2018/01/07

fantasy hullám | várólista




Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Egyelőre nincs időm komolyabb bejegyzéseket írni, viszont Sophie életem nemrég készített egy videót, melyben bejelentette, hogy 2018 számára a fantasy éve lesz, mire eva belső hangja teljes extázisban felkiáltott: ÉN IS ÉN IS ÉN IS!! Régóta motoszkált a fejemben, hogy érdemes lenne jobban elmerülni a fantasy zsáner világában, főleg azért, mert az egyik örök kedvenc könyvem is ebbe a kategóriába tartozik.
Sophie várólistája végül isteni jelként bukkant fel az ajánlott videóim között, mintha biztosítana, hogy jó úton haladok a horizontom tágítása érdekében. Nem is beszélve arról, hogy akadnak regények, amik mindkettőnk listájára felkerültek...




#1 Oroszlán vs. Jegesmedve
(11 könyv)

Most már elárulom: Azért került fel a Narnia Krónikái és Az Úr Sötét Anyagai (plusz La Belle Sauvage) kiolvasása is a 2018-as fogadalmaim közé, mert darabokra akarom szaggatni mindkettőt egy monumentális összevetés erejéig. Ez a terv egyes egyedül Jen Campbell hibája, Ő áradozik mindig Pullmanról, ill. Tőle hallottam azt is először, hogy Pullman a saját sorozatát egyfajta Anti-Narniának szánta. Motivációs hajtóerőnek pedig becserkésztem Arwent, hogy háromhavonta írjunk Narniás társ-bejegyzéseket. Pontosan nem körvonalazódott még, hogyan fog kinézni a dolog, de lényeg a lényeg: ez izgalmasnak ígérkezik.





#2 Havi manga: BERSERK
(eddig 39 könyv)

Elhatároztam, hogy ez lesz az az év, amikor végre végigrágom magam az eddig megjelent összes Berserk köteten, sőt a különböző mozgóképes feldolgozásain is, már ha nem fordul fel a gyomrom a 2016/17-es borzadályoktól. Minden hónapban szeretnék kicsit foglalkozni a sorozattal, és az első három kötetet már ki is végeztem, a róluk szóló bejegyzés jövő héten érkezik.





#3 King setét oldala
(7 könyv)

Egyszer már belevágtam A Setét Torony sorozatba, de A harcos enyhén szólva nem vált kedvencemmé. Ugyanakkor hallottam hírét, hogy a többi rész sokkal jobban fogyasztható, ezért nem adhatom fel a harcot - hehe -, pláne, ha már Sophie is beszélni fog róla.





#4 A felkapott krónikák
(eddig 3 könyv)

Patrick Rothfuss A szél neve c. masszív regénye egy újabb közös pont a listánkon, és már ki is kölcsönöztem a könyvtárból. Amit eddig hallottam róla, az mind arra utal, hogy húsvétra A királygyilkos krónikája magyarul is megjelent köteteit kapom magamtól ajándékba. 





#5 Zsáner-koktél
(3 könyv)

A Napnak fénye-ciklus kötetei egyszerre tartoznak a sci-fi és a fantasy kategóriába, így két legyet ütök egy csapásra. Az első részt ebből a sorozatból is olvastam már, sőt ITT írtam is róla, és remélem, ezúttal nem bújik elő a migrénem a többi is éppoly könnyen fog csúszni.





#6 Egy próbát megér
(1 könyv)

Nem emlékszem, melyik véletlenszerűen felbukkanó booktube videóban hallottam először Libba Bray Gemma Doyle-történetek c. trilógiájáról, de azóta sem hagy békén. Talán azért, mert szeretem a boszorkányos történeteket. Talán azért, mert még mindig hinni akarok abban, hogy a young adult kategória népszerűsége nem jelenti az irodalom halálát. Egye fene, ha már bent van a könyvtárban, teszek egy próbát az első kötettel.





#7 Folytassa, kérem!
(4 könyv)

Apropos boszorkák, természetesen folytatom a Harry Potter olvasását is. Tavaly ledaráltam három kötetet, amikből az első és a harmadik részt sikerült eredeti nyelven olvasnom. A továbbiakban is igyekszem angolul olvasni őket, hogy több hasznom legyen a projektből. De előrebocsátom, hogy az elátkozott gyermeket nem vállalom. Egyrészt The Domnak hála ismerem már a sztorit, és rémesen hangzik, másrészt pedig eleve nem vagyok elég fanatikus a fanfictionökhöz.





Te mit gondolsz, milyen fantasy könyveket érdemes elolvasnia egy kezdőnek? Minden ajánlást szívesen fogadok, mert magamtól biztos nem találom meg a krémek krémjét.
Előre is köszönöm a tanácsokat, a mai és jövőbeli látogatásokat. 2018-ban is szeretettel várlak ITT meg OTT meg mindenhol máshol is.

Bye.



4 megjegyzés:

  1. Huh nekem Libba Bray-től a Rettentő gyönyörűség nagyon nem tetszett. Számomra nagyon unalmas, vontatott volt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sejtem, hogy nekem sem lesz nagy kedvenc, de akartam egy YA-t is a listára, és még ez tűnt a legrövidebbnek, amit be tudok szerezni a könyvtárból. :/ Legfeljebb lesz egy jó kis rant bejegyzés belőle :D

      Törlés
  2. Hát sok sikert! :D Én fantasy műfajkezdéshez nagyon ajánlom Gaiman Csillagporját. Nekem ez volt az egyik legelső és elég is volt ahhoz, hogy nagyobb világokkal és monumentálisabb cselekménnyel rendelkező fantáziaszüleményeket is kézbe vegyek érdeklődésből. A kedvencemet, King Torony sorozatát pedig mindenképp folytatni, mert te jó ég, mi lesz még a maradék hat kötetben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :))
      Tényleg, a Csillagpor ráadásul itt csücsül a polcomon angolul, filmes borítóval. Teljesen kiment a fejemből, hogy az is fantasy. Gaiman valahogy külön műfaj a fejemben. :D
      King sorozata amúgy pont Miattad került fel a listára, bízom az ízlésedben. ;)

      Törlés