2019/09/21

spookathon 2019 | várólista

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Tudod, hogy élek-halok a hátborzongató népszokásokért, amilyen például a mindenszentek éjszakáját körüllengő, ünnepélyesen misztikus hangulat. Épp ezért ahogy minden évben, idén is mindent beleadok, hogy egyéb kötelezettségeim mellett a Kayla (@Books and Lala) által vezetett SPOOKATHON olvasós maratonon is részt tudjak venni, ami ezúttal október 14-20 között kerül megrendezésre.



Íme a feladatok, melyek alapján összeállíthatjuk a várólistáinkat:



#1 Olvass el egy thrillert!

BORIS VIAN: ÉS MINDEZ A NŐK MIATT!
(Ki érti a csajokat? címmel is megjelent)



Láng, Budapest, 1992.
208 oldal, fordította Barabás József.
Fülszöveg:

Maszkabál a 17 éves Gaya tiszteletére. A vendégek: Washington aranyifjúsága. F(őhős) bő szoknyája redőiből elővillanó epilált lábszáraival, kihívóan ágaskodó gumidudáival megigézi az estély hímjeit. Ő azonban a XV. Lajosnak álcázott Florence-t szemeli ki, akiben szapphói érzelmek gerjedeznek. Gaya büszkén feszít Undok Langyó jobbján, majd mindketten eltűnnek. F. régi, ám ifjú barátnőjére igen megroggyant állapotban talál. Hamvas bőrét tűszúrások nyomai csúfítják. Morfium! F., az alkalmi transzvesztita, ágaskodó szomorúságától hajtva, Florence karjába menekül.

A Köpök a sírotokra!, az Öljünk meg minden rohadékot! és a Minden hulla fekete után a Boris Vian-sorozat utolsó kötete sem szokatlanabb az előzőeknél.
Egyetlen szóval jellemezve: fergeteges!

Választásom oka:

Nyáron olvastam Vian Köpök a sírotokra! c. regényét, ami amellett, hogy  rendkívül felkavart, legalább annyira el is szórakoztatott. Konkrétan kisebb identitásválságba kerültem olvasás után amiatt, hogy szinte végig egy szociopata állatnak szurkoltam. Ráadásul hihetetlenül gyorsan haladtam az olvasásával, és ezek után naná, hogy meg sem állok, mielőtt át nem rágom magam Vian teljes életművén!




---



#2 Olvass el egy piros borítós könyvet!

STEPHEN KING: CHRISTINE



Európa, Budapest, 2004.
646 oldal, fordította Falvay Mihály és Kappanyos András.
Fülszöveg:

A ​szerelem öl, butít és nyomorba dönt – szokták mondani a sokat tapasztalt öregek, s ilyenkor általában egy bomba jó nőre gondolnak, aki tönkretett egy szerencsétlen, jobb sorsra érdemes férfiút. De mi van akkor, ha egy szerencsétlen, jobb sorsra érdemes férfiú – pontosabban kamasz fiú – szerelmének tárgya egy ócska, kimustrált, csupa rozsda autó? Egy húszéves, egykor ragyogó szépségű s még mindig elbűvölő alakú 1958-as Plymouth Fury, „akit” ráadásul Christine-nek hívnak? Nos, miután Arnie Cunningham libertyville-i középiskolás diák első látásra fülig beleszeret Christine-be, s őrülten, elvakultan, a végsőkre elszántan szembefordul szüleivel, egyetlen barátjával, sőt egyetlen barátnőjével is, hogy megszerezhesse, illetve megtarthassa „őt”, a tétel minden kétséget kizáróan erre az esetre is igaz.

Bonyolítja a helyzetet, hogy egy féltékeny, vérszomjas dög, aki mindenkit elüldöz a fiú mellől. S valóban, ahogy Arnie-nak sikerül üzemképes állapotba hoznia Christine-t, egyre-másra rejtélyes módon és bestiális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok bolydítják fel a kisváros békés mindennapjait. Bizonyítékok hiányában tétován tapogatózik a nyomozótiszt. Bizonytalan sejtésekkel viaskodik a jó barát, Dennis Guilder és a barátnő, Eligh Cabot is, akiket az egyre megfoghatatlanabbá váló szörnyű események magától értetődő természetességgel sodornak egymás karjaiba.

Érzéki csalódás, a képzelet játéka csupán vagy valóság az az oszladozó hulla szagára emlékeztető bűz, amely hol halványabban, hol orrfacsaró módon Christine-ből árad? S vajon mi okozza azt az ijesztő változást, ami Arnie megjelenésében és viselkedésében végbemegy, attól kezdve, hogy Christine-t magáénak tudhatja? Talány és meghatározhatatlan rettegés mesteri adagolásával tartja fogva az olvasót Stephen King, akinek már számtalan regényét izgulhattuk végig.

Választásom oka:

Mondd szépen utánam: Nincs halloween a király nélkül! Ráadásul az a helyzet, hogy jelenleg különösen motivált vagyok, mert szeptember során felfedeztem egy youtube csatornát (@My reading is odd), melynek készítője, Natasha sokat foglalkozik King és fiai életművével, és annyira lelkes, hogy télen-nyáron meghozza az ember kedvét a horrorhoz. A Christine-ről is beszélt már, de elsősorban azért esett pont erre a választásom, mert nemrég szembejött a könyv a kedvenc antikváriumomban, méghozzá kiváló állapotban. Hülye lettem volna ott hagyni!



---



#3 Olvass el egy hátborzongató című könyvet!

DAN SIMMONS: TERROR



Agave Könyvek, Budapest, 2018.
714 oldal, fordította Farkas Veronika.
Fülszöveg:

Azoknak ​a férfiaknak, akik a brit birodalom Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt – a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján –, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás észak-nyugati átjáró felkutatására.

De a hajókat most már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég. A szén és az élelem kezd kifogyni. Ugyanakkor nem a fehér, de folyamatosan átformálódó táj, a dermesztő hideg vagy a készletek felélése jelenti a legnagyobb fenyegetést a tengerészekre, sőt, még csak nem is az, hogy a hajóikat szép lassan összezúzza az óceán engesztelhetetlen ereje.

Nem, egy sokkal félelmetesebb veszély is leselkedik rájuk: valami, ami odakint vadászik a jeges sötétségben, ami követi a hajókat, és egyesével végez a legénység tagjaival, akiket megcsonkít és felfal. Egy névtelen valami, ami sehol sincs, és mégis mindenhol ott van: a tőle való rettegés az expedíció legnagyobb ellensége.

Amikor maga Franklin is borzalmas halált hal, Francis Crozier kapitányra hárul a feladat, hogy átvegye az irányítást, és egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tegyen arra, hogy kimenekítse a legénység maradékát dél felé, a jégen át. Egy eszkimó nő is velük tart, aki nem tud beszélni. Lehet, hogy ő lesz a túlélésük záloga – vagy a haláluk okozója. És miközben a skorbut, az éhség és az őrület sorra szedik az áldozataikat, a jégen leselkedő borzalom is egyre vakmerőbbé válik, Crozier és az emberei attól kezdenek tartani, hogy nincs menekvés…

Választásom oka:

A sorozat nagyon tetszett, és egyébként is szeretem a hajózással foglalkozó regényeket, no meg a túlélőhorror zsánert is. Hiába egy kis monstrum, mivel most elsődlegesen a saját olvasatlan könyveim számát szeretném csökkentei, remélem, ezt is le tudom darálni egy hét alatt.



---


#4 Olvass el egy hátborzongató helyszínen játszódó történetet!

SHIRLEY JACKSON: HILL HOUSE SZELLEME



GABO, Budapest, 2018.
296 oldal, fordította Bozai Ágota.
Fülszöveg:

Négyen érkeznek a Hill House néven ismert kísérteties, ódon épülethez: dr. Montague, a tudós, aki fizikai bizonyítékokat keres a ház falai között zajló, természetfeletti jelenségekre; Theodora, különleges adottságokkal rendelkező asszisztense; Luke, a birtok fiatal örököse; és a törékeny Eleanor, aki képtelen szabadulni múltja terhétől. Kívülállóként keresik a magyarázatot a hely titkára, de nem sokáig maradhatnak csupán tanúk – a ház erőt gyűjt, ás hamarosan végleg elragadja egyiküket.

A gótikus horrorirodalom klasszikusaként számon tartott regényből már két mozifilm (A ház hideg szíve, 1963; Az átok, 1999) és egy színdarab is készült, 2018-ban pedig Mike Flanagan forgatott belőle tízrészes Netflix-sorozatot.

Választásom oka:

Amellett, hogy ez az egyik olvasmány a 28 könyv 28 éves korom előtt nevet viselő projektemben, anno szándékosan azért szereztem be a könyvet, hogy a spookathon során olvassam el. Más könyvem biztos nem is illene olyan jól ehhez a feladathoz, mint ez. Plusz: ennek a 2018-as sorozat-, ill. 1963-as film-feldolgozása is elég mély nyomot hagyott bennem. Kíváncsi vagyok, ezek után mit kapok majd az eredeti regénytől.



---


#5 Olvass el egy könyvet, amit normál esetben nem olvasnál el!

JANDÁCSIK PÁL: ÁLLATOK MASZKABÁLJA



Athenaeum, Budapest, 2016.
264 oldal.
Fülszöveg:

Újabb brutálisan meggyilkolt, bundájától megfosztott állat hullájára lelnek a rendőrök.

Cesar Darlington németjuhász nyomozó tehetetlen az ügyben – egyetlen segítsége a megcsonkított szfinx macska, Dr. Lex Siegfried lenne, akit ő juttatott rácsok mögé. De vajon hihet-e a doktor őrült meséinek?

Mindeközben egy nem mindennapi páros (Arthur, a róka és Christie, a fekete párduc) szórakozni készül a barátaikkal, de a város felé tartó viharfelhők a halloweeni maszkabált véres rémálommá változtatják mindenki számára.

Jandácsik Pál első regénye egy sötét, ismeretlen, mégis hátborzongatóan ismerős univerzumot fest le. Karakterei civilizált állatok, akik még soha nem tűntek ennél emberibbnek, a gyilkos után folytatott hajsza pedig soha nem volt ennél idegtépőbb.

Ez a furry krimi nem szűkölködik sem vérben, sem erőszakban; az olvasóban felmerülő kérdések pedig az utolsó oldalakig váratnak a válasszal.

Választásom oka:

Ismét egy tökéletes feladat-olvasmány párosítás... hiszen számtalanszor felkerült már ez a kis furcsaság mindenféle várólistámra, de egyszer sem volt kedvem kézbe venni. Na, talán most... vagy mégsem? De, igen. Vagyis talán.



---


LEHETSÉGES CSERÉK:

Amikor maratonokról írok várólistát, néha annyira ráizgulok az említett könyvekre, hogy jóval a maraton kezdete előtt el akarom olvasni őket. Erre az esetre hoztam idén egy kis biztonsági hálót: három könyvtári könyvet, amikkel akár több feladatot is teljesíthetek.



STEPHEN KING: BLAZE

Kihívások: thriller, piros borító.

Fülszöveg:

Megindító, ​tragikus eset: egy jóravaló, okos kisfiút apja részegségében súlyosan bántalmaz, amelynek maradandó következményeit a fiú élethosszan cipeli. Amikor megismerjük, huszonéves, esetlenül nagydarab fickó, horpadásos homlokkal, túlságosan is lomha észjárással. Faragatlan, bivalyerős óriás, ugyanakkor a légynek sem tudna ártani. Nem, ha életének döntéseit magamaga bírná meghozni… de valahogy mindig kicsúszik a kezéből a gyeplő. Mentora évek óta George, a kisstílű bűnöző, az ő utasításait hajtja végre közös balhéikban.

Ám egyszer végre a sarkára áll, elszánja magát, hogy egyedül is boldogulni fog ifj. Clayton „Blaze” Blaisdell. S mi tanúi lehetünk egyszemélyes vállalkozása aprólékos megtervezésének, gondos kivitelezésének és kimenetelének. Blaze élete nagy dobása – egy gyermekrablás, milliós váltságdíjjal. Ahogy szorul körülötte a hurok, és hibát hibára halmoz, azt veszi észre, hogy a fejében időről időre megszólal a már halott George, az utolsó pillanatban mindig elhárítva a közeledő katasztrófát…

Választásom oka:

Sosem hallottam még senkit erről a King könyvről beszélni. Teljesen véletlenül bukkantam rá a pécsi Minerva könyvtárban, és azonnal láttam rajta, hogy ettől libabőrös leszek, talán még el is pityeredek, ha egyszer kézbe veszem. Minél súlyosabb az erkölcsi dilemma, minél védtelenebb az áldozat, annál maradandóbb élményt remélhetek a történettől. Valamint idestova 254 oldalról beszélünk, vagyis ez azon ritka King regények egyike, amiket egy nap alatt ki tud olvasni az ember. Akkor miért ne eshetne ez a nap pont a spookathon idejére...?



JASON MATTHEWS: VÖRÖS VERÉB

Kihívások: thriller, piros borító, normál esetben nem olvasnám el.


Fülszöveg:

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.

A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt Jason Matthews első regénye; letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe.

Választásom oka:

Amennyiben idén sem jutok az Állatok maszkabálja végére, ez a legrokonszenvesebb cserelehetőség. Hogy miért nem venném normális esetben a kezembe? Mert nem érdekelnek különösebben a kémregények. A thrillereket sem a nyomozás élményéért olvasom, hanem azért, hogy jól átrázzanak. Ugyanakkor ebben az esetben erősen csábít a teljes trilógia, de legalább az első kötetet el szeretném olvasni, mielőtt kiadok ennyi pénzt. A filmfeldolgozásról (saját ízlésem alapján) megbízható kritikusok sok szépet és jót mondtak anno, és most kivételesen szívesen kezdeném a regénnyel a film helyett.



NICK CUTTER: A FALKA

Kihívások: thriller, piros borító, hátborzongató helyszín.


Fülszöveg:

Tim ​Riggs cserkészparancsnok minden évben egyszer útra kel egy cserkészcsapattal – úgynevezett falkával – a kanadai vadonba. A Falstaff-szigeten töltendő három napos táborozás, hegymászás és túlélési ismeretek elsajátítása nem csak számára, de a fiatal cserkészeknek is az igazi nyaralást jelenti. Mégis, sehogy sem tud szabadulni az érzéstől, hogy ez az év valamiért más lesz, mint a többi. Valami várni fog rájuk a sötétben. Valami végtelenül gonosz…

Éjszaka érkezik hozzájuk. Ijesztően vékony, zavarbaejtően sápadt és telhetetlenül éhes. Egy kimondhatatlan gyötrelmektől szenvedő férfi, szervezetében valami titokzatos szörnyűséggel, ami gyorsabban terjed a félelemnél. A szárazföldtől elvágva a csapatnak olyan borzalmakkal kell szembenéznie, amelyhez foghatót a tábortűz körül elmesélt legrémisztőbb történetekben sem tudtak volna kitalálni. A túléléshez meg kell küzdeniük a félelmeikkel, a tomboló elemekkel… és végül egymással is.

Nick Cutter részben A legyek urát, részben a 28 nappal későbbet idéző, magával ragadó és feszes tempójú regénye egyenesen a rettegés legmélyére taszít, a sötétség szívébe, ahol a félelem uralkodik a józan ész felett.

Választásom oka:

Szintén Natasha ajánlása után tettem várólistára, de ezt sem szeretném a könyvespolcomra rakni, mielőtt saját véleményt nem alkottam róla. Azt hallottam, durván body-horrorra kiélezett történetről van szó, ami a vásznon nem szokott sokkolni, de ha a saját agyam vizualizálja a leírtakat, remélhetőleg gazdagabb lehetek pár borzongató pillanattal.



Addig is köszönöm a látogatást, szeretettel várlak máskor is!

Bye.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése