2017/11/15

szociális szerda | Moly Book Tag

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Mások ilyenkor ébrednek fel, eva meg egész éjjel le sem hunyta a szemét a hasgörcsöktől - vagyis ahogy instán is utaltam már rá, engem is elért valami makacs vírus, az alig-bírod-felemelni-a-karodat-a-láztól fajta, úgyhogy az eheti szociális szerdán egy egyszerűbben elkészíthető bejegyzést hoztam Neked: kitöltöttem a Moly Book Taget, amire Arwen hívott ki pár napja - és ezúttal is köszönöm a jelölést, pont jókor jött, hehe.



Ez a kihívás azért is különleges, mert két részből áll. Először is vannak a book tag törzsét alkotó kérdések, aztán ha jól értem, minden kitöltő hozzáadhat +1 kérdést, így egyre hosszabb és hosszabb lesz a rétes, ami kígyó akar lenni, és csak remélhetjük, hogy végül nem harapja le a saját fejét. Mindenesetre jelenleg 12+5 kérdésnél járunk, és az még koránt sem elég vészes ahhoz, hogy legyűrje az üres gyomrú, bekómázott evát. A válaszok komolyságára viszont már nem vállalok garanciát.



Törzskérdések:


1. Melyik könyvet jelölted be utoljára olvasottként?

Tegnap fejeztem be Darren Shan regényes történetének 10. kötetét, A lelkek tavát, amiről kiderült, hogy pont akkor kezdtem el, amikor Márk befejezte, szóval... ki kéri a stafétabotot?

Fülszöveg:

A Sebhelyesek Háborúja újabb fordulóponthoz érkezik, előbb azonban a Sors, vagyis Mr. Tiny veszélyes útra küldi a Vámpír Herceget és Harkatot, a törpe személyt: fel kell keresniük a Lelkek Tavát, az élveholtak birodalmát. 
Utazás térben és időben a borzalmak földjén... az egyedüli segítségük Lady Evanna, a boszorkány. Vagy mégsem? 
Groteszk Templomában minden kiderül...

Móra, Budapest, 2004.
Fordította F. Nagy Piroska.


2. Mi az aktuális olvasmányként bejelölt könyved?

Fúha... van egy pár.

  1. Arthur Miller drámái / amit májusban kezdtem, és eddig az első két színdarabot olvastam el.
  2. Asano Inio: Solanin / szeretem ezt a mangát, de csak kis adagokban fogyasztom.
  3. Dino Buzzati: Hajtóvadászat öregekre / egy novella olvasós kihíváshoz.
  4. Isa Schneider: Morfondír / ezt egyelőre félbehagytam, mert nem is egybefüggő történetet mesél el, plusz nem egy kihívás miatt láttam neki, szóval ráérünk.
  5. Markus Zusak: A könyvtolvaj / a Mini Könyvklubhoz.
  6. Charlaine Harris: Élőhalottak Dallsaban / a lentebb is említett vámpíros kihíváshoz.
  7. Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei / mert halloween táján megnéztem a filmet, és kíváncsi voltam, miért utálják olyan sokan.
  8. J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire / mert ha lebetegedek, mindig jól esik egy ifjúsági regény.


3. Milyen könyvet adtál hozzá utoljára a várólistádhoz?

A napokban tudtam meg, hogy megjelent egy új Bukowski könyv. Ráadásul drMáriás illusztrálta. Hát hogy a fenébe ne akarnék fejest ugrani ebbe? Még ha macskákról szól is... hyper fangörcs ON.

Az amerikai egyik legsajátosabb figurája, Charles Bukowski annyira szerette a nőket, az alkoholt és a lóversenyzést, hogy kis túlzással csak róluk írt. Eddig talán csak elkötelezett rajongóinak tűnt föl, hogy ezek mellett másik nagy szerelme az életben a macska volt. Pontosabban a macskák, mert egy időben kilencet is tartott otthon. Nem pusztán szerette, hanem többnyire mozdulatlan eksztázisban, szenvtelen szenvedéllyel, tárgyilagos csodálattal szemlélte őket.

Kötetünk a kultikus szerző macskákhoz írt műveit gyűjti egybe, de ezek a prózaversek, novella-, regény- és levélrészletek természetesen jóval túlmutatnak a macskák iránt érzett rajongáson, és ugyanúgy az élet lényegéről is szólnak, mint mindenkori írásai.

Helikon, Budapest, 2017.
Fordította Pritz Péter.



4. Milyen könyvet tervezel legközelebb elolvasni?

A jelenleg olvasottak után Ilija Trojanow Világok gyűjtője c. regényét akarom elkezdeni, Arwen korábban emlegetett kihívásához.

Sir Richard Francis Burton (1821-1890) brit katonatiszt, Ilija Trojanow regényének hőse egyike a 19. század jellegzetes, excentrikus alakjainak. Ahelyett, hogy a gyarmatokon folytatná az angol szokásokat, megkímélve magát minden megerőltetéstől, megszállottan tanulja a Birodalomban beszélt nyelveket, belemélyed az idegen vallások tanulmányozásába, s a bennszülött hatóságok legnagyobb rémületére álruhában keresztül-kasul beutazza ezeket az országokat. Így például - miután áttér az iszlám hitre - az európaiak közül szinte elsőként látogatja meg Mekka és Medina szent helyeit, aztán a Nílus forrásvidékéhez utazik, s ez a mind testileg, mind lelkileg rendkívül megterhelő vállalkozása az összeomláshoz vezet. Vajon mi hajtotta ezt az embert, aki Indiában, miközben egy kurtizánnal élt együtt, éjszakánként szent iratokat tanulmányozott, Afrikában pedig olyan nehézségeket vállalt, melyeket még a bennszülöttek is sokalltak? Trojanow kalandregénye rendkívül aktuális, hiszen megkísérli elmagyarázni, miért nem érti a Nyugat máig sem más világok titkait és dinamizmusát.

Cartaphilus, Budapest, 2009.
Fordította Falvay Dóra.


5. Használod a csillagozós rendszert?

Aha.


6. Részt veszel-e valamilyen kihíváson?

Hmm... khmm.
Talán ha növesztenék még hat kezet, minden ujjamra jutna egy. Még saját kihívásaim is vannak, például a BERSERK - Black Swordsman Arc, ami a manga első három kötethez készült. De hogy ne csak magamat reklámozzam, ezek azok a kihívások, amiket feltétlenül teljesíteni akarok idén:

  • Regények a tudathasadásról / ezt elsősorban a többszörös személyiség zavart tartalmazó regényekkel lehet teljesíteni, de jöhet skizofrénia is; november 30-án jár le.
  • Őszi mosolyparádé / amihez össze kell gyűjteni 60 mosolygós napot a kihívás-sorozat zónájában; december 29-én jár le.
  • Vámpírmaraton / ide 30 vámpíros könyvet kell elolvasni, és egyedül ez a kihívás tehet róla, hogy elindult a blogon a vámpíros vasárnap; december 31-én jár le.
  • 30 rajz kihívás / beszélő neve magáért beszél; szintén december 31-ig tart.
  • Kortárs magyar művek 2017-ben / ehhez 13 regényt kell elolvasni, amik 2010 és 2017 között jelentek meg; szintén szilveszterig tart.



7. Használod a kívánságlistát?

Aha, de leginkább csak emlékeztetőként saját magamnak.


8. Milyen könyvet fogsz venni legközelebb?

Fene tudja. Plusz egyet.
Most például ők jönnek-jövögetnek a postán az antikváriumból:

     
Ali Smith: Hotel Világ                  Arthur Miller: Csúnyácska lány


9. /a, Van kedvenc idézeted?

"People - schools and colleges and tetachers and parents - want to know what you're planning to do, what you want, and you can't tell them that what you want is for everything to be OK. You can't get any qualifications for that."

 /b, Melyik idézetet kedvencelted legutoljára?

"beszél a fákkal
a bús őszi sale
kiárultattam
s most se föl se le"


10. Kik a kedvenc szerzőid?

FÚJ. Csúnya kérdés. Sarokba veled!
(A folyamatosan bővülő listát itt találod.)


11. Csatlakoztál valamilyen zónához?

Aha - PÉLDÁUL ColourfulFantasy 24 órás read-a-thon zónájába, ahol havonta kiválasztunk egy napot, amit teljesen az olvasásnak szentelünk. Gyere Te is. Jó cucc.


12. Min változtatnál a moly.hu oldalán?

Magán az oldalon semmit, mert nem értek a programozáshoz (hehehe), de folyton elfelejtem átszerkeszteni a saját profilomat, hogy miről akarok értesítéseket kapni, meg ilyenek. Szóval mea maxima culpa.



Könyvmolyok kérdései:


AniTiger: Mik azok a FRISSeidben, amikre azonnal rákattintasz és mi az, amit ha olyan a kedved, akkor lazán leszűrsz?

Csípőből leszűrök mindent, ha olyan könyvvel kapcsolatos, ami nem lépi túl a cukcsy romcsy komcsyk szerelmeseinek ingerküszöbét.

Ha viszont a kedvenc íróim egyikével kapcsolatos a karc, szépen bekönyvjelzőzöm, hogy később megtaláljam, és nyugalomban el tudjam olvasni.


KAHikari: Mi az első dolog, amit megnézel egy másik moly adatlapján?

Természetesen a kedvenc könyveit. Mert kicsit se vagyok előítéletes, ha irodalomról van szó.


Pandalány: Átlagosan naponta mennyi időt töltesz a Molyon?

Túl sokat, és mégis túl keveset.


adrykacsa: Vittél már fel könyvet a moly adatbázisába?

Aha. Leginkább német nyelvű kiadásokat, meg néhány mangát, például:

        
Janice Deaner: Als der Blues begann                  Kohta Hirano: Drifters                        Nisio Isin: Another Note


Arwen: Mit köszönhetsz a molynak?

Egy őrült közösséget, amely tagjai sikeresen csökkentik a bűntudatomat azzal kapcsolatban, hogy nem járok eleget emberek közé, hanem inkább bevackolom magam a meleg takaróm alá egy 2x40 perces olvasó sprint erejéig, valamint egy nagyon hosszú váró/kívánságlistát, aminek sosem jutok a végére, és ez így van jól.


Saját kérdés (Eva vagy Bacchante néven, ahogy tetszik):
Mesélj egy könyvről, amit egy molyos kihíváshoz olvastál el, és másképp talán nem is szereztél volna tudomást a létezéséről!

Hogy könnyítsek a dolgomon, ide linkelem a beszámolómat Schneider Iza Kísértetek, rejtelmek, átkok egy orvosnő szemével c. könyvéről, amivel a spook-a-thon negyedik feladatán kívül az idei Halloween címke kihívást is teljesítettem.

A saját kihívottjaim pedig legyenek mondjuk ColourfulFantasy és Márk, ha már mindkettejüket megemlítettem a bejegyzésben... és akkor ezzel le is zárnám a mai munkaidőt.
Köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak itt is, ott is, meg mindenhol máshol is.

Bye.


(Fogalmam sincs, mi ez, de egyetértek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése