2018/12/31

évzáró | 9+1 tavalyi fogadalom

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Eljött az ideje, hogy végignézzünk a tavalyi fogadalomlistáinkon, és jót mulassunk rajta, milyen édesen naivak voltunk akkoriban... bizakodók és izgatottak, mint a kisgyerekek a játékboltban. Én legalábbis valahogy így éreztem magam, amikor anno megfogalmaztam a 2018-as céljaimat (EBBEN a zenevideós bejegyzésben). Lássuk, mennyit sikerült teljesítenem közülük...




#1 Találj munkát: PIPA!

Nagyon boldoggá tesz, hogy most már az egyetem mellett dolgozok is valamit, még ha csupán annyiról van is szó, hogy németből korrepetálom az egyik szomszéd lányt. Igazából annyi a dolgom, hogy átnézem vele azokat a feladatokat, amiken az aktuális héten átvettek, plusz egy kis szabad társalgásra ösztönzöm, mert a tanév végén kommunikációs felmérése lesz németből. Nem ebből fogok meggazdagodni, de nem is ez volt a cél, szóval: kihívás teljesítve!


#2 Tanulj spanyolul: PIPA!

Messze vagyok még attól, hogy értelmes mondatokat alkossak, de néhány alapvető kifejezést sikerült bevésnem a saját készítésű határidőnaplómnak hála, melyben pl. a napok, hónapok és tevékenységek neveit mind-mind spanyolul írtam le. Kis lépés, de lépés.




#3 Növeld a heti edzések számát: PIPA!

Immár rendszeressé vált, hogy heti 1 helyett 2 alkalommal megyünk a pécsi Nővérkémmel kondi terembe, plusz otthon, csendes magányomban is tornázok kicsit minden héten.


#4 Vezess naplót: PIPA!

Ebből még hiányzik a rendszeresség, de a tavalyi évemhez képest jól haladok ezzel is.




#5 Írd meg Az eltiportak hangja első vázlatát: BUKTA!

... és itt jön képbe a fent említett naiv bizakodás. Szégyenletes, milyen régen fejeztem be bármilyen prózát, amibe belekezdtem. Az első fejezet elkészült, de hiába gondolkodok néha napi több órán keresztül a történeten -- hogy írjak is valamit, az eszembe se jut. Egyszerűen sosem érzem elég jónak magam, és szégyellem, hogy egyáltalán belekezdtem a projektbe.


#6 Nézd meg Terry Gilliam teljes életművét: BUKTA!

Azért állítottam magamnak ezt a célt, mert 2017-ben beszereztem a Gilliamesque-et -- a művész úr önéletrajzát, mely a Trubadúr kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban --, és mielőtt elolvasnám, végig szeretném nézni az összes nagy- és kisfilmet, amihez Terry Gilliamnek bármi köze van. A nagyját már 2018 előtt is láttam, szóval ez kevésbé sürgető fogadalom volt. Nem bánom, hogy elbuktam, de mindenképp teljesíteni szeretném 2019-ben.


#7 Olvasd végig a Narnia Krónikái sorozatot: PIPA!

Sikerült fél éven belül ledarálnom mind a 7 könyvet, és mit ne mondjak, eléggé meglepett, mennyire élveztem néhány kötetet. Nem az összeset, sőt voltak részek, amiket kifejezetten utáltam olvasni... de a bővebb értékelések természetesen elmaradtak. Hisz ismersz... bármit kell papírra vetni, förtelmesen lámpalázas leszek tőle, és máris betoppan az elkerülő hadművelet. Sok új mondanivalóm úgysem lenne a sorozatról. Általában egyetértek azokkal, akik felháborodtak a végkifejleten, de összességében élvezik a sorozat kalandos cselekményét. Nem haragszom, Mr. Lewis, de nem is értek egyet. Maradjunk ennyiben.




#8 Olvasd el Az Úr Sötét Anyagai könyveket: BUKTA!

Az első kötetet ügyesen befaltam december utolsó 2 hetében, de a trilógia többi része & a frissebb megjelenésű La Belle Sauvage sajnos már nem fértek bele a menetrendembe. De holnap rögtön nekivetem magam A titokzatos késnek, és vizsgaidőszak ide vagy oda, nincs megállás az utolsó kötet utolsó betűjéig! Mert felkészülten szeretném várni a készülő sorozatot... bármeddig kell is még várni rá. Ha másért nem, James McAvoy miatt biztosan megéri, nem is beszélve arról, hogy a történet eddig kész CSÁSZÁRI MÁMOR.




#9 Látogasd meg a fővárosi droogokat: PIPA!

Áprilisban összejött egy mini-látogatás, amikor Szőlőfürttel megnéztük a FRIDA musicalt, másnap pedig Császárnővel brunch-oltunk egy parkban.




+1 Szökellj úgy, mint Lindsey Wells: BUKTA!

Ez az utolsó fogadalom annyit takar, hogy találjam meg a módját annak, hogyan tudom életrevalónak érezni magam. Ez 2018-ban elmaradt, de nem adom fel. Aktívan keresem a lehetőségeket, ahol -- a saját tempóm és igényeimhez mérten -- megragadhatok egy kicsit a napból, pont annyit, hogy ne érezzem nyűgnek magam. Első számú feladatom 2019-re nézve, hogy szép lassan elfogadjam magam, mert akkor sokkal könnyebb lesz pozitív irányba változtatni a dolgokon.


Addig is ezer köszönet és ölelés, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak IDE meg ODA is.


BOLDOG ÚJ ÉVET!




2 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog új évet kívánok!!

    Le a kalappal, szerintem kiválóan teljesítetted a kihívásaidat. Spanyolt hogy tanulsz? Duolingo, vagy esetleg könyvekből? Én a nyáron elkezdtem svédet tanulni Duolingóval, de két hét után feledésbe merült. Pedig marha jó lenne új nyelven megtanulni.

    A Narniáért meg bocsi, tudom, hogy együtt terveztük, de nem fért bele. :( De örülök, hogy te elolvastad és tetszett viszonylag! A filmeket megnézted?

    A Sötét Úr Anyagaiból akkor ugyanott tartunk, nekem is a második rész jönne, de most egy darabig tuti nem fogom tudni olvasni. Nem is tudtam, hogy lesz sorozat belőle! :O Meg, hogy McAvoy is benne lesz, omg, imádom. Pont tegnapelőtt néztem az első Narnia filmet, és tökre meglepődtem, amikor felismertem Tumnusban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Neked is sikerekben & jó egészségben gazdag 2019-et kívánok! :)

      Egy fél évig jártam spanyol kurzusra az egyetemen belül még 2017-ben. Sajnos csak kevés maradt meg belőle, és egyelőre autodidakta módon (feliratos filmek stb.) csipegetem fel a fontosabb kifejezéseket, de tervben van, hogy valamikor beiratkozom még egyszer egy rendes kurzusra.

      A Narnia miatt ne aggódj, rengeteg alkalmunk lesz még valami mást közösen olvasni. ;) Az első Narnia filmet még moziban láttam, és újranézéskor is nagyon tetszett. McAvoy már akkor nagyon tetszett, de nekem is csak jó pár évvel később esett le, hogy róla van szó. Gondolom, azért, mert azóta szépen felívelt a karriere, és egyre többször találkoztam a nevével.

      Bonnie becenevű barátnőm rajong Az Úr Sötét Anyagaiért, ő vett rá a trilógia elolvasására. Nagy álmom, hogy indítanék egy podcastot, ahol összejövünk pár haverral és beszélgetünk pár könyvről. Ha összejönne a dolog, Bonnie lenne az első vendégem, és jól kibeszélnénk a trilógiát & a sorozatot, ha kijön addigra. :D :D

      Törlés