2017/10/28

WHYT #5 | tökös mozi: 4 kacagtató

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

A tegnapi trauma után ma négy rémisztően humoros filmet hoztam Neked. Az én rekeszizmaim legalábbis mindig hálásan ugrálnak, ha berakom ezek közül valamelyiket. Viszont azt is meg kell hagyni, hogy halloweenkor nem illik csupáncsak valami szívderítőn nevetgélni, ezért a mai négyesünk a morbid humor remekei közül került ki.







#1 egy mészárlós: RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN

Aláírom, hogy vannak ebben a klasszikusban gyönyörű vizuális trükkök a bugyuták mellett, és összességében végig szépen fokozza a feszültséget, de! Miért választottam pont ezt a többi mészárlós horror helyett? Mert a többi ikonikus sorozatgyilkos(pl. Michael Myers vagy Jason Voorhees)-sal ellentétben Freddy Krueger ízig-vérig élvezi a melóját, és bármennyire égbekiáltó baromságok a poénjai, a jókedve rettentően ragályos.

A NIGHTMARE ON ELM STREET

rendező: Wes Craven
USA, 1984.
IMDb | Port | Snitt

Nancy Thompson egy átlagos, középosztálybeli amerikai kamaszlány, jól tanul, mindenki szereti. Kellemes hétköznapjainak váratlanul rémálmok sorozata vet véget. Amikor közeli barátainak beszámol álmatlan éjszakáiról, a sikolyokról, a hideg verejtékről, kiderül, hogy a többieket is ugyanazok a látomások gyötrik. Aztán egy szép napon Nancy egyik barátnőjét álmában meggyilkolják. A rendőrök az áldozat barátját gyanúsítja. Nancy azonban azt érzi, hogy leomlik a fantáziavilág és a valóság közötti határ, és a képzelete szülte szörnyeteg életre kap, és végez mindegyikükkel. Nancy biztos abban, hogy egyetlen fegyvere van, mégpedig az, hogy ébren marad.





#2 egy szellemes: BEETLEJUICE - KÍSÉRTETHISTÓRIA

A következő idiótánk a sorban nem lehet más egy Tim Burton agyszüleménynél. Még ha az év többi 364 napjában eszedbe se jut berakni egy Burton filmet, halloweenkor főbenjáró bűn kihagyni a maratonból. A Beetlejuice talán nem mindenkinek az első választás, de az undorító, bosszantó, kiállhatatlan címszereplő és a kedves, jóhiszemű házaspár kontrasztja izgalmas alaphelyzetet ad, és mindenképp megérdemel egy esélyt.

BEETLEJUICE

rendező: Tim Burton
USA, 1988.

Mit tehet egy újdonsült szellempár (Geena Davis és Alec Baldwin), amikor csinos New England-i otthonukba, amelyet még élőként laktak, felvágós New York-i yuppie-k költöznek? A megoldás: "bioördögűző"-t bérelnek, akinek az lenne a feladata, hogy elriassza a hívatlan betolakodókat. Csakhogy egykettőre kiderül, hogy rossz lóra tettek, ugyanis Tim Burton filmjének címszereplője, "a Michael Keaton megformálta Beetlejuice a szellemfilmek történetének legeszelősebb, legzakkantabb figurája" (The Village Voice). A feledhetetlen élményhez ugyanakkor a további szereplők, Winona Ryder, Catherine O'Hara, Jeffrey Jones és Sylvia Sidney kiváló játéka, a pazar látványvilág, a Harry Belafonte által előadott dalok és az Oscar-díjjal
kitüntetett smink is hozzájárulnak.





#3 egy romantikus: JÓL ÁLL NEKI A HALÁL

Meryl Streep ezeregy arca közül most az alattomos, hiú, irigységtől sárga fruskát ismerhetjük meg, Goldie Hawn pedig remekül rájátszik az elkeseredettségében bármire kapható vipera alakjára. Már csak az a kérdés, hogy két ilyen fantasztikus nő mit eszik Bruce Willis elképesztően unalmas (és tökéletesen alakított) karakterén?

DEATH BECOMES HER

rendező: Robert Zemeckis
USA, 1992.

Madeline nem volt nagy színésznő, az évek során több ráncot szerzett, mint nagy szerepet. Helen Madeline barátnője volt mindaddig, mg vőlegénye át nem pártolt Madeline-hoz. Helen bánatában megduplázta súlyát. Filmünk harmadik főszereplője Ernest, aki egy jónevű plasztikai sebész. A két barátnő az évek során mindent megosztottak egymással: barátságot, irigységet, féltékenységet, gyűlöletet és most Ernestet is! Ők hárman osztoznak a legnagyobb titkon, amely örökre megváltoztatja életüket és halálukat.





#4 egy barátságos: HÉTKÖZNAPI VÁMPÍROK

Ugye nem gondoltad, hogy végleg leragadunk a '80-as/'90-es években? Annyira még én sem élek a múltban, hogy ne futottam volna bele ezekbe az ősöreg, bár nagyon szexi úriemberekbe, és azonnal rabul is ejtették a szívemet. Szívesen kísérgetném őket egy életnyi éjszakán keresztül is. Te is csatlakozol hozzánk?

WHAT WE DO IN THE SHADOWS

rendező: Taika Waititi, Jemaine Clement
Új-Zéland, USA, 2014.

A négy rémes haver, Viago, Deacon, Vadislav és a nyolcezer éves Petyr próbálja megtalálni helyét a modern társadalmunkban, ami nem könnyű feladat, lévén vámpírok. Nap mint nap szembetalálják magukat a divat, a technika és az internet jelentette nehézségekkel. Petyr szemet vet a huszonéves Nickre, és az örök életet kínálja neki. Ám a többiek nincsenek elájulva a kezdő vérszívótól. Amikor Nick barátja, Stu veszélybe kerül, a vámpír megmutatja, hogy bár a szíve hideg és halott, nem jelenti azt, hogy nem érez semmit.





Ha kíváncsi vagy, hogy a WHYT projekt többi résztvevője milyen filmekből állít össze halloweeni maratont, ezeken a helyeken böngészhetsz az Ő ajánlásaik között:


Adri       Annie       Arwen

Bibliofilblog       Christine

Csakegyolvasólány       Dorka

Everglow       Gergő

Lillsz       Missreaders

Neelah       Noémi

Plüsskaméleon       Vivian


Ha eddig az összes filmet ismerted valamilyen úton-módon, kukkants be holnap is, hiszen 4 olyan különlegességgel fogom zárni a sort, amik között akadhat néhány, amelyről még sosem hallottál.
Addig is köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak a csevegőbe is!


Bye-bye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése