2020/03/13

9/40 | kényszerpihenős Dekameron kihívás!



Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Kezdjük a közepén: Magam is meglepődtem rajta, de kicsit sem parázok az országos egészségügyi intézkedések miatt. Persze rosszul érint, hogy ilyen hirtelen történik minden, mert eleve lassan alkalmazkodó személyiségem erősen szorongani kezd, ha felkészületlenül éri valami, de ez az egész kényszerpihenő pontosan azt a célt szolgálja, hogy ne alakuljon ki súlyos válsághelyzet, ezért szívesen követem az amúgy teljesen érthetően közvetített utasításokat. Egyetlen szívfájdalmam, hogy a kényszerpihenő alatt az összes könyvtár bezárta kapuit. De ne essünk pánikba! Ha az ember nem mehet a könyvtárba... idézze meg otthon a könyvtárat!



A Baranya megyei Csorba Győző Könyvtár-hálózat a Magyar Elektronikus Könyvtár használatára ösztönzi olvasóit, ahol számtalan klasszikust érhetünk el - regisztráció nélkül, teljesen ingyen és fertőzésmentesen. Ezt továbbgondolva szeretnélek meghívni saját projektemre, a 10 NAPOS DEKAMERON olvasós kihívásra!

Miért pont a Dekameron? Nyilván az aktualitása miatt, hiszen a novelláskötet kerettörténetében hét nő és három férfi önkéntes karanténba vonul az 1348-as firenzei pestisjárvány elől. Másrészt olvastam már novellákat a kötetből, és amellett, hogy nagyon szexi sztorikról beszélünk, legtöbbjükön halálra röhögtem magam, és mint tudjuk, a nevetés a legjobb gyógyszer mindenre.

Hogy lesz ebből kihívás? Olvasd el 10 nap alatt Boccaccio klasszikus kötetét. Akkor kezded, amikor Neked tetszik, de maximum 10 nap alatt kell végezned vele. Használd a #10naposDekameron hashtaget, hogy megtaláljuk egymást instagramon, moly.hu-s felhasználóként pedig csatlakozz a kihívás zónájába (ITT). Ja, és hívj meg minél több embert, hogy minél nagyobb legyen a buli!



GIOVANNI BOCCACCIO: DEKAMERON


Eredeti megjelenés éve: 1492.
Fordította: Révay József
Fülszöveg:

A Dekameron száz világhírű történetét Boccaccio 1349 és 1353 között írta. Azóta se veszítettek elevenségükből, mert az író nem éri be azzal, hogy egyszerűen elbeszéli a szerencsétlen vagy boldog szerelmesek megpróbáltatásait vagy kacagtató kalandjait, a tréfás vagy szomorú történeteket: elbeszéléseiben ott kavarog korának egész társadalma, megtollasodott vagy tönkrement kereskedők, uzsorások, művészek, kalandorok, féktelen nemesurak, ravasz kópék, huncut parasztok, álszent, nagybélű, parázna papok, ostoba és agyafúrt törvénytudók, orvosok.

Boccaccio a középkor alkonyán már az újkor hírnöke: a vakhit helyett a kétkedést, a józan észt, az önsanyargató vezeklés helyett a derűs életörömöt hirdeti.



Most nagyon belelkesültem az egész helyzet iróniáján. Remélem, sokan leszünk és jókat nevetünk majd a külvilág és a történetek abszurditásán egyaránt. Addig is köszönöm a látogatást, és további csodaszép napot kívánok Neked!


Bye.




Naná, hogy ennek is van filmfeldolgozása.
Meg is van DVD-n, ezért bizton állíthatom, hogy félig se olyan vicces, mint az eredeti kötet.
Ha mégis érdekel, íme az előzetese:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése