2018/12/19

szociális szerda | Olvass Velem Fantasyt!

> Victoria Frances festménye <

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Talán emlékszel még rá, hogy 2018-ban igazi fantasy hullámot terveztem a blogra. Ez persze nem valósult meg végül, mert miért is valósult volna meg -- viszont Réta molytársunk a HaBár, a könyves kocsma blog januári születésnapjára fantasy-központú olvasási kihívást hirdetett, szóval még nincs veszve minden!



A tavalyi Olvass velünk klasszikust! kihívás szabályai érvényesek most is: a kihívás bejelentő bejegyzésében Réta feltüntetett egy játékpályát, ahol a 4 alapsor, plusz a bónuszmezők alapján csemegézhetünk a feladatokból, melyeket 1-1, 200+ oldalas könyvvel teljesíthetünk január 1-31. között. Mivel a Fumax felajánlott 3 nyereménycsomagot a legszorgalmasabb olvasóknak, a közös mezőhöz ezúttal olyan fantasy könyvet kell elolvasni, ami a Fumax kiadó gondozásában jelent meg.

Pontozás:
 > Minden fő mező +10 pont.
 > Minden bónusz mező: +5 pont.
 > Egy teljes alapsor: +20 pont.
 > Fotós kihívás: 1 kép +1 pont, max. +10 pont.

A hagyományhoz híven ismét a kék sorra esett a választásom. A tavalyi fordulóban is szerencsét hozott, és most is izgalmas feladatok várnak ránk a kék főmezőkön. Ezek alapján állítottam össze ezt az -- egyelőre -- 5 elemből álló várólistát.


1. Magyar író műve
JANDÁCSIK PÁL: ÁLLATOK MASZKABÁLJA
- erotikus urban fantasy -

Athenaeum, Budapest, 2016.
264 oldal.
Fülszöveg:

Újabb brutálisan meggyilkolt, bundájától megfosztott állat hullájára lelnek a rendőrök.

Cesar Darlington németjuhász nyomozó tehetetlen az ügyben – egyetlen segítsége a megcsonkított szfinx macska, Dr. Lex Siegfried lenne, akit ő juttatott rácsok mögé. De vajon hihet-e a doktor őrült meséinek?

Mindeközben egy nem mindennapi páros (Arthur, a róka és Christie, a fekete párduc) szórakozni készül a barátaikkal, de a város felé tartó viharfelhők a halloweeni maszkabált véres rémálommá változtatják mindenki számára.

Jandácsik Pál első regénye egy sötét, ismeretlen, mégis hátborzongatóan ismerős univerzumot fest le. Karakterei civilizált állatok, akik még soha nem tűntek ennél emberibbnek, a gyilkos után folytatott hajsza pedig soha nem volt ennél idegtépőbb.

Ez a furry krimi nem szűkölködik sem vérben, sem erőszakban; az olvasóban felmerülő kérdések pedig az utolsó oldalakig váratnak a válasszal.

--

I don't wanna be a furry--*

Sok rosszat hallottam már erről a regényről, mióta a várólistámra került. De a negatív vélemények csak egyre kíváncsibbá tesznek. Ha tényleg pocsék lesz, remélem, röhejesen pocsék lesz, nem csak simán pocsék, mert a simán pocsék nagyon unalmas, én meg gyűlölök unatkozni.


2. Váltott szemszög
ERIN MORGENSTERN: ÉJSZAKAI CIRKUSZ
- ifjúsági misztikus urban fantasy -

Libri, Budapest, 2012.
406 oldal, fordította: Rakovszky Zsuzsa.
Fülszöveg:

Az ​éjszakai cirkuszban nincs porondmester, aki hangszóróján keresztül bejelentené a következő számot, sem bohóc, aki gúnyt űzne a közönségből. Ezekben a fekete-fehér sátrakban páratlan élmény vár rád: az öt érzék ünnepe!

A varázslat és a szemfényvesztés hátterében ádáz küzdelem folyik: a két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermekkoruktól fogva azért tanították, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

Erejüket ettől kezdve csak arra használják, hogy örömet szerezzenek vele a másiknak, és az új játék közben észrevétlenül egymásba szeretnek. Mély és varázslatos érzéseiktől hunyorogni kezdenek a lámpák, és a helyiséget elönti a forróság. Sokáig nem is sejtik, hogy olyan játszmába kényszerítették őket, amelynek a végén csak egyikük maradhat életben.

Mikor mestereik megelégelik, hogy kicsúszott kezükből az irányítás, közbelépnek. Celiáék rádöbbennek, hogy nem kerülhetik el a játszma végkifejletét. Csak egyetlen megoldás marad számukra, de ahhoz minden tehetségükre szükség lesz…

--

A megjelenése óta szemezek ezzel a könyvvel, ugyanakkor féltem is tőle kicsit. Felszínesnek tűnhet, de egy ilyen borítójú és alaphelyzetű regénynél különösen rossz élmény lenne, ha csalódnom kéne benne. Itt az idő, hogy szembenézzek eme félelmemmel.


3. Természetfeletti lényeg szerepelnek a történetben
DARREN SHAN: DÉMONMESTER
- ifjúsági horror fantasy -

Móra, Budapest, 2005.
250 oldal, fordította F. Nagy Piroska.
Fülszöveg:

Darren Shan, a rendkívül népszerű Vámpír könyvek szerzője új sorozatában a Démonvilág borzalmait ecseteli nagy átéléssel. Az első kötet tizenhárom éves főhősének arra a kérdésre kell megtalálnia a választ: mi a jobb – farkasemberré válni, vagy szembeszállni a nagy hatalmú démonmesterrel.

--

Rövid és velős fülszöveg, több információra nincs is szükségem. A Vámpír könyvek nem hibátlanok, de remekül elszórakoztam velük. Ettől a sorozattól sem várok kevesebbet.


4. Újramesélés
EDITH PATTOU: ÉSZAKFI
- ifjúsági fantasy -

Ciceró, Budapest, 2016.
430 oldal, fordította Uzsoki Eszter.
Fülszöveg:

A babona szerint a gyermekek, akik észak felé fordulva jönnek a világra, felnőve messze kóborolnak az otthonuktól. Rose édesanyja retteg, mert északi lányára magányos, jeges halál vár, ha követi a sorsát. Rose erről mit sem tud, így amikor egy hatalmas fehér medve bukkan fel a házukban, és magával akarja vinni őt, vele tart.

A medve egy rejtélyes kastélyba viszi Rose-t, ahol a lány szobájában éjszakáról éjszakára egy néma idegen bukkan fel. Ahogy a kíváncsisága úrrá lesz rajta, Rose szörnyű bajt okoz, így hosszú útra kell indulnia, hogy megmenthesse a szerelmét és betölthesse valódi sorsát.

Az Északfi ismerős és megindító, mint a Szépség és a Szörnyeteg meséje, mégis frissen eredeti. Egyszerre érzelmes, izgalmas és emlékezetes, magával ragadó, nagy ívű történet.

--

Gyerekkoromban rongyosra néztem a kazettát (jujj, de öreg vagyok!), amire felvettem A jeges medvekirály c. 1991-es norvég filmet. A történet sok elemében hasonlít A Szépség és a Szörnyeteg-re, de egy teljesen önálló norvég népmeséről van szó, ahol a női főszereplő számos megpróbáltatáson megy keresztül a szeretteiért. Érett, emlékezetes mese, és nagyon remélem, hogy ebben a feldolgozásban sem kell csalódnom.


5. Közös mező
DAN WELLS: SZÖRNYETEG ÚR
- misztikus urban fantasy thriller -

Fumax, Budapest, 2013.
268 oldal, fordította Szebegyinszki Szilvia.
Fülszöveg:

A ​Nem vagyok sorozatgyilkosban John Wayne Cleaver megmentette a városát egy olyan hidegvérű mészárostól, aki még az általa bálványozott sorozatgyilkosoknál is rettenetesebb tetteket vitt végbe.

De úgy tűnik, a démon nem volt egyedül, és az eltűnése egy új fenevadat hozott Clayton megyébe. Lassan újra gyűlni kezdenek az áldozatok a hullaházban, és John egy új rejtéllyel találja szemben magát, amely megoldásra vár.

John azonban már megízlelte a gyilkolás ízét, és lehet, hogy a sötétebbik oldala, amit eddig fegyverként használt a harcban – az a rémisztő alteregó, akit csak Szörnyeteg úrként emleget – most átveszi az uralmat.

Claytonban senki nincs biztonságban, amíg John le nem győzi két legádázabb ellenfelét: az ismeretlen démont, akit meg kell ölnie, és a belső démonját, aki elől nem menekülhet.

Ez a díjnyertes kötet még több borzongást és izgalmat ígér, mint a trilógia előző része. Dan Wells előre is bocsánatot kér a rémálmokért.

Dan Wells hazánkban is szép sikereket elérő debűtáló regénye, a Nem vagyok sorozatgyilkos folytatódik, a Szörnyeteg úr 2010-ben elnyerte a legjobb regénynek járó Whitney-díjat.

--

Az első rész eléggé tetszett ahhoz, hogy folytassam. Ennyi.

Összességében varázslatos és brutális januárra számíthatunk. Tökéletes évkezdés lesz.
Addig is köszönöm, hogy meglátogattál, szeretettel várlak IDE meg ODA is.

Bye.


* A maradék vizsgaidőszakra pedig ezzel a csatakiáltással készülök fel!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése