2017/10/27

WHYT #4 | tökös mozi: 4 lélekroncsoló

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


WHYT társaim közül páran már megosztották velünk, milyen filmeket ajánlanak mindenszentek előestéjére, ahogy teszik azt egyre többen a bloggerek körében. Márk például egy igazán változatos listát állított össze, ahol kortól és nemtől függetlenül bárki találhat magának valót. Eddig az összes ilyen bejegyzésben felfedeztem kettőt-hármat a személyes kedvenceim közül, de mivel bőven akad még jó horror a világon, úgy döntöttem, betársulok a trendbe, és össze is szedtem 12 filmet, amik közül most a 4 legbrutálisabbat fogom felsorolni.







#1 egy kötelező klasszikus: A HOLLÓ

Amikor tizenévesen megvettem a DVD-t, még nem is sejtettem, mit tartok a kezemben, aztán legalább négy éjszakán át nem tudtam úgy ágyba menni, hogy ne néztem volna meg előtte ezt a gyönyörűen kegyetlen és tragikus történetet.

THE CROW

rendező: Alex Proyas
USA, 1994.
IMDb | Port | Snitt

Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, s így lehetőséget kapnak arra, hogy bosszút állva  lelkük  nyugalomra leljen. Ebben az esztendőben Eric Draven (Brandon Lee) kap lehetőséget. Eric visszatér, hogy bosszút álljon a Top Dollar bandán.Vállán a hollóval a sötét erők birodalmából kiszakítva fekete angyalként járja a várost, hogy igazságot osszon és saját fegyvereiket ellenük fordítva halált hozzon mindazokra, akik egy évvel korábban barátnőjét és őt lemészárolták. Kiderül azonban, hogy csak akkor tekintheti teljesítettnek feladatát, ha nem áll meg a puszta bosszúnál.





#2 egy családi dráma: KÉT NŐVÉR

A dél-koreai horror olyan, mint egy valóságos dementor: kiszívja a lelkedet, és sosem leszel már ugyanaz, nincs apelláta. Ezt akkor tanultam meg, amikor reszketve végignéztem ezt a filmet. Azóta sem mertem napnyugta után újranézni.

JANGHWA, HONGRYEON
(A Tale of Two Sisters)

rendező: Kim Ji Woon
Dél-Korea, 2003.

A két nővért, Soo-mit és Soo-yeont hosszas pszichiátriai kezelés után végre hazaengedik a szanatóriumból, valami azonban mégsincs rendben. A lányok halálosan rettegnek mostohaanyjuktól, édesapjuk pedig nem akar tudomást venni félelmükről. Mintha ez még nem lenne elég, Soo-mit rémálmok is gyötrik. Úgy érzi, valami nincs rendjén a házban és legfőképpen a mostohaanyja sem az, aminek mutatja magát. Ezért aztán mindent megtesz, hogy megvédje szeretett testvérét, bármibe is kerüljön.





#3 egy történelmi tündérmese: A FAUN LABIRINTUSA

Amikor elkezdtem spanyolt tanulni, az oktatónk az első órán megkérdezte, kinek mi jut eszébe a spanyol kultúráról. Az első dolog, ami akkor beugrott, a fasizmus volt. Nagy az esély rá, hogy ez a film tehet erről...

EL LABERINTO DEL FAUNO
(Pan's Labyrinth)

rendező: Guillermo del Toro
Spanyol, Mexikói, USA, 2006.

Spanyolország, 1944. A polgárháború véget ért, de a hegyekben még harcolnak a gerillák. Carmen (Ariadna Gil) kislányával, Oféliával (Ivana Baquero) új férjéhez, a hideg, kegyetlen és autoriter Vidal (Sergi López) kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál. Ofélia nem szenvedheti az új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán - védelmezője és vezetője - egy mesebeli figura meggyőzi, hogy a kislány egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője. Hogy az elveszett igazságot megtalálja, Oféliának három próbát kell kiállnia, olyanokat, melyekre senki nem készítette fel.





#4 egy könyörtelen birodalom: MESÉK MESÉJE

Vajon miért voltak az eredeti Grimm népmesék olyan véresek és irgalmatlanok? Mert a valós félelmek allegóriákba öltöztetése valahogy sokkal jobban rezonál a gyermeki fantáziával, mint egy átlagos intelem vagy tilalom - így igazán beléjük vésődik, hogy idegenektől sosem fogadunk el cukorkát (kivéve persze halloween éjszakáját, hehehe). Ez a meseantológia szintén véres és irgalmatlan, de teljesen másként viszonyul az emberi gyarlóságokhoz a megszokottnál.

IL RACCONTO DEI RACCONTI
(Tale of Tales)

rendező: Matteo Garrone
Olasz, Angol, Francia, 2015.

Matteo Garrone filmje egy meseantológia amely Giambattista Basile Pentameronjának három történetét dolgozza fel. Az első történet egy megkeseredett királynéé és a fiáé, a második két nővéré, akik becsapnak egy élvhajhász királyt, a harmadik pedig egy királyé, aki egy bolha megszállottja lesz... Giambattista Basile gyűjteménye a seicento Nápolyának nyüzsgő világában gyökerezik, de a candiai tartózkodásának köszönhetően, a Mediterráneum mesekincse mellett, a Közel- és Távol-Kelet híres motívumait is felhasználja, amelyek az oszmán terjeszkedésből, illetve az Itália tengeri monopolhelyzetéből adódóan immár Európa-szerte népszerűvé váltak.





Ha kíváncsi vagy, hogy a WHYT projekt többi résztvevője milyen filmekből állít össze halloweeni maratont, ezeken a helyeken böngészhetsz az Ő ajánlásaik között:


Adri       Annie       Arwen

Bibliofilblog       Christine

Csakegyolvasólány       Dorka

Everglow       Gergő

Lillsz       Missreaders

Neelah       Noémi

Plüsskaméleon       Vivian


Ne aggódj, holnapra 4 olyan filmről hozok bemutatót, amik ezek után biztosan felderítenek majd.
Addig is köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak a csevegőbe is!


Bye-bye.


3 megjegyzés: