2017/11/08

szociális szerda | kedvenc kihívások - 2017 november

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Ahogy a gyönyörűen alliteráló címből is kiderül, ebben a rovatban - amit ezentúl állandó híradó jelleggel szeretnék vezetni a  blogon - a közösségi életem kiterjesztéséről / fenntartásáról fogok rövid beszámolókat hozni. Ne ijedj meg, nem pletyka-paradicsomot akarok kialakítani, de nem is ego-erősítő gyakorlatokat fogok megosztani pedig ezek is milyen szépen alliterálnak, wow, már hallom is, ahogy Babits büszkén tapsikol a sírjában. Elsősorban olyan molyos kihívásokról, projektekről fogok hírt hozni, amiken magam is részt veszek, illetve irodalmi vagy egyéb művészeti eseményekről is írok majd beszámolókat, ha tényleg lesz mit mondanom az élményről.






24 órás read-a-thon

Az első olvasói esemény, amit a figyelmedbe szeretnék ajánlani, a Heaven for the Books bloggerinája, molyos nevén ColourfulFantasy által rendezett 24 órás olvasói maraton, ami november 11-én, vagyis most szombaton kerül megrendezésre. Ahogy a beharangozójában is írja, az esemény lényege, hogy minél többet olvassunk egyetlen nap leforgása alatt. A választott könyved lehetőség szerint 150+ oldalas legyen, különben nem lenne igazi kihívás *kacsint*.

Én a magam részéről egy 360 oldalas, magyar noir-fantasyt választottam: Sepsi László 2016-ban megjelent Pinky című regényét, amit egyszer ugyan elkezdtem, de csak az első pár fejezetig jutottam, mert akkor pont máshoz volt kedvem. Most viszont tényleg igyekezni fogok, hogy be tudjam fejezni egy nap alatt, mert 1. könyvtári példány van nálam, szóval nem érdemes halogatni; 2. ha befejezem, egy lépéssel közelebb kerülök az idei kortárs magyar művek kihívás teljesítéséhez is; és 3. mert Dunajcsik Mátyás megírta a 2017-es olvasói évem kedvenc fülszövegét:


Sepsi László mindent tud a krimiről, noirról, horrorról és az urban fantasyról, de nem esik kétségbe akkor sem, ha az úgynevezett magasirodalom ködbevesző elefántcsonttornyának nyirkos lépcsőházaiban kell eltájékozódnia. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy nem csak az emberi és a nem-emberi lélek működésével van tisztában, hanem arról is pontos fogalmai vannak, aminek talán még lelke sincs.

Új regényében olyan világot alkotott, ami bár minden oldalon újabb és újabb meglepetéssel szolgál, egészében véve mégis kényelmetlenül otthonos. Mert bár magunknak is nehezen valljuk be, nagyonis jól ismerjük a mindent átszövő korrupció csatornabűzét az orrunkban, a városlakók mellére esténként sötét démonként telepedő kilátástalanságot, de a beláthatatlan pusztulás apró réseiből elő-előbukkanó szépséget és csodákat is, amik miatt mégis, mindennek ellenére felkelünk reggelente.

A Pinky című regény éppen olyan, mint a címében szereplő különös, rózsaszín és kegyetlen ital: amilyen furcsának tűnik elsőre, olyan természetességgel eszi bele magát az ember agysejtjeibe, és egy pillanatra sem ereszt el a szélesvásznú végkifejletig. Egyben pedig újabb bizonyíték arra, hogy a XXI. századi fiatal magyar irodalom immár tényleg nem ismer sem zsánerbeli, sem nyelvi határokat, szíve pedig egy ütemben dobog az átkozott nagyvilág fékevesztett, dühös és szédítő ritmusával.

Jelentkezni a beharangozó bejegyzés alatt tudsz hozzászólásban, vagy ha moly-felhasználó vagy, betársulhatsz a maratonosoknak kialakított zónában is.


12 hónap, 12 saját könyv


Ez egy teljesen friss kihívás, amit Arwen indított a napokban. Lényege, hogy egy éven keresztül minden hónapban elolvasol egy könyvet, amit Te vásároltál magadnak - nem kölcsönöztél, nem ajándékba kaptál, hanem a saját pénztárcádat fosztottad ki a megszerzéséért. De nem akármelyik könyveidet kell leporolnod a teljesítéshez, hanem a megszerzés időrendi sorrendjében kell haladnod, ahol az első olvasmányodnak kell a legrégebben a birtokodban lennie, az utolsó könyvet pedig akár abban a percben elkezdheted lapozgatni, ahogy átveszed a pultnál.

Fontos tudnivaló, hogy a kihívás 2018. november 3-án le is jár, szóval már ebben a hónapban, de legkésőbb decemberben el kell kezdened a válogatást, hogy teljesíteni tudd a feladatot. Cserében 12 könyvvel többről fogod biztosan tudni, hogy valóban van-e helye a gyűjteményedben.


havi manga olvasás

Egyre több kihívás készül molyon a képregények, azon belül is főként a mangák elhivatott rajongóinak. Bezony úgy látszik, Beitghanima jóvoltából most már havonta lesz kifogásunk arra, hogy fokozatosan csökkentsük a hatalmas japán képregényes várólistánkat is. A novemberi forduló már javában zajlik, én például Mihara Mitsukazu Beautiful People című kötetével teljesítettem a feladatot, amiről egy külön bejegyzésben is fogok mesélni. Addig is itt a borítója, mert most lusta vagyok a fülszöveg lefordításához:



várható események 3D-ben

Szerencsére novemberben nem pusztán online finomságokkal találkozhatok, hanem hús-vér emberekkel, és köztük remélhetőleg két íróval is, a Csorba Győző Könyvtár rendezvényein.

Az első Totth Benedek író-fordító könyvbemutatója lesz november 9-én vagyis atyavilág már holnap 18:00-tól 19:30-ig, ahol a második regényéről, Az utolsó utáni háborúról fog beszélgetni Mohácsi Balázzsal (a Jelenkor Online szerkesztője), illetve gondolom velünk, rajongókkal is, már ha meg merünk szólalni - én ugyan biztos nem, az már túl sok volna a jóból.

A második rendezvény még november 20-ig várat magára, akkor pedig Parti Nagy Lajos fogja bemutatni Létbüfé című kötetét, ami októberben jelent meg egyik kedvenc kiadóm, a Magvető gondozásában (ami amúgy Totth Benedek kiadója is, hmm, milyen érdekes), és ha addig nem sikerül megkaparintanom, szerencsére akár ott és akkor, a beszélgetés előtt / után is lecsaphatok rá. Bár bevallom, sokkal szívesebben megyek "felkészülten" az ilyen találkozókra.




Természetesen mindkét eseményről szívesen írok majd élménybeszámolót valamelyik szociális szerdán. Addig is köszönöm, hogy ismét meglátogattál, remélem, találkozunk a fent említett kihívásokon, esetleg facebookon vagy instagramon is.

Bye-bye.


2 megjegyzés:

  1. Haliho. :)

    Remelem jol sikerult a Totth Benedek talalkozod (mintha eg fb uzenetbol ezt vettem volna le ;) ). Sok sikert a konyv-kihivasokhoz. :)

    Patti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Te szorgos kis bloggerina-társam! :))
      Majd szerdán mesélek a találkozóról, meg a könyvről úgy általában. De ez a 24 órás olvasói maraton se kutya, de eddig elégedett vagyok a teljesítményemmel, aztán ráhajrázok még éjfélig. ^^

      Törlés