2017/10/25

WHYT #2 | rémségek youtube-ja

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Georgia O'Keeffe: Cow's Skull: Red, White, and Blue
A mai WHYT bejegyzésben fangörl-üzemmódba kapcsolok, van ugyanis néhány youtube csatorna, melyek készítői az év 365/6 napjában olyan figyelemfelkeltő, minőségi anyaggal ajándékozzák meg a népet, amit kár lenne kihagyni, pláne, ha jó kis borzongásra vágyik az ember. Közülük is kiválasztottam hármat, amik nélkül már semmiképp sem élném túl a szürke hétköznapokat. Remélem, Te is találsz köztük magadnak valót, illetve ha már ismered ezeket az előadókat, gyere, fangörcsözzünk együtt!

Viszont az általam követett youtube csatornák zöme angol nyelvű, és a most következő előadók is mind az USA állampolgárai, ezért ma kizárólag angol nyelvű videókat hoztam. Ezért elnézésedet kérem, ha nem beszéled a nyelvet, de figyelj már: épp ideje megtanulni, hajrá-hajrá!




#1 az ezermester: AURELIO VOLTAIRE

A The Lair of Voltaire csatorna házigazdája egy üde, huncut, piszkos fantáziájú, goth úriember, aki igazi túlélőművészként tengeti napjait hűen ellenséges társával, a múmiaszerű Orville Deadenbacherrel. Voltaire vérbeli, szórakoztató-ipari polihisztor: nem csak zeneszerző, zenész, énekes, de ezek mellett foglalkozik grafikával, animációval, még rendezőként és színészként is megállja a helyét, illetve már több könyve is megjelent (és ha gazdag volnék, már mind a polcomon csücsülne).  Egy apró, de tényleg mikroszkopikus lakásban él valahol New Yorkban, és egy szép napon úgy döntött, hogy felcicomázza egy kicsit azt a szegényes egérlyukat - s lőn a Gothic Homemaking című websorozat, ahol bemutatja, hogy egy ötvenéves örökifjú igenis tud új trükköket tanulni.

Ebben a sorozatban magával visz bevásárolni: viktoriánus kabátok, étkészletek, bútorok, csillárok és koponyák közé kísérhetjük el, majd bemutatja, hogyan valósítja meg legambíciózusabb lakberendezői terveit, miközben a legfurcsább haverjai másznak elő az éjszakából, hogy egy-egy nagyobb projektben segítséget nyújtsanak neki, bár megesik, hogy nagyobb árat követelnek a vártnál...

Voltaire minden epizódban praktikus tippeket és fantáziadús csináld-magad ötleteket oszt meg nézőivel, ezért ez a kezdeményezés azoknak is hasznos lehet, akik csupán egy parti erejéig szeretnének különleges dekorációt készíteni, hogy az ismerősei győzzék felkaparni a padlóról az állukat elragadtatásukban.





#2 az éjszaka úrnője: ELIZA HANSEN

Elizat eddig csak Mavenként emlegettem a blogon, mivel a videóiban is mindig így mutatkozik be: "Good Evening. I am the Maven of the Eventide" - majd tiszta szívvel üdvözöl a hátborzongató vámpíros média sötét fészkében. Azért mondom, hogy vámpíros média, mintha ez egy külön műfaj lenne, mert Eliza számára igenis az. Hiszen a vámpírok az éjszaka legkecsesebb, leglebűvölőbb lényei, és a legváltozatosabb módon ábrázolták már őket filmekben, sorozatokban, könyvekben, képregényekben, podcastokban és gabonapehely dobozokon - igazán ideje volt már, hogy valaki egy helyre gyűjtse ezeket a nyalánkságokat, a legismertebbektől a legelfeledettebbekig, a legújabbaktól a legősibbekig... és természetesen a legkiválóbbaktól a legpocsékabbakig.

Legtöbbször 20 perc körüli videókban mesél régi kedvenceiről és új tapasztalatairól, miközben mély betekintést nyújt az épp szóban forgó karakterek pszichológiájába, és ezáltal néha sokszor érdekesebbnek tünteti fel őket, mint amilyenek valójában. Vagyis megesik, hogy igazából Eliza éleslátása nyűgöz le, nem pedig a téma, amit éppen feszeget. Kívülről fújja a különböző népek mítoszait, a vámpírok metaforikus értelmezéseit a filmvásznon és az irodalomban, valamint gyakran készít kritikai elemzéseket olyan művekről, amiket a hallgatósága ajánlott figyelmébe, így tette például a Carmilla nyomán készült websorozattal is, amit már beágyaztam egy korábbi bejegyzésbe.

Most egy olyan videót hagyok itt, amiben egy magyarul is megjelent mangáról elmélkedik, mert rengeteg olyan gondolatot vetett fel, amitől még jobban szurokfekete szívemhez nőtt az amúgy is nagy kedvenc Hellsing sorozat.





#3 aki nem szarral gurigázik: ROB DYKE

Rob a hátborzongató jelenségek és valós bűntettek birodalmába kalauzolja el a nézőket. A csatorna csapata a hivatásos riporterek/történészek szorgalmával és alaposságával kutatják fel a legszörnyűbb tragédiákat, amikből a SERIAL KILLER FILES, az ANATOMY OF MURDER vagy a SERIOUSLY STRANGE c. műsorok egyes epizódjai születnek. Máskor fognak egy szokatlanabb témát, amihez összegyűjtik a tíz legérdekesebb esetet, hogy egy újabb TWISTED TENS epizóddal kedveskedjenek nekünk, valamikor pedig Rob mazochista módba kapcsol, és a WHY WOULD YOU PUT THAT ON THE INTERNET? sorozat életben tartása érdekében elmerül az internet legsötétebb (értsd: leghülyébb) bugyraiban, hogy kamerák előtt veszítse el a hitét az emberiségben újra, és újra, és újra... az őrület határáig.


Robnál összeszedettebb, szorgalmasabb, változatosabb embert talán sosem hordott még hátán a Föld. Meglehet, hogy a youtube nem szimpatizál a témákkal, amikkel Rob foglalkozik, mert nem elég családbarát dolgokról készít videókat, ezért a youtube megpróbálja módszeresen kikészíteni, de emberükre akadtak a nagyképű fejesek. Robtól nehéz megszabadulni, és ha egyszer elmélyülsz a kivételes profizmussal készülő videóiban, garantáltan nem is akarsz szabadulni tőle, soha soha többé.




Te milyen youtube csatornákat követsz? Melyiket ajánlanád leginkább másoknak? Nyugodtan dobj meg egy-két linkkel akár ezen a blogon, akár a csevegőben, akárhol, ahol megtalálsz - nagyon örülnék neki, mert fangörcsözni együtt a legjobb. Ezért is remélem, hogy felkeltettem az érdeklődésedet ezek iránt a lelkes, fantasztikus alkotók iránt. Engedd meg, hogy a WHYT blogprojekt többi alkotójára is felhívjam a figyelmedet, mert bár Ők nem videóban nyomják, legalább olyan profi, hátborzongató és/vagy humoros bejegyzéseket készítenek nekünk, mintha a nap 24 órájában csak ezen dolgoznának:


Adri       Annie       Arwen

Bibliofilblog       Christine

Csakegyolvasólány       Dorka

Everglow       Gergő

Lillsz       Missreaders

Neelah       Noémi

Plüsskaméleon       Vivian


Köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak holnap is!

Bye-bye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése