2019/11/14

adventathon 2019 | várólista


Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Teljesen bearanyozta a hetemet, amikor Virág (@A penchant for fantasy) bejelentette a blogján, hogy idén ismét megrendezi az ADVENT-A-THON névre keresztelt olvasási maratonját! Nem is bírtam sokáig, azonnal össze kellett állítanom egy várólistát a maratonra meghirdetett mini kihívások mentén, előbb azonban íme a legfontosabb tudnivalók:

A maraton az adventi időszakban, vagyis jelen esetben december 1-től 24-ig tart, a közösségi élet - mint pl. ajánlók, olvasási sprintek stb. - EBBEN a zónában zajlik.

Most pedig jöjjön a várólistám!



#1 Olvass el egy sokak által szeretett könyvet!

PHILIP PULLMAN: A BOROSTYÁN LÁTCSŐ
(Az Úr Sötét Anyagai 3. kötete)


Ciceró, Budapest, 2017.
496 oldal, fordította N. Kiss Zsuzsa.
Fülszöveg:


Lyra világában háború készülődik azok között, akik tudatlanságban tartanák a népet és akik harcolni akarnak a szabadságért. Lyra az események sűrűjében találja magát, amikor nagybátyja, Lord Asriel Oxfordba érkezik, és a lány legjobb barátjának, Rogernek nyoma vész.

Lyra megtudja, hogy Rogert titokzatos társaság ragadta el, amely állítólag kísérleteket végez a gyerekeken. Hogy megtalálja a barátját, északra utazik, a páncélos medvék és boszorkányklánok földjére, ahol Asriel egy párhuzamos világba próbál hidat építeni.

Amit azonban Lyra nem tud és nem is tudhat meg, hogy cselekedeteinek nem csupán a saját világára, de minden más világra nézve is következményei lesznek.


Választásom oka:

Már tavaly karácsonykor el akartam olvasni Az Úr Sötét Anyagai új magyar kiadásait. Idén ugyanez a tervem, vagyis újraolvasnám az első két részt, majd sort kerítenék végre erre a lezáró kötetre  is. A projekt bejelentése óta izgatottan vártam a 2019-es sorozatot is, ami végre teljes egészében fel fogja dolgozni Lyra és társasága megpróbáltatásait. Pullman annyira szépen kidolgozott világot alkotott, a karakterei is olyan izgalmasak, hogy szívesen visszamennék az időben, és otthagynám a 10 éves eva ágyán a trilógiát ajándékba... biztos vagyok benne, hogy megismételhetetlen hatással lett volna rám gyerekként. De inkább később, mint soha.





#2 Folytasd egy sorozatod!


LUCY MAUD MONTGOMERY: ANNE ÚJ VIZEKRE EVEZ
(Anne sorozat 4. kötete)


Könyvmolyképző, Szeged, 2011.
308 oldal, fordította Szűr-Szabó Katalin.
Fülszöveg:


A népszerű Anne-sorozat legújabb, sorrendben negyedik kötete, Anne Shirley életének újabb állomására kalauzolja az olvasót. Hősnőnk elfoglalja élete első igazi állását: igazgatónő a summerside-i középiskolában – és ahogy azt a különlegesen fejlett beszédkészségű, élénk képzelőerejű kislánytól megszoktuk már, felnőttként is mindent megtesz, hogy színt, izgalmat vigyen a városka életébe.


Választásom oka:

Egyrészt ez az utolsó könyv, amit el kell olvasnom nypiro molytársunk Folytassunk három megkezdett sorozatot 2019-ben című kihívására. Másrészt a karácsonyi készülődéshez gyönyörűen illenek az Anne könyvek, hiszen egy álmodozó, de szorgos és okos gyermek felnőtté válásáról és életútjáról szól - és mi illene jobban a karácsonyhoz, mint a gyermeki fantázia; a nagy álmok és megvalósulásuk? Az a szeretet, amit Anne áraszt, nem csak a történet többi szereplőjére, de az olvasóra is azonnal átragad.




#3 Olvass el egy családregényt!

JANE AUSTEN: ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM


Magyar Könyvklub, Budapest, 2000.
448 oldal, fordította Borbás Mária.
Fülszöveg:

„Könyörgöm, ​könyörgöm, szedd össze magadat, és ne áruld el minden jelenlévőnek, hogy mit érzel!” – szól a józan gondolkodású, higgadt Elinor szenvedélyesen romantikus, impulzív húgára, Marianne-re, akit szerelmi csalódása halálos kétségbeesésbe kerget. A 18.-19. század fordulóján a pénz s az önérdek uralkodik Angliában. A két Dashwood nővérnek, akiknek se vagyona, se rangja, keményen meg kell küzdenie az előítéletekkel és a gazdagság előjogával, hogy elnyerjék a férfit, akire szívük igaz szerelmével vágyódnak. A mások iránt megértő, végtelenül tisztességes Elinor fegyvertelen az olyan szerencsevadászokkal szemben, mint vetélytársnője, Lucy Steele, s Marianne, aki megingathatatlanul hiszi, hogy érzelmei hűek a valósághoz, egy gátlástalan férfi hálójába keveredik.

Jane Austen hősnőinek története szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról, s természetesen reményről és boldogságról mesél, s közben lenyűgöző és gyakran kaján képet fest a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat.

A regény végén Elinor és Marianne természetesen révbe ér, a szívek meggyógyulnak, s az élet megy tovább – ám addig a szerző szórakoztató események és figurák végtelen sorát vonultatja fel, s szerez velük az olvasónak felejthetetlen élményt.


Választásom oka:

Virág megemlíti Jane Austent a maratont bejelentő bejegyzésében (ITT), amiről eszembe jutott, hogy Galagonya33 Szerelmes Világirodalom egy év alatt című kihívását sem hanyagolhatom el. A '95-ös filmfeldolgozás nagyon közel áll a szívemhez, hiszen nekem is van két nővérem, akik egymás tökéletes ellentétei. Bírom Austen stílusát is; a karakterei intelligens beszélgetéseit, amik első látásra puszta csacsogásnak tűnnek, mégis minden egyes kijelentés fontos a cselekmény kifejtéséhez. Szükségem is lesz ilyesfajta kikapcsolódásra a vizsgaidőszaki stressz ellen!




#4 Olvass egy könyvet a kedvenc szerzőid egyikétől!

JACK LONDON: FEHÉR AGYAR


Kossuth, Budapest, 2015.
224 oldal, fordította Szász Imre.
Fülszöveg:


„Nézd, kutyáink nem érnek semmit. Nem vastag bundájúak, és nem erősek már, és elpusztulnak a fagyban és hámban. Menjünk a faluba, és öljük meg őket, a farkasfajták kivételével, azokat meg kössük ki éjszakára, hogy párosodjanak a vad erdei farkassal” – tanácsolta valamikor réges-régen egy bölcs indián. Tanácsát megfogadták és attól kezdve a fehérhal törzs tagjai messze földön híresek lettek kutyáikról…" Alighanem így született a regény főhőse, Fehér Agyar, a farkasból kutyává szelídült csodálatosan okos, hűséges, erős és bátor állat, akinek történetét néhány évvel eredménytelenül végződött alaszkai aranyásó-kalandja után, 1906-ban írta meg Jack London.


Választásom oka:

Túl rég olvastam már bármit Jack Londontól, pedig itt mosolyog rám a teljes életműve a polcomról. Mondjuk azt még nem döntöttem el, hogy a magyar fordítást vagy az angol példányomat olvassam el. Az angol nyelvűt az egyik kedvenc illusztrátorom, Mirko Hanák lélegzetelállító művei díszítik, a magyarral viszont értelemszerűen jóval gyorsabban haladnék, szóval nehéz lesz a választás.





#5 Olvass el egy történelmi regényt!

ÜRÖGDI GYÖRGY: KLEOPÁTRA


Gondolat / Madách, Pozsony / Budapest, 1983.
286 oldal.
Fülszöveg:


„Ki ne hallott, olvasott volna Kleopátráról, a történelemnek erről a híres asszonyáról? Shakespeare, G. B. Shaw választották drámájuk hősnőjévé, több filmet forgattak az ókori Egyiptom utolsó királynőjének regényes életéről. Ürögdi György a korabeli források, a legújabb kutatások felhasználásával mindvégig érdekes, könnyed, sőt izgalmas módon ábrázolja Kleopátra életét és korát. A könyv lapjain megelevenednek a nagy kortársak, így Caesar, Antonius, Pompeius, Cicero, a fiatal Augustus, a híres-hírhedt Heródes király és sok más neves közel-keleti, valamint római államférfi.”


Választásom oka:

Még mindig nem adtam fel ArnoDorian molytársunk Kalandozások az ókori Egyiptomban című kihívását sem. Kleopátráról meg körülbelül annyit tudok, amennyi a '63-as Liz Taylor filmből és az Asterix képregényekből kiderül róla... tehát semmi okom hagyni, hogy ez az aranyos könyvecském továbbra is olvasatlanul heverjen a polcomon.


Ha a tervezettek felét sikerül elolvasnom, én leszek a legboldogabb kis(vén)lány a világon. Addig is köszönöm a látogatást, legyen csodás napod!

Bye.



Utóirat:
A kollégista szobatársaimmal már nagyban nyomatjuk a karácsonyi klasszikusokat.
Nekem például ez a kedvenc ilyen dalom. 🎔




2 megjegyzés:

  1. Nagyon megtetszett, én is jelentkezek :) Te már végigcsináltad régebben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ennek nagyon örülök, minél többen leszünk, annál jobb az élmény! :) Vannak már kiszemeltjeid a saját várólistádhoz?

      2017-ben volt az első forduló, akkor Virág kifejezetten karácsonyos témák köré építette a maratont. Azt is nagyon élveztem, de tetszik, hogy most tágabb témakörökben gondolkodhatunk a mini kihívások terén. (Hiszen így simán be tudtam csempészni azokat a könyveket, amiket úgyis el akartam olvasni decemberben...) :D

      Törlés