2017/12/21

alternatív karácsony | 4 harcias mozi

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Lássuk be: a december az év egyik legstresszesebb időszaka. Mindenki fejvesztve rohangál megfelelő ajándékok után, a gyerekek előadásaira, a bulizni vágyó haverokhoz, a közel s távoli rokonokhoz, akiktől elvárjuk, hogy cserébe megetessenek a sleppünkkel együtt... ilyenkor nem csoda, ha az ember szükségét érzi, hogy jól kieressze a gőzt. De a karácsonyfadíszek és a drága porcelán darabokra zúzása helyett talán az is megteszi, ha berakunk egy-egy agresszív, vagy épp egy kellemesen pacifista filmet, jót röhögünk vagy bőgünk rajta, azt' máris új erőkkel vághatunk az ünnepi csirkefutamba. A mai bejegyzésben négy olyan alkotást sorolok fel, melyek vagy vagány akciójelenetekkel, vagy brutálisan katartikus pillanatokkal szolgálják pontosan ezt a célt.





#1 agresszív kultúrsokk: BOLDOG KARÁCSONYT, MR. LAWRENCE!

A második világháborúban David Bowie jókedvvel bojkottálja a japán fogolytábor kegyetlen őrmesterének igyekezetét arra, hogy megtörje a hadifoglyok lelkét. Kell-e többet mondanom?

MERRY CHRISTMAS MR. LAWRENCE

rendező: Ooshima Nagisa
Japán, 1983.
IMDb | Port | Snitt

A második világháború éveiben játszódó film a rasszizmus és az erőszak témáját járja körül. Celliers, a hadifogoly és Yonoi, a tábor parancsnoka személyében két egymásnak feszülő akarat harca elevenedik meg. A parancsnokot valójában lenyűgözi az öntudatos rab merész szembenállása, mert szerinte a foglyok beletörődése a kegyetlen bánásmódba a gyengeségük jele. Miközben Celliers és Yonoi elsősorban szellemi síkon mérik össze erejüket, addig Mr. Lawrence egészen más módon szembesül a szadista őrmester brutalitásával.






#2 horror muri: SZÖRNYECSKÉK

Egy nagyon aranyos, nagyon retro szezonális vígjáték az egész családnak.

GREMLINS

rendező: Joe Dante
USA, 1984.
IMDb | Port | Snitt

Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! Ezeket a jó tanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat, és ez végzetes következményekkel jár. A víz hatására a kis Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni lakmározás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak az utódok, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát.






#3 negyven emeletnyi adrenalin: DRÁGÁN ADD AZ ÉLETED!

Igen, ez egy karácsonyi film. Ráadásul Alan Rickman alakítja a főgonoszt. Ennyi.

DIE HARD

rendező: John McTiernan
USA, 1988.
IMDb | Port | Snitt

John McClane nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber vezényletével ugyanis arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget több száz milliónyi kötvényétől. John McClane felesége, Holly pedig a Nakatominál dolgozik, és munkatársaival éppen a karácsonyi mulatságon ünnepli meg a cég eddigi történetének legsikeresebb esztendejét. McClane türelmesen vár arra, hogy a munkahelyi buli véget érjen, miközben a terroristák gond nélkül behatolnak a szinte üres épületbe, és túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit.





#4 egy utolsó kézfogás: FEGYVERSZÜNET KARÁCSONYRA




Az első világháborúban volt egy pillanat, amikor három nyelven zengett a Csendes éj a lövészárkokban. Ez a film ezt a pillanatot dolgozza fel - és ha már három egymással hadakozó nemzet katonái kezet tudtak fogni karácsonykor, talán a kisebb-nagyobb családi veszekedéseket is túléljük ezen az éjszakán.


JOYEUX NOËL
(Merry Christmas)

rendező: Christian Carion
Francia-Angol-Német, 2005.
IMDb | Port | Snitt

Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sok millió ember élete fenekestül felfordul, s a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton szolgáló katonákat családtagjaik és a hadsereg ajándékokkal halmozzák el, de a francia, skót és német lövészárkokban tartózkodókat a legnagyobb meglepetés nem a csomagokat kibontva éri. Aznap este csodálatos dolog történik. Karácsony éjjelén megvalósul az elképzelhetetlen: a katonák kimásznak a lövészárkokból, s fegyvereiket hátrahagyva kezet ráznak az ellenséggel.





Mit gondolsz a mai összeállításról? Tervbe veszed valamelyiket szentestére? Remélem, nem unod még ezeket a mini-ajánlókat, mert van még bőven a tarsolyomban.
Addig is köszönöm, hogy meglátogattál, szeretettel várlak ITT is meg OTT is.

Bye.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése