2017/11/25

advent-a-thon 2017 | várólista

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Tudom, tudom, adós vagyok még pár spook-a-thon bejegyzéssel is, de máris ugrok a következő eseményre, jujj-jujj, csúnya eva. Viszont ez legalább aktuális téma, néha olyannal sem árt foglalkozni, hihi.

ÉS kitaláltad, az adventi olvasói maraton is Arwen vezetésével zajlik, a beharangozót itt, a várólistáját pedig itt találod. Lényeg a lényeg: ezúttal december 3-tól 24-ig tart az esemény, és molyos zónája is van, ahol lesznek csinos sprintek, plusz lehet társat keresni az ötödik feladathoz - és akkor mondom is a mini kihívásokat meg a hozzárendelt könyveket.




#1 Olvass el egy télies borítójú könyvet!

Eredetileg Az emlékek őre pre-film kiadása jött volna ide, de aztán eszembe jutott ez a kellemes karácsonyfás kompozíció, és mivel előbbit lassan már kívülről fújom, ezt a L. M. Montgomery kötetet viszont még sosem olvastam végig, egyértelmű volt, kié az elsőbbség.

(Christmas with Anne and Other Holiday Stories)

Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a Váratlan utazás című filmsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképző Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a méltán népszerű kanadai írónő rajongóinak. 

Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó. A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez.


Könyvmolyképző, Budapest, 2005.
148 oldal, fordította Szűr-Szabó Katalin.



#2 Olvass újra egy gyerekkori kedvencet!

Az úgy volt, hogy ezzel kezdtem volna a januáromat, mert 2018-ban jobban el akarok mélyülni a fantasy műfaj kincseiben, és jobb felütést nem tudtam volna elképzelni ennél a gyermekkori - örök - kedvencnél. Aztán jött ez az olvasói maraton, és felbolygatta gondosan felépített terveimet, ejnye-bejnye.
De komolyan örülök neki. Azért is gondoltam erre, mert ez az egyetlen hosszú könyv a várólistámon, a többi mind 200 oldal alatti, így talán jobban be tudom osztani az időmet az összes olvasmányomra.

(Die Unendliche Geschichte)

"Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot."
Az NSZK bestseller listájának legelső címei között találjuk évek óta Michael Ende felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló meseregényét. Eddig huszonnégy nyelvre fordították le, a belőle készült szuperprodukció pedig már a filmvásznat is meghódította szerte a világon. Vajon mi ennek a páratlan sikernek a titka? Aki kézbe veszi ezt a már külsejében is szokatlan könyvet, s belép abba a különös világba, ahova a szerző főhősével, a kis Barnabással együtt kalauzolja az olvasót, az hamarosan rájön a titok nyitjára. Mert a Fantázia nevű csodaországba tett utazás valóban ritka élményt nyújt mindazoknak, akik értékelni tudják a fordulatos történet, a lenyűgözően gazdag, csapongó képzelet s a mély értelmű szimbólumok e varázslatos szövedékét.


Európa, Budapest, 2004.
440 oldal, fordította: Hárs Ernő.



#3 Olvass el egy karácsony címkés könyvet!

Ez az egyetlen idei black friday zsákmányom, és talán sosem fog lezárulni a vita, hogy ez most halloweeni vagy karácsonyi történet-e. Szerintem mindkét ünnepkör hangulatát hozza, egy kissé groteszk, mégis szívmelengető csomagolásban.

(A Nightmare Before Christmas)

Kinek jutna eszébe a Télapót és az egész karácsonyt csak úgy ukmukfukk elrabolni? Természetesen Tim Burtonnek, no meg az általa írt és illusztrált könyv főhősének, Csontvázy Izsáknak. Izsák a rémület őshazájában, Halloweenföldén éli frászhozással teli, izgalmasnak tűnő életét, amikor egyszeriben azt veszi észre, hogy már igencsak unja a vérfagyasztást, a velőtrázást és a hátborzongatást.
Elindul hát világgá, és egy elvarázsolt erdő közepén egy csudás világra lel. Egy szempillantás alatt rabul ejti a szeretet ünnepe, majd viszonzásul ő ejti rabul a szeretet ünnepét. Mindenki fedezékbe, kezdetét veszi az Izsák főszereplésével megtartott karácsony!


Magvető, Budapest, 2009.
40 oldal, fordította Stern Gábor.



#4 Olvass el egy szeretet címkés könyvet!

Karácsonyra kikönyörögtem magamnak Philip Pullman új köntösbe bújtatott Az Úr Sötét Anyagai trilógiáját a legújabb kiegészítő kötetével (La belle Sauvage) együtt, de mielőtt azoknak nekiállok, el kell olvasnom a Narnia Krónikáit is, elejétől a végéig, nincs apelláta*. Viszont nincs az az isten, hogy én kibírjam addig. Megöl a kíváncsiság, hogy mit rejteget ez a fickó a kobakjában.

(Clockwork)

Tik-tak, tik-tak...
Némelyik történet olyan, akár egy óra. Ha elindítotték, semmi sem állíthatja meg... egy gyötrődő órásinas - és egy halálosztó páncélos lovas. Egy mechanikus herceg - és a baljóslatú dr. Kalmenius, akiről némelyek azt állítják, hogy maga az ördög... 
Húzzuk fel ezeket a szereplőket, akár az órát, helyezzük el őket egy történetben, egy hideg téli estén, amikor kavarog a hó, és akkor hirtelen életre kelnek.
A történet pedig elindul a maga hátborzongató - és megállíthatatlan - útján.
Akár egy óramű...


Passage, Budapest, 2002.
100 oldal, fordította Merkl Ottó.



#5 Olvass el egy könyvet közösen valakivel!

Ebben a kötetben két mese van: a Diótörő és Egérkirály, valamint Az idegen gyermek. Mindkettőről hallottam hideget-meleget, és Hoffmann eddig nem nyert meg magának maradéktalanul, viszont - és ez egy hatalmas VISZONT! - az 1990-es Diótörő rajzfilm az egyik kedvenc karácsonyi filmem, ráadásul nálam sosincs karácsony Csajkovszkij nélkül. Szóval a maratonra csak az első mesét tervezem elolvasni, amiben Arwen jelentkezett társamnak, bár úgy látom, ezúttal két közös olvasmányunk is lesz, hehe.

(Nussknacker und Mausekönig)

"... a padozat alól borzalmas sziszegéssel hét egérfej bukkant fel, hét szikrázó koronával. Csakhamar előnyomult a hétfejű Egérkirály, akit háromszoros sivítással üdvözölt egész serege, s egyszerre indultak - kopp-kopp, trott-trott - a szekrény felé, ahol Marika állt.
A félelemtől úgy dobogott a szíve, hogy azt hitte, kiugrik, majd meg azt érezte, megdermed a vér az ereiben. Hátratántorodott, és ekkor - klirr-klirr-prr - a szekrény üvege szilánkokra tört. 
Ugyanakkor éles fájdalmat érzett a karján, de a szíve meg is könnyebbedett. Nem hallotta a sivítást, fütyülést, minden elnémult, noha nem nézett oda, azt hitte: az egerek megrettentek az üvegcserepek csörrenésétől, és eliszkoltak.
De mi ez megint?
A szekrényben, Marika háta mögött különös mozgolódás támadt, hangocskák zajongtak:
"Fölkelni! Fölkelni! Csatára , még az éjjel! Csatára!"


Móra, Budapest, 1979.
138 oldal, fordította Sárközy György és Juhász Andor.



Így ni, ezzel is megvolnánk. Ha kedved szottyan velünk olvasni, akár útközben is megteheted, és persze nem is szükséges hozzá bármilyen kihívásnak megfelelni. A lényeg, hogy vizsgaidőszakban se feledkezzünk meg az élet apró örömeiről.
Köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak itt is, ott is, amott is.

Bye.




*Talán hallottad már, hogy Pullman trilógiáját gyakran nevezik anti-Narniának, mivel a saját könyveiben C. S. Lewis keresztényi túlbuzgóságára válaszolt.
Ez azt jelenti, hogy jövőre féléves Narnia maratont tartok. Ha gondolod, csatlakozz Te is, örülnék neki! Még molyos kihívásokat is teljesítenél az igyekezettel: a Fél év Narniábant, aztán a 15 napos Narnia Krónikái kihívást is, ha van hozzá kedved. (Legyen, mert jó lesz.)

5 megjegyzés:

  1. Hát ez a videó a végén csúcsszuper! Nekem is meg kell néznem majd akkor a Diótörőt, elég sok minden bepótolnivalóm van, úgy látszik. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a Disney egyik régi antológiájából szedtem, ami "Fantasia" címen fut, nagyon jó zenéhez passzoló animációk vannak benne. :)

      A '90-es rajzfilm meg úgy látom, még youtube-on is fenn van, pedig gyerekkoromban mennyit vacakoltam a videokazetta lejátszóval, hogy szépen reklámok nélkül felvegyem magamnak! Bezzeg ha akkor tudom, amit most... xD

      Törlés
    2. Kicsit későn reagálok, bocsi. :’D
      Köszi a tippet, majd a közös olvasás után meg is nézem a filmet.
      Egyébként lehet én vagyok a balfék, de nem találtam olyan antológiát (vagy lehet mást gondolok a helyébe, és átsiklottam felette). Be tudnád linkelni, ha nem nagy kérés? :D

      Törlés
    3. Erre gondoltam:
      http://www.imdb.com/title/tt0032455/
      Létezik "Fantasia 2000" is, abban is van 1-2 érdekes darab, de a többsége sz...örnyű. :D

      Törlés