ördöggyümölcs képtelenné teszi arra, hogy úszni tudjon a tengervízben. Ennek ellenére 17 évesen felkerekedik kis falujából, és utazásai során egy ördögien erős, lökött, álmaikért és egymásért bármire képes csapatot toboroz maga köré.



RICK RIORDAN: KANE KRÓNIKÁK

2. Tűztrónus
3. A kígyó árnyéka


Második lépésként be szeretném fejezni a Kane Krónikákat, melynek utolsó két kötete már itt várakozik a könyvtár-kölcsönzős polcomon. A trilógiát még Virág áprilisi Riordan-a-thon maratonján kezdtem el, és  az a helyzet, hogy eddig sokkal jobban élvezem a Percy Jackson sorozatnál, bár az is elég baró volt.

Könyvmolyképző, Szeged, 2017-2018.
Eredeti megjelenés: 2011-2012.
Összegzett oldalszám: 920.


Feladatok:
2. Egy folytatás.
3. Egy sorozat utolsó része.


Fülszöveg:

Az ókori Egyiptom istenei rászabadultak a mai világra, és azóta Carter Kane és a húga, Sadie komoly bajba került. Az Élet Házának leszármazottaiként a Kane testvérek rendelkeznek bizonyos képességekkel. Ám most az eddig legnagyobb ellenségük – Apóphisz, a káosz kígyója – arra készül, hogy kitörjön börtönéből. Ha a gyerekek nem akadályozzák meg ebben, vége lesz a világnak.

Hogy esélyük legyen legyőzni a káoszt, a testvéreknek fel kell ébreszteniük Rét, a napistent, ehhez fogható varázslatra azonban eddig soha egyetlen mágus sem volt képes. Először meg kell találniuk Ré könyvének három darabját a világ különböző pontjain, hogy megtanulhassák a bennük szereplő varázslatokat. Amúgy említettük már, hogy senki sem tudja pontosan, hol lehet Ré?

Vesd bele magad az új kalandokba!




KATIE MCGARRY: FESZÜLŐ HÚR

2. Aki mer, az nyer


S végül visszatérnék a tavaszi várólistámhoz (EHHEZ), melyben említést tettem nypiro molytársunk Folytassunk három megkezdett sorozatot 2019-ben c. kihívásáról. Egyrészt továbbra is el szeretném olvasni a bejegyzésben említett Katie McGarry könyvet, másrészt L. M. Montgomery Anne-sorozatának következő részét is jó lenne besuvasztani valahova.

Könyvmolyképző, Szeged, 2014.
496 oldal, fordította Komáromy Rudolf.

Feladat:
6. Egy népszerű sorozat a várólistámról.

Fülszöveg:

"FOGADJUNK!"

Ha ​kiderülne az igazság Beth Risk családi életéről, a tizenhét éves lány édesanyját börtönbe zárnák, ő maga meg ki tudja, hová kerülne. Mindenáron védeni igyekszik tehát az anyukáját, mígnem egy szép napon a nagybátyja beavatkozik, és választásra kényszeríti Bethet: az anyukája szabadsága vagy a saját boldogsága. Így találja a lány egy fedél alatt magát a nagybácsi feleségével, aki ki nem állhatja, és új iskolában, ahol senki sem érti meg. Egyetlen srác kivételével, akit viszont ő nem akar közel engedni magához, de hiába…

Ryan Stone a város büszkesége, népszerű baseballsztár – olyan titkokkal, melyekről mélyen hallgat. Még a barátai előtt is, akikkel pedig mindenben osztozik, például őrült fogadásokban. Vajon mi a legőrültebb fogadás tárgya? Randira hívni a deszkás csajt, aki fütyül rá.

A kifogástalan hírű fiú egyszeriben kockára teszi álmait – és az életét – a lányért, akibe szerelmes, a lány pedig, aki senkit sem enged igazán közel magához, immár saját meggyőződését vonja kétségbe…




L. M. MONTGOMERY: ANNE

4. Anne új vizekre evez


Könyvmolyképző, Szeged, 2011.
308 oldal, fordította Szűr-Szabó Anikó.

Feladat:
5. Tíz évnél idősebb sorozat egy része.

Fülszöveg:

A népszerű Anne-sorozat legújabb, sorrendben negyedik kötete, Anne Shirley életének újabb állomására kalauzolja az olvasót.

Hősnőnk elfoglalja élete első igazi állását: igazgatónő a summerside-i középiskolában – és ahogy azt a különlegesen fejlett beszédkészségű, élénk képzelőerejű kislánytól megszoktuk már, felnőttként is mindent megtesz, hogy színt, izgalmat vigyen a városka életébe.



---



BUZZWORD READATHON #4


A blogomon előszeretettel emlegetett könyves youtuber, Lala (@Books and Lala) júniusra meghirdette a buzzword olvasói maraton 4-dik fordulóját, melynek lényege, hogy minden alkalommal kiválaszt egy (vagy több hasonló tematikájú) hívószót, melynek szerepelnie kell a választott könyveink címében - mindegy, hogy a magyarban vagy az eredetiben. Június 12-18 között a "YOU" és ragozott alakjai kerülnek terítékre, például: te, tiéd, tőled, neked, veled, rólad, magadnak stb. Ezúttal kizárólag a saját könyvespolcaimról kerestem jelölteket, és kettőt is találtam.



CHUCK PALAHNIUK: BEAUTIFUL YOU


Trubadúr, Budapest, 2015.
290 oldal, fordította Bajtai Zoltán.
Fülszöveg:

A ​Harcosok klubja szerzőjének vadonatúj regénye disztópikus világba enged bepillantást: eljön a kor, amikor a nőknek nem lesz többé szükségük férfiakra, hiszen sokkal különb gyönyört remélhetnek a ravasz fortéllyal rájuk tukmált szexkellékektől. Otthagyják családjukat, karrierjüket, bezárkóznak szobájukba, és csak akkor jönnek elő, ha lemerült az elem a készülékben.

Penny Harrigan egy menő manhattani jogi cégnél dolgozó, tipikus szürke egér: nem túl szép, nincs sok pénze, nincs pasija sem. Ezért igencsak váratlanul éri, amikor a cég egyik ügyfele, a szoftvermilliárdos C. Linus Maxwell vacsorára invitálja egy exkluzív étterembe. A férfi utána egy párizsi hotellakosztályba csábítja Pennyt, ahol egy hosszas és a kísérleti alanyt alattomos módon kihasználó tortúra veszi kezdetét: a lánynak a Beautiful You fantázianévre hallgató testápolási eszközcsalád fejlesztésében kell közreműködnie. De mire ráébred, hogy bajban van, már késő.

A regény Palahniukra jellemző módon gyilkos szatírája a korunk vásárlóvá alacsonyított emberét a végletekig kihasználó manipulatív praktikáknak.



SPIRÓ GYÖRGY: ÁLMODTAM NEKED


Scolar, Budapest, 2006.
246 oldal.
lszöveg:

Spiró ​György Álmodtam neked című novelláskötete 1987-ben jelent meg. Az akkor nagy sikerű könyv bevallottan életrajzi jellegű novellákat tartalmazott. E most megjelenő, azonos című kötet kiegészült néhány azóta született, hasonló jellegű novellával. A szerzőtől megszokott éleslátás és fanyar humor az új írásokból sem hiányzik.

Ezekben a rövid, néhol borongós hangú, néhol ironikus novellákban nincs semmi fikció, semmi kitalálás, a szerző saját élete tapasztalatait írja meg őszintén, szépítés, önsajnálat és engedmények nélkül. A novellák kötetbe rendezésében az időrend játszik fő szerepet, aminek köszönhetően a kirajzolódó életrajz már-már regényre emlékeztet. Ráadásul nem csupán a szerző regénye ez, nemzedéki életrajz látszik kibontakozni belőle. A kortárs közönségnek ajánljuk e lírai szépségű, elgondolkodtató kötetet.

Spiró György 1946-ban született Budapesten. Magyar–orosz–szerbhorvát szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Sokoldalú szerző, számos műfajban otthonosan mozog. Költőként és prózaíróként kezdett publikálni. 1974-ben jelent meg a Kerengő című regénye, amely egyszeriben ismertté tette. További három regény és számos novella írója. 16 éves korától kísérletezik drámákkal. Igazi színpadi sikert a Csirkefej és Az imposztor című darabjaival aratott a 80-as években. Jelenleg az ELTE Esztétika Tanszékének tanára. Irodalomtörténészként is nevet szerzett magának, a szláv nyelvek és irodalom alapos ismerője.

Nem lehetett kétséges, hogy mi fog történni ezután. Miközben televíziós kamerák közvetítették a jelenetet szerte a világon, Clarissa Hind, az Egyesült Államok negyvenhetedik elnöke előhúzott egy ,35-ös kaliberű pisztolyt a blézere belső zsebéből. A fegyver csövét a halántékához illesztette. És meghúzta a ravaszt.



Köszönöm a figyelmedet, szép napot - és sikeres [akármilyen megmérettetés]-es időszakot - Neked!

Bye.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése