2017/12/19

alternatív karácsony | DIY lakberendezés

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Csóró egyetemistaként az ünnepek táján kénytelen vagyok a kreativitásomra hagyatkozni ajándékvásárlás, vagyis leginkább -készítés terén, és talán nem vagyok ezzel egyedül. Ezért ma felforgattam ezermester Anyukám könyvespolcait, és kerestem nekünk néhány csináld-magad ötletet, amik karácsonyi ajándékként is megállják a helyüket, de az év többi napján is hasznukat vehetjük.



Az itt felsorolt ötletek és az illusztrációként használt képek a Fantázia és forma c. kartongyűjteményből származnak. Ezt a bejegyzést tehát az amatőr lakberendezőknek ajánlom, akik szívesen próbára teszik a saját kézügyességüket, illetve azoknak, akik valamilyen kreatív programot keresnek, amivel egy-két órára lefoglalhatják a kórosan monitorfüggő kölyök figyelmét.


Illatos Ablakdísz


kellékek:

ceruza
ecset
ragasztó
festék
karton
alapformák
színes fűszermagok
fahéjrúd, gyömbérgyökér
dióhéj
háztartási kötözőspárga
széles szalag
lyukasztó
olló vagy sniccer


Kemény kartonból vágjunk ki néhány alapformát, pl. csillagot, virágot, szívecskét stb. Mindegyik formába üssünk lyukat fent és lent. A forma egyik oldalát kenjük be ragasztóval, és óvatosan nyomkodjuk rá a fűszereket. A borsszemeket szorosan rakjuk egymás mellé, hogy teljesen befedjék a kartont.




Két fahéjrudat tekerjünk át néhányszor zsinórral, majd kössünk duplacsomót. Egy kis darab zsinórt húzzunk át a fahéjra tekert zsinór alatt, és kössünk rá duplacsomót. Egy gyömbérgyökeret ugyanígy kötözzünk meg. A fűszerdarabokra erősített zsinór mindkét végét elölről fűzzük át egy kartonon, a karton hátoldalán pedig csomózzuk meg. Addig ismételjük a műveletet, amíg láncot kapunk. Tetszés szerint díszítsük szalaggal, festett formákkal, dióhéjjal, stb.





Gyertyaöntés


kellékek:

gyertya-granulátum
kanóc, üvegpohár
csillagánizs
fahéjrúd
szegfűszeg
szárított citrusfélék


Olvasszuk fel a gyertyagranulátumot közepes hőmérsékleten egy kis edényben. A gyertyaöntéshez alkalmas egy lekvárosüveg vagy vizespohár. A megolvadt viaszt kb. 2 cm magasan öntsük a pohárba. A kanócot úgy vágjuk le, hogy kb. 15 cm-rel legyen hosszabb, mint a pohár. A kanóc egyik végét kössük egy csavarágyhoz, másik végét tekerjük fel egy fahéjrúdra vagy pálcikára, és kössük meg.




Nyomjunk a lágy viaszba fahéjdarabokat, és tegyük bele a kanócot. A kanóctartó pálcát helyezzük keresztben a pohárra. Öntsük a viaszt a pohárba, úgy, hogy ellepje a fahéjdarabokat. Föléjük nyomjunk a puha viaszba csillagánizst, majd öntsünk még viaszt a tartóba.




A megszárított grapefruit-, narancs- vagy citromszeleteket ollóval vágjuk félbe, majd harmadoljuk a darabokat. Öntsük ki egy vizespohár falát vékonyan a megolvasztott viasszal, és nyomjuk bele a gyümölcsdarabokat. Helyezzük a kanócot a pohárba, és öntsük fel viasszal.





Lámpások


kellékek:

plakátkarton
áttetsző papír
ceruza
vonalzó
karctű
ragasztó
olló
sniccer


Készítsünk mintát, ne feledkezzünk meg a hajtásokról sem. A kész mintát rajzoljuk át ceruzával a plakátkarton hátoldalára. Vágjuk ki a mintát sniccerrel. A vágásnál használjunk alátétnek kemény kartont.




Vágjuk ki az áttetsző papírt. Minden oldalon hagyjunk rá 1,5 cm-t. Legjobb, ha ehhez is sablont készítünk. Ezután ragasszuk az áttetsző papírt az oldallapok hátoldalára. Hogy a hajtogatásnál ne töredezzen meg a karton, a vonalakat előre húzzuk meg karctűvel vagy egy konyhakés fokával.




Hajtogassuk formára a lámpást, majd lépésről lépésre ragasszuk meg. Körben haladva ragasszuk az alját az oldalakhoz. A harmadik hajtást az oldalhajtással együtt ragasszuk meg. A fedelet is először előrajzoljuk, majd kivágjuk és meghajtogatjuk. A megjelölt helyeken vágjuk be, majd belülről óvatosan ragasszuk hozzá a fedélperemhez.





Ajándékdoboz


kellékek:

karton
vonalzó
ceruza
sniccer, ragasztó
akrilfesték, szórófesték
sablonfestő- vagy szivacsecset


Készítsünk sablont a doboz aljának, oldalfalának és fedelének, a fedélhez kissé nagyobb méretben vágjuk ki a csillagot. Rajzoljuk át a mintát a kartonra. Az oldalcsíkon 1 cm-re a hosszanti széltől húzzunk egy vonalat. Mérjük ki a csillag ágainak hosszát. Az oldalcsíkon rajzoljuk be a csillag ágainak kívánt hosszát a doboz fedeléhez és oldalfalához. Felváltva húzzunk folyamatos és szaggatott vonalakat.




Sniccerrel ejtsünk bevágásokat a csík hosszanti szélén bejelölt szegélyen, úgy, hogy a hajtásvonalaktól a széle felé ferdén vágunk. A hajtásvonalakat folyamatos vonalak és a csík szélén lévő hosszanti vonal mentén karcoljuk elő. A hátoldalon jelölt vonalak mentén is karcoljuk be a kartont.




Ragasztózzuk be a csillag ágainak szélét. Az oldalcsíkot az előkarcolt vonalaknál hajtogassuk meg, a behajtott hosszanti szegélyt nyomjuk rá a ragasztóra. Ágról ágra haladva ragasszuk fel az egész csíkot. Akrilfestékkel és pl. sablonfestő ecsettel fessünk mintát a fedélre. Hagyjuk megszáradni. Fújjuk be az egész dobozt szórófestékkel, úgy, hogy a minta áttűnjön rajta.




Remélem, találtál valami Neked valót. Ha érdekel, hozok még a héten egy hasonló bejegyzést, amiben fonallal ügyeskedhetünk. Addig is köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak ITT is meg OTT is.

Bye.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése