2018/05/02

szociális szerda | 2018. májusi preview



Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Biztos tapasztaltad már, hogy a felnőtt lét kész rohanás és tele van éjsötét emberekkel. Engem is kezdenek utolérni az eddig elhanyagolt felelősségek, de néha muszáj komótos üzemmódba kapcsolni és velejéig kiélvezni az aktív pihenés lehetőségét. Ezért amikor nem gubózom be magam az otthon kellemes rendetlenségébe, szívesen szétnézek a kedvenc könyvtáraim / mozijaim / zenészeim nyújtotta programok tengerében. Májusban (eddig) három ilyen eseményt találtam.




#1 Életrajz és Irodalom - Kosztolányi Dezső
helyszín: Várkonyi Nándor fiókkönyvtár, május 3.

Nem tudom, hányszor emlegettem, hogy Kosztolányi Dezső a valaha élt legkedvencebb magyar szerzőm, de sosem unom meg hangoztatni. Ezer csatalóként dübörgő feladataim sem tarthatnak vissza a 2017-es megjelenésű Kosztolányi Dezső élete c. kötet bemutatójáról. Az eseményen a könyv szerzője, Arany Zsuzsa beszélget Z. Varga Zoltán irodalomtörténésszel.

A könyv fülszövege:

"Ahogy ​minden esendő emberi élet, a művészlét sem a tökéletességről szól, hanem az örökös belső harcokról és a tökéletlenség vállalásáról. Noha az életrajz történetet mesél, mindeközben olyan portrét tár elénk, mely az adott személy önmagával folytatott vívódásait, döntési helyzeteinek nehézségeit mutatja be. […] Minden életrajz tükör is egyúttal: az egyén életén keresztül önmagunkat és társadalmunkat, korunkat segít jobban megérteni. »Ha egyetlen mondattal kellene meghatároznom az életrajzot, az emberi megértés művészetének hívnám és az emberi természet ünneplésének« – írja Richard Holmes. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Kosztolányi Dezső élete és munkássága számos aktuális kérdést fölvet. Vajon a 20. század első évtizedei óta más lett-e irodalom és politika viszonya? Megtalálhatja-e helyét az az alkotó, aki nem kíván szekértáborokhoz csatlakozni, hanem pusztán tehetségéhez és tudásához mérten, tisztességgel és becsülettel szellemi értékeket kíván teremteni? Vajon nemzeti klasszikusaink megítélése, befogadástörténete, kánonbeli helye mennyiben kiszolgáltatott az irodalomtudományban uralkodó kultúrpolitikai irányvonal(ak)nak? Lehet-e tisztán, ideológiamentesen bemutatni és/vagy értelmezni egy-egy életművet?”



#2 Könyvbemutató & kis Peru-est
helyszín: Tudásközpont, május 18.

Golenya Ágnes Éva, alias Purisaca Golenya Ágnes tizenegyedik kötetét, a Szerelem terror idején c. művét mutatja be ezen az estén, méghozzá nem is akárhogy! Az írónő perui életéről, kutatásairól összeállított vetítéssel készül az érdeklődőknek, amit egy, Völgyesi Nikolettel (Pécs rádió) folytatott pódiumbeszélgetés követ. Bevallom: ezelőtt sosem hallottam az írónőről, viszont nagyon érdekel a dél-amerikai kultúra, földrajzi sajátosságokkal, ősi hiedelmekkel és aktuális belpolitikai helyzettel egyetemben.


A könyv fülszövege:

A regény története, valóságelemekből összegyúrt fikció, izgalmas, sok fordulatában meglepő, sőt olykor zavarba ejtő. Nemcsak jelenkorunk égető kérdéseit feszegeti nyíltan, bátran és őszintén, de a hétköznapokon  túli világba is beléphet az olvasó. Paranormális képességek, titkos kísérletek, terrorizmus, modernkori vallásháború... egy ilyen történelmi színpadon mi történik az emberi lélekkel? Hogyan lehetséges egy békés és emberséges 21. századot teremtenünk?

A magyar származású Iránban született főhősnő a nemzetközi titkosszolgálatok szövevényében igyekszik leleplezni világunk drámáinak színfalak mögötti valódi tragédiáját, és kemény vitákat provokáló véleményével komoly gondolkodásra, netán meggyőződéseink újraértékelésére késztet a  válaszunkhoz.

A szerző e kötetével visszatér a nagysikerű Aranyasszony-trilógia stílusához,  a mesének tűnő, ám mégis létező  történelem és legendák világához, melyeknek sokkal szorosabb a kapcsolódása a sorsunkhoz és a mindennapjainkhoz, mint hinnénk. Ehhez persze át kell látnunk azon a bizonyos fátyolon...  ami ha nem is egyszerű, de egyáltalán nem lehetetlen!



#3 Zsolnay Piknik
helyszín: Zsolnay Negyed, május 18-20.

Kaja - pia - ingyen koncertek: íme a tökéletes triumvirátus, amivel minden józan emberi lényt ki lehet csalni a szabad levegőre. A teljes programot ITT böngészheted végig, számomra a legvonzóbbak: Boggie koncertje 18-án, amire pécsi Nővérkémmel szeretnék elmenni & az eseményzáró Ripoff Raskolnikov Band előadás május 20-án, mert épp ideje élőben is megnéznem őket.




Egyébként erősen gondolkodom rajta, hogy elvonszolom a seggem a moziba, életemben először egyedül. Kötelezőnek érzem a megjelenést Wes Anderson Kutyák szigete c. filmjének vetítésén. De előbb tárgyalok Bonnie-val, hátha kedve szottyan velem jönni.

Addig is köszönöm a látogatást, szeretettel várlak IDE meg ODA is.

Bye.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése