2019/09/03

Kortárs maraton vol. 5 | várólista


Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Alig telt el 12 óra Szekszárdon, és máris sikerült kiakasztania, mennyit balfaszkodnak egyesek. Kiderült ugyanis, hogy nem került meghirdetésre egy kötelező kurzusunk, amit csak ebben a félévben tudunk teljesíteni, ha nem akarunk csúszni egy évet a tanulmányainkkal. És kinek kell rendbe hoznia ezt a kalamajkát? Persze, hogy a hallgatóknak, akiknek tele az órarendjük, de biztos jobban ráérnek elmenni a délben záró tanulmányi osztályra bűvészkedni a Neptunnal, mint a felelős oktatóknak. És ez csak az egyik apróság, amitől ma tépkedhettem a hajamat... otthon, édes otthon.

Tehát a kényes lelki egyensúlyom visszaállítása érdekében belevetettem magam a youtube könyves berkeibe, s ráleltem a nem is oly' rég meghirdetett CONTEMPORARY-A-THON - vagyis kortárs olvasó maraton 5. fordulójára.


Ahogy a név is sejteti, célunk a kortárs irodalom körbejárása (ami most olyan könyveket takar, melyek története mindenféle mágikus elemektől mentes, modern világunkban játszódik), méghozzá különböző (pusztán segítő jellegű) feladatok mentén. Az 5. forduló 2019. szeptember 23-tól 29-ig tart, várólistámat pedig ezúttal is különböző moly.hu-s kihívások ihlették, melyeket linkelek a regények fülszövege alatt.


#1 Egy könyv, ami 2019-ben jelent meg

MONA AWAD: NYUSZIKA



Athenaeum, Budapest, 2019.
400 oldal, fordította Szieberth Ádám
Fülszöveg:

Samantha ​egy elit egyetem írásművészeti mesterképzésének ösztöndíjas hallgatója, akit felettébb taszít a prózaíró klub tündibündi, dúsgazdag lánykáinak négyfős klikkje. Akik Nyuszikának szólítják egymást. Akik rendszeresen úgy ölelkeznek össze, mintha eggyé akarnának válni.

Egy nap Samantha meghívót kap a Nyuszikák legendás Szutyok Szalonjába és azonnal magába szippantja a klub varázs(gombá)s világa. Olyannyira, hogy hanyagolni kezdi Avát, a legjobb barátnőjét és a tanulmányait is. Egyre mélyebbre merül a Nyuszika-kultusz sötét, baljós, cukormázas világában, és bekapcsolódik a lányok Műhelynek nevezett rituáléiba. Valóság és képzelet határvonala immár teljesen elmosódik; az őt Avához, illetve a Nyuszikákhoz fűző baráti szálak pedig életre-halálra összegabalyodnak.

Kihívás: Olvassunk kanadai íróktól (ITT).



---


#2 Egy könyv, melynek található sárga szín a borítóján

SARAH WINMAN: BÁDOGEMBER



XXI. Század, Budapest, 2018.
270 oldal, fordította Békési József.
Eredeti megjelenés éve: 2017.
Fülszöveg:

Az egész egy tombolán nyert festménnyel kezdődött: tizenöt napraforgóval, amit egy olyan nő akaszt ki a falra, aki hisz benne, hogy a fiúk és a férfiak csodálatos dolgokra képesek.

És van két fiú, Ellis és Michael, akik elválaszthatatlanok egymástól. És a fiúkból férfiak lesznek, aztán besétál az életükbe Anne, és ez mindent megváltoztat és nem változtat meg semmit.

Sarah Winman Bádogembere a nagy sikerű Amikor Isten nyúl volt és Csodálatos dolgok éve nyomdokaiban járó szerelmes levél az emberi kedvességről és barátságról, veszteségről és túlélésről.

Kihívás: Földön, víz(b)en, levegőben (ITT).



---



#3 Egy könyv, ami a sajátodtól eltérő identitású szereplő(k)ről szól

TAYLOR JENKINS REID: EVELYN HÉT FÉRJE



Lettero, Budapest, 2017.
456 oldal, fordította Csáki Judit
Eredeti megjelenés éve: 2017.
Fülszöveg:

Egy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok. A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?

Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.

Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.

Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar – ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye.

Kihívás: Olvassunk zöldet (ITT).


---


#4 Egy illusztrált borítójú könyv

BECKY ALBERTALLI: SIMON ÉS A HOMO SAPIENS-LOBBI




Libri, Budapest, 2016.
324 oldal, fordította Weisz Böbe
Eredeti megjelenés éve: 2015.
Fülszöveg:

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…

Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

Kihívás: Olvassunk LMBTQ könyveket (ITT).


---



#5 Egy dark / ütős könyv

JO NESBØ: MACBETH




Kossuth, Budapest, 2018.
534 oldal, fordította Petrikovics Edit
Eredeti megjelenés éve: 2018.
Fülszöveg:

A ​züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.

A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására.

A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.

Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

Kihívás: Újramesélt történetek (ITT).


---


#6 Egy könyv, melynek növény(ek) látható(k) a borítóján

XUE YANPING: 21 GRAMM SZERELEM



Libri, Budapest, 2014.
288 oldal, fordította Nagy Mariann
Eredeti megjelenés éve: 2004.
Fülszöveg:

„Hogy ​lehetne elegem a szerelemből? Még ha meg is halok, a szerelmem akkor is megmarad, ott marad majd azoknak a lelkében, akiket szerettem és azokéban, akik szerettek."

Az emberi lélek súlya 21 gramm – mondják. 21 gramm szerelem tehát annyi, mint egy, az egész lelket kitöltő érzés, amely képes legyőzni a haláltól való rettegést, és felülkerekedik az elmúláson. Xue Yanping regényének főhőse elvált, munkanélküli, az életbe belefáradt nő, akinek váratlanul halálos kórral kell szembenéznie. A halálfélelem árnyékában tapasztalja meg az érzést, amely felszabadítja az elmúlás közelsége miatti szorongás és a betegsége okozta fájdalom alól. Lelke csordultig telik szerelemmel, a lélek képlékeny tüneményével, miközben a hús-vér testet elviselhetetlen fájdalom gyötri. Ilyen érzés a „halálos szerelem", amelyet a halált is legyőző örökkévalóság emel a magasba...

Xue Yanping 1957 júliusában született Pekingben. A kulturális forradalom felmérhetetlen tragédiákat okozó tízéves időszaka után az elsők között jutott egyetemre irodalom szakon. Regényeiben a közelmúlt Kínája és napjaink pekingi élete mellett különleges emberi sorsokkal, valamint a szerelem és a lélek világával foglalkozik. A pekingi Tiltott Város közelében élő ősi közösség zárt világát bemutató Lazúrkő című regényéért 2012-ben a rangos Lao Sö-díjjal jutalmazták. A 21 gramm szerelem az első magyarul is megjelenő regénye.

Kihívás: Olvassunk újra Kínáról (ITT).



---



#7 Egy könyv, amit az olvasó közösség egyik tagja ajánlott



Mivel úgy látom, hogy a fentebb felsoroltakat eleve nehéz lesz mind belezsúfolni egyetlen hétbe az egyetem mellett, eszem ágában sincs még egy hetedik olvasmányt is várólistára tenni. Helyette a korábbi feladatok között rejtettem el azokat a regényeket, melyek ehhez a ponthoz is illenek:

1. Az Evelyn hét férje c. regényre Virág (@A penchant for fantasy) hívta fel a figyelmemet,
2. a Simon és a Homo sapiens-lobbi elolvasásához pedig Michigani (@Kicsigesztenye) molytársunk rövid, de határozottan lelkesítő értékelése hozta meg a kedvemet.

Mindenkinek szívből ajánlom ezt a maraton-sorozatot, aki szereti a kortársakat, vagy épp most támadt kedve megismerkedni velük.

Bye.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése