2017/10/29

WHYT #6 | tökös mozi: 4 egyéniség

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Eljött ez a nap is: meghoztam az utolsó négyest a halloweeni filmajánlóim közül. Hogy ez az alkalom igazán emlékezetes legyen, igyekeztem olyan műveket összegyűjteni, amik maradandó nyomot hagynak a nézőkben, akár merengés, akár rettegés vagy gyönyörködtetés útján.
A mai képünk pedig egy különleges képzelőerejű művész, Vörös Eszter Anna feledhetetlen alkotása. Már csak azért is, mert a szlogenje ("Everything you can imagine is real." - Pablo Picasso) hűen tükrözi a mai négyesünk fő jellemvonását is.







#1 egy antológia: KWAIDAN

A filmben megelevenített történetek tulajdonképpen mindig is jelen voltak a japán mitológiában, ősi rémmesék, melyek alaposan beásták magukat az ország kultúrájába. A rendezés és színészi játék elsőre talán szokatlan az európai elvárásokban nevelkedett szemeknek, mégis ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a japán kultúra, illetve az ázsiai filmes hagyományok iránt.

KAIDAN

rendező: Kobayashi Masaki
Japán, 1964.
IMDb | Port | Snitt

A héroszok a múltba vesző időben lakoztak és az idő mélyén vetekedtek az istenekkel és az emberekkel - legalábbis mi európaiak így tanultuk a görög mitológiából. Ehhez képest Kobayashi filmjében olyan természetességgel mozognak a szellemvilág képviselői a jelenben is, hogy mindez az első pillanatban zavarba ejtőnek tűnhet. A több rövid történetből összefűzött műalkotás szereplői szamurájok, erdőlakó favágók, zenészek, császári megbízottak, írók, ám e széles spektrum ellenére valamennyiükben közös jellemvonás, hogy tisztelik a számukra kijelölt sorsot, még akkor is, ha ez a kárhozat útjára juttatja őket.





#2 egy szürreális: VALÉRIA ÉS A CSODÁK HETE

Ez a hipnotikusan szürreális film egy serdülő leány élményeit jeleníti meg, ahogy a nővé érés első lépéseit érzékeli önmagán, és ezzel együtt a környezetében élők érzései is változni látszanak vele kapcsolatban. Elsősorban David Lynch rajongóinak ajánlom, valamint bárkinek, aki pszichedelikus szerek nélkül szeretne elrepülni egy paranoiát keltő, különös álomvilágba.

VALERIE A TÝDEN DIVU
(Valerie and Her Week of Wonders)

rendező: Jaromil Jires
Csehország, 1970.

A film egy bizarr, erotikus fantasy egy fiatal lány első menstruációjának éjszakájáról és annak következményeiről. Nezval regényében  lírikus, vészjósló álomban jeleníti meg a nemi érés folyamatát, melyben szerepet kap egy csirkevérre éhező vámpír, néhány elcserélt gyermek, kéjvágyó papok és egy álnok nagymama, aki mindenképp vissza akarja szerezni elveszett ifjúságát. Részben tündérmese, részben gótikus horror, a Valéria és a csodák hete filmváltozatát a cseh new-wave korszak egyik legkiemelkedőbb darabjaként tartjuk számon.





#3 egy musical: RÉMSÉGEK KICSINY BOLTJA

Ez az aranyos kis őrület egy 1960-as vígjáték újragondolása. Külön kiemelném, hogy a forgatókönyvíró Howard Ashman, és ahol ő van, ott hű alkotótársa sincs messze: bizony, Alan Menken írta a betétdalokat. Ez az alkotópáros pedig egyszerűen verhetetlen. Aki nem hiszi, járjon utána.

LITTLE SHOP OF HORRORS

rendező: Frank Oz
USA, 1986.

Seymour segédként dolgozik egy virágüzletben, a kedvence Audrey II, az egzotikus cserepes növény. A forgalom nem valami nagy, de egyik nap minden megváltozik. Seymour ugyanis rájön, hogy a kedves kis növénye húsevő. Először a saját vérével táplálja, ám ez kevés, a növény mind több és több vért követel. Audrey II hamarosan feneketlen étvágyú, rémséges szörnyeteggé fejlődik. Kiderül, hogy a virág valójában egy földön kívüli gonosz húsevő. Seymour egy ideig szállítja neki az eleséget, a boltba betérő embereket. Mindez azonban nem sokáig maradhat titokban.





#4 egy rajzfilm: TÚL A KERÍTÉSEN

Ez a (felnőtteknek is való) mese már azért is különleges, mert az eddigiekkel szemben ez egy 10 részes sorozat, de a körülbelül 11 perces epizódok akár egy 110 perces filmként is megtekinthetők, ha egyetlen este alatt fedezi fel az ember. Hiszen ezt a műsort nem simán megnézni, hanem valóban felfedezni kell, mert minden egyes résszel újabb kinccsel lesz gazdagabb ez a furcsán hívogató világ, míg el nem érünk az emberpróbáló végkifejletig. Szigorúan gyermek felügyelete mellett ajánlott.

OVER THE GARDEN WALL

rendező: Nate Cash
USA, 2014.

Létezik egy történet egy elfeledett helyről, tele árnyakkal és varázslattal... Wirt és Greg eltévednek az Ismeretlen erdejében, a legkülönbözőbb idősíkok közt vándorolva. Egy bölcs, öreg favágó és egy cserfes kismadár, Beatrice siet segítségükre, hogy megtalálják a hazavezető utat. A két testvér - akik tűz és víz - időnként külön utakon jár: miközben Wirt gyakran morfondírozik, merül el a gondolataiban, addig Greg figyelmét az őt körülvevő csodák kötik le; minden érdekli. Erdei útjukon mindkettejükre rengeteg meglepetés és akadály vár.
A gyönyörű képi világú, modern tündérmese alkotója Patrick McHale, aki korábban a nagysikerű Kalandra fel! sorozat kreatív rendezője volt.





Ha kíváncsi vagy, hogy a WHYT projekt többi résztvevője milyen filmekből állít össze halloweeni maratont, ezeken a helyeken böngészhetsz az Ő ajánlásaik között:


Adri       Annie       Arwen

Bibliofilblog       Christine

Csakegyolvasólány       Dorka

Everglow       Gergő

Lillsz       Missreaders

Neelah       Noémi

Plüsskaméleon       Vivian


Bevallom: hiányozni fog ez a filmajánló projekt... bár az is igaz, hogy lassan közeleg a karácsony, és azzal az ünnepkörrel kapcsolatban is van pár audiovizuális ajánlás a tarsolyomban, szóval no panic, decemberben folytatódik az őrület.
Addig is köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak a csevegőbe is!


Bye-bye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése