2018/10/03

szociális szerda | II. Magyar Spookathon



Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy rajongok az októberért. Mert létezhet-e vagányabb időszak annál, amit a zene világnapjával kezdünk és egy hátborzongatóan mágikus éjszakával zárunk? Kötve hiszem -- és szerencsére többen is így vagyunk ezzel. Itt van például Arwen molytársunk, aki idén ismét szárnyai alá vette a honosított SPOOKATHON eseményt, vagyis ama olvasói maratont, ami miatt garantáltan feláldozod az egészséges alvási szokásaidat (már ha birtokában vagy egy tényleg hatékony módszernek).



Ahogy Arwen beharangozó blogposztjában is olvashatod (ITT), ezúttal október 20. és 31. között zajlik a muri, mely alatt kollektíven vacoghatunk a félelemtől a paplanaink rejtekén. Ha esetleg bizonytalan lennél abban, milyen olvasmányokat tömöríts be az amúgy is sűrű teendőlistádba, Arwen kitalált nekünk 5 szempontot, amik megkönnyítik a választást.


#1 Olvass el egy könyvet paranormális teremtményekkel!

saját kiszemeltem:


Fülszöveg:
Kojaszan retteg átmenni a hídon, és nem mer a többiekkel együtt játszani a temetőben. De amikor kishúga lelkét elrabolják a kísértetek, le kell győznie félelmét, hogy behatoljon a gonosz birodalmába.
***
Ha jártál már nálam, Darren Shan neve biztos nem ismeretlen számodra. Eddig csak olyan ifjúsági műveket olvastam tőle, amiket szívesen adnék az egyszer-talán leendő saját csemetéim kezébe is. A Kojaszantól sem várok kevesebbet, mint hogy olyan szoros köteléket érezzek a szereplőkhöz, hogy le se tudjam tenni a könyvet.


#2 Olvass valamit ERRŐL a polcról!

saját kiszemeltem:


Fülszöveg:
Rosemary ​és Guy Woodhouse – üde, egyszerű kis New York-i házaspár – álomszép lakáshoz jut egy zegzugos, ódon bérházban, a Bramfordban. Szerelés-mázolás-virágos tapéta-új kárpit-függönyvarrás-szegélyléc-lámpaernyő-áradat-tű-cérna- festék-mérőszalag: Rosemary boldogan tesz-vesz csuda otthonában, miközben a férjecske próbafelvételekre és meghallgatásokra lohol. Kész az új lakás, csillog a krómacél a konyhában, gőzölög a zamatos reggeli kávé, a sarki boltos mindig friss árut tart, a kedves, vén bolond szomszéd házaspár egész tűrhető társaságnak bizonyul. Guy különös véletlen folytán megkapja a nagy szerepet – jöhet a gyerek. Rend, béke, tisztaság, áldott várakozás. De mi ez a lopakodó borzalom? Miért nem alszik Rosemary? Miért került rossz helyre az előszobaszekrény? Miért ül Guy feldúltan a telefon mellett? Miért tűnik el nyomtalanul a jó barát fél pár kesztyűje? Honnan szerez Guy színházjegyet? Mit jelentenek a falon túli hangok? A tamtam? A különös fuvolaszó? Honnan fenyegeti veszély Rosemaryt? Milyen sejtelmes rémségek áldozata lehet magzata? Áldozata?
***
Talán kétszer láttam a filmet, egyszer önszorgalomból, egyszer pedig Undead unokaöcsémnek mutattam meg. Azóta sokat tanultam az anya és magzata kapcsolatáról, a szülés utáni depresszióról, és sajnos a gyakorlatban is megfigyelhettem, milyen következményekkel járhat a szülés utáni elszigeteltség. Ez a történet azóta is vissza-visszalopódzik a fejembe. Ennyire klasszikus horror mellett egyszerűen nem mehet el az ember!
(Sokat vacilláltam ám azon, hogy ezt a régebbi kiadást, vagy az újabbat szerezzem be. Végül a pénztárcám nyert, nem tudtam ellenállni az antikvár leárazásnak.)


#3 Olvass el egy kísértettörténetet!

saját kiszemeltem:


Fülszöveg:
Henry James klasszikus regényében új nevelőnő érkezik egy angliai vidéki kastélyba. Ez akár egy idill nyitókép is lehetne, a nyugalmat azonban gyorsan megtörik a rejtélyek: mi történt a korábbi alkalmazottakkal, s miféle titokzatos idegenek járnak a kastélyban? Hátborzongató látomások kísértenek, a múlt rejtélyes, a jelen baljós, a valóság és a képzelet határán járunk, és a csavar néha fordul egyet…
***
Több szempontból is új élmény lesz számomra ez a regény. Egyrészt sosem olvastam még Henry Jamestől, másrészt A csavar fordul egyet filmfeldolgozásaihoz sem volt még szerencsém. Vagyis teljesen vakon vetem magam ebbe a kalandba. Ki tudja, talán pont ennek hála ér majd a legkellemesebb meglepetés a maraton alatt.


#4 Olvass el egy ijesztő borítójú könyvet!

saját kiszemeltem:


Fülszöveg:
Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben. 
1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságról kezdenek suttogni.
Senki sem sejti, mi történik valójában. A tizenkét éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele.
***
A fentivel ellentétben ez a regény egyáltalán nem tartogat számomra meglepetéseket. Annyi könyv- és film-elemző videóesszét néztem róla youtube-on, hogy lassan elszégyellem magam, amiért a tényleges művet még mindig nem olvastam el.
Ez a borító nem a legrémisztőbb a várólistámon, sőt akár klisésnek is mondható, de hogy hatásos is, az hétszentség.



#5 Olvasd el a könyvet, majd nézd meg az adaptációját!

saját kiszemeltem:


Fülszöveg:
Jessie-t férje, a jó nevű ügyvéd szexuális játszadozásával szörnyűséges élményben részesíti. A középkorú Gerald csak úgy képes fölcsigázni vágyát, ha feleségét bilinccsel kikötözi. Egyszer aztán Jessie megunja a dolgot, és a hasztalan kérlelés után hason meg ágyékon rúgja fölhevült urát – és Gerald végzetes szívrohamot kap… S itt kezdődik a mozgásképtelen Jessie háromnapos kálváriája az isten háta mögötti nyaralóban. Magányos, de nincs egyedül. Mindenféle belső hangok formájában föltámad a múlt egy sötét fejezete – szomjúságtól hibbant agyában egymást beszéli túl a régi barátnő, Jessie feleség-énje, kislány-énje, és mind másra buzdítják; egy betévedt kóbor kutya marcangolni kezdi a hullát – Jessie-re is ez a sors vár, ha záros határidőn belül nem szabadítja ki magát. A legirtózatosabb vendége azonban egy kísérteties, alaktalan szörny, aki csont- és ékszerkollekcióját zörgeti…
***
Mert NINCS HALLOWEEN A KIRÁLY NÉLKÜL. Ezt minden csecsemő tudja.


Köszönöm a látogatást! Ha felkeltettem az érdeklődésedet, látogass el Arwen blogjára (ITT), jelentkezz a spookathon eseményre, és ha elkészült a várólistád, mindenképp oszd meg velünk is!

Addig is szeretettel várlak IDE meg ODA.

Bye.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése