2018/04/04

szociális szerda | húsvéti book tag


Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Arwen révén számomra is eljött az alkalom, hogy valami ünnepit alkossak a blogon. Igaz, hogy már rég elpusztítottam a maradék húsvéti csokikat, de a sonkából még van bőven, szóval szerintem még időben vagyok... Arwen válaszait ITT találod, a sajátjaimat pedig a legfrissebb olvasmányaim alapján állítottam össze.




#1 NYUSZIK:
egy könyv, amiből lehetne több is, azaz örülnél, ha lenne folytatása.

HIRAMOTO AKIRA: ME AND THE DEVIL BLUES

Ez a két kötetes manga felháborítóan gyorsan ért véget. Szívesen követtem volna RJ és Clyde hajmeresztő kalandjait a végtelenségig, minél bizarrabb körülmények között, annál jobb. De megértem, ha nem volt rá kereset Japánban... sajnálom, mert -- ahogy EBBEN a bejegyzésben is írtam -- imádtam Clyde pszichopata beütését.




#2 TOJÁS:
egy könyv, ami meglepett.


Sejtettem, hogy tetszeni fog az író munkássága, de álmomban se jutott eszembe, hogy új kedvencet avatok. Kifejezetten nehéz témákat dolgoz fel olyan hozzáértéssel, amit csak az ismerhetett meg, aki abban a bizonyos korszakban élt, amikor az emberek az életüket adták az afro-amerikaiak emberi jogainak kivívásáért. Igazi irodalmi kincset találtam, melegen ajánlom mindenkinek!




#3 VADÁSZAT:
egy könyv, amit nehéz volt megkaparintanod.

L. M. MONTGOMERY: ANNE OTTHONRA TALÁL

Ahogy sok Anne-rajongó társamnak, úgy nekem is sok-sok évig kellett türelmesen várnom, hogy saját példányom legyen a sorozat kemény fedeles, első részéből. De kitartásunk meghozta gyümölcsét: idén végre elkészült a Könyvmolyképző kiadó újranyomása, és természetesen az elsők között voltam, akik előrendelték a könyvet. Azóta is, ahányszor rápillantok a könyvespolcom ifjúsági részére, mindig újra előkúszik az a széles mosoly, amivel kézbe vettem a hőn áhított csomagot.




#4 BÁRÁNYOK:
egy gyerekkönyv, amit a mai napig élvezel.

C. S. LEWIS: NARNIA KRÓNIKÁI

A történet ütemezése és nyelvezete egyértelműen gyermekek való, és bár kamaszként pont ezek miatt voltam képtelen akár egy kötetet is végigolvasni, jelenleg nagyon élvezem. Egy hónap alatt 6 részt olvastam el, és az utolsót is csak azért halogatom, mert tudom, mennyire heves dührohamot fog kiváltani a befejezés... most élvezni akarom még egy kicsit a sorozat kellemes pillanatait.




#5 TAVASZ:
egy könyvborító, ami a tavaszra emlékeztet.

YAZAWA AI: GOKINJO MONOGATARI

Ez az első olyan sorozat Yazawa Ai tollából, ami nem ragadott teljesen magával. Megvannak benne azok a vonások, amiket a művésznő később tökélyre fejleszt, de érezhető, hogy egyelőre mind a párbeszédek megfogalmazása, mind a grafika terén van hova fejlődnie -- és szerencsére minden új kötetben fejlődik is egy kicsit.




#6 FELTÁMADÓ A HALÁLBÓL:
egy könyv egy elhunyt írótól.

LEWIS CARROLL:

Bizony, márciusban végre elolvastam az Alice regényeket. Nem is értem, miért halogattam idáig, hiszen az 1999-es Alice Csodaországban az egyik kedvenc gyerekkori filmélményem. Az íróról pedig annyi perverz pletykát hallottam már, kész csoda, hogy eddig semmit sem olvastam Tőle.

 



#7 KOSARAK:
egy könyv, ami jelenleg a kívánságlistádon szerepel.

ELENA FAVILLI & FRANCESCA CAVALLO:

Esetleg megemlítem majd valakinek a születésnapom táján, hogy ilyen is létezik a világon.
Fülszöveg:


Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli? Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.



#8 CUKORKA:
egy könyv, ami édes.

TAKANASHI MITSUBA: THE DEVIL DOES EXIST

Hétköznapi tinirománc történeteként indul, és végig az is marad, mégis van benne egy kis plusz, aminek hála kiemelkedik a zsáner hétköznapi képviselői közül. Egyszer, ha időm engedi, bővebben is elmesélem, mi ez a kis plusz. Addig meg bíznod kell bennem -- hiszen tudod, hogy általában nehezem hagyom magam elsodorni egy romantikus komédiától.




#9 CSIPOGÁS:
jelölj meg másokat, hogy ők is kitölthessék ezt a book taget.

Engedélyeddel ezt a feladatot megtartom jövő húsvétra, hogy releváns maradjon.
Köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak IDE meg ODA is.

Bye.



1 megjegyzés:

  1. A vadaszat zsákmánya igen jonak tűnik, szívmelengető volt látni a borítót. Ma eszembe is jutottál es a könyv is gyermekvédelem órán, ami mondjuk némiképp szomorú asszociáció vagy groteszk, de hat ez a könyv alaptémája. Kepzeld, az Alice csodaországban viszont azt hiszem kimaradt a gyerekkoromból. Élvezd ki a tavaszt, olvass sokat.

    VálaszTörlés