2018/03/21

30/40 | otaku mód! book tag

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

A mai bejegyzés egyszerre kihívás ajánló és book tag: az Airickh molytársunk által karban tartott, 2018. december 31-ig futó anime book challenge kihívást konvertáltam könyves kérdőívvé. A kérdéssor népszerű manga / anime műfajok és témák körül épül fel, a 10 ponthoz rendelt könyveknek el kell érniük a minimum 250 oldalas terjedelmet, ezen kívül szabad kezet kapunk. Igyekeztem olyan könyveket hozni, amiket a kihívás ideje alatt, vagy max. egy évvel a kihívás kezdete (2017. április 11.) előtt olvastam el, ezért akadhatnak ismerő arcok...

Otaku* mód bekapcsolva, íme a feladatsor!






#1 Shounen:
tipikus akció beállítottságú könyv, amelyben a főszereplőnek valamilyen célt kell elérnie.

J. GOLDENLANE: NAPNAK FÉNYE

Delta Vision, Budapest, 2015.
496 oldal., ajánló ITT.
Fülszöveg:

Mi ​jöhet egy világháború után? Természetesen egy újabb világháború – állítja őfelsége, Tien Naga-Hai Huang-Ti, mert a történelem szerint az emberiség rendre elfelejti az atombombázás borzalmait, és mindig jön egy újabb Utolsó Háború.

Az ifjú császárnak, aki negyedik az Új Császárok sorában a Kínai Birodalom élén, rögtön a koronázása után leküzdhetetlennek látszó kihívásokkal kell szembenéznie: a kívülről fenyegető Ausztrál Föderáció mellett minden pillanatban számolnia kell a Birodalmon belüli riválisaival is.

Ticca Min sokáig azt hitte, hogy a jövője semmiben sem fog különbözni a kockanegyedek többi lakójának életétől. Jobb, ha az álmait még magának sem meri bevallani, csak elfogadja az egyetlen lehetséges utat. Egyetlen pillanat, egyetlen döntés elég, hogy minden megváltozzon körülötte... és ami kezdetben csak izgalmas kalandnak tűnik, az idővel olyan események elindítója lesz, amellyel a Birodalom és a világ békéje is veszélybe kerül, az uralkodó és alattvalói sorsa pedig elválaszthatatlanul összefonódik.

J. Goldenlane új regényének színes, mesteri precizitással felépített világa kiváló érzékkel hozza össze a YA klasszikus elemeit, egy posztapokaliptikus világ képeit, és a finom humort – túllépve a megszokott kereteken, a fiatal és lélekben fiatal olvasók számára egyaránt emlékezetes módon mutatva be az új világrend meghatározó uralkodóházának intrikáit és a felnőttként helytálló fiatalok küzdelmeit.



#2 Shoujo:
romantikus történetű könyv.

CHARLOTTE BRONTË: JANE EYRE

Ulpius-ház, Budapest, 2007.
564 oldal, ajánló ITT.
Fülszöveg:


"- És mi a pokol? Meg tudnád nekem mondani, hogy mi a pokol?
- Egy nagy verem, ahol tűz ég.
- És szeretnél beleesni abba a verembe, és örökké ott élni?
- Nem szeretnék, uram.
- Mit kell tenned, hogy ezt elkerülhesd?
Egy pillanatig gondolkoztam, s mikor megszólaltam, helytelenül válaszoltam:
- Vigyáznom kell az egészségemre, nehogy meghaljak."

A regény vadromantikus cselekménye, érzelmessége révén nagy sikert aratott. Címszereplője koldusszegény árvalány, akit egy komisz nagynéni nevel, majd beadja a lowoodi árvaházba. Jane tanítói oklevelet szerezve egy gazdag birtokos, Rochester házában lesz nevelőnő. A bonyodalmak viszont főként ezután kezdődnek...

A bátor és tiszta, önmagához és szerelméhez mindig hű Jane vezeti el a XIX. század Angliájának világába az olvasót, aki az ő tisztán látó szemével figyelheti a kastélyok színesen kavargó társasági életét és a színes kavargás mögött megbúvó könyörtelen önzést.



#3 Tsundere / Yandere:
olyan szereplő, aki titkolja az érzéseit és azok ellentétét mondja és cselekszi
/ olyan szereplő, aki szerelmes és képes kínozni, meggyilkolni másokat a szerelméért.

SUZANNE COLLINS: FUTÓTŰZ
(Katniss Everdeen akár mindkettőnek beillik.)

Agave Könyvek, Budapest, 2010.
404 oldal, fordította Totth Benedek.
Fülszöveg:


A Kapitólium dühös.
A Kapitólium bosszúra éhes.
A Kapitólium vért akar látni.
És az igazi harc csak most kezdődik.

Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt.

A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.



#4 Proxy csata:
olyan könyv, amelyben a szereplők általuk irányított lényekkel küzdenek egymás ellen.

STEPHEN KING: BORZALMAK VÁROSA
(A fővámpír irányítja a frissen átváltozott vámpírokat.)

Árkádia, Budapest, 1991.
502 oldal, fordította Gecsényi Györgyi.
Fülszöveg:

Ben ​Mears, a sikeres író visszatér a Jerusalem's Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, hogy „kiírja” magából itt szerzett gyermekkori traumáját: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véres kezű gengszter, aki egy nap – látszólag minden indok nélkül – agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát. A gyermek Ben Mears egyszer beszökött ide, és meglátta a gengszter lógó hulláját, amely még évtizedek múltán sem indult oszlásnak...

Az írónak azonban nem a nyugodt alkotómunka jut osztályrészül. Az álmos kisvárost mindinkább a megmagyarázhatatlan rettegés keríti hatalmába. Találnak egy akasztott kutyát, eltűnik két gyerek, s egyik este egy talpraesett kisfiú, Mark Petrie a szobája ablakában megpillantja az egyik – időközben eltemetett – gyermek vigyorgó arcát. Mark már-már enged a kísértet bűverejének, de azután egy keresztet tart feléje, aminek láttán a jelenés agonizálni kezd, és füstté válik. Ben, Mark és még néhány, mindenre elszánt helybéli megindítja élethalál-harcát a Marsten-ház titokzatos lakói ellen...



#5 Nekomimi:
olyan könyv, melyben egy szereplő cicafüles vagy bármilyen más állat testrészével rendelkezik.

KEMESE FANNI: A NAPSZEMŰ PIPPA KENN
(Van benne egy kutyapofás bácsi, a nevére már nem emlékszem.)


Könyvmolyképző, Szeged, 2012.
304 oldal.
Fülszöveg:

Pippa bármit feláldozna az élő emberi beszédért, vagy egy érintésért.

Az erődházban a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak. Az erdőt a biológiai katasztrófa áldozatai uralják, akik gyűlölik a szépséget és emberséget, az elveszett életük nyomait. Bármikor megölnék Pippát.

Pippa tizenhetedik születésnapján döbbenetes dolog történik. Vajon megváltozhat az élete? Létezhet számára a szerelem egy ilyen zord világban? Mit jelent a társ? És mit jelent a bizalom?



#6 Antropomorfizmus:
olyan könyv, amelyben szerepel emberszabású, emberhez hasonló szereplő.



Agave Könyvek, Budapest, 2015.
256 oldal, fordította Pék Zoltán.
Fülszöveg:


Nexus 6, másolatok, Deckard, Rachel...

A nevek ismerősek. A könyv is. Philip K. Dick korszakalkotó regénye, amely alapját képezte Ridley Scott kultfilmjének, a Szárnyas fejvadásznak. A kötethez három vezető irodalomtörténész – Bényei Tamás, H. Nagy Péter és Tillman J.A. – írt kísérő szöveget, amelyek segítségével végre a helyére kerülhet Dick egyik legnagyobb hatású alkotása.

„Egy apró tényt ajánlanék mindenki figyelmébe, aki már teljesen elveszett a modern világ vég nélkül sokasodó valóságaiban. Emlékezzetek: Philip K. Dick járt ott először.”
– Terry Gilliam.



#7 Párhuzamos világ:
olyan könyv, melyben létezik egy, a főszereplőén kívüli világ, ahova át is jut.


MICHAEL ENDE: A VÉGTELEN TÖRTÉNET

Európa, Budapest, 2004.
440 oldal, fordította Hárs Ernő.
Fülszöveg:

TEDD ​AZT, AMIT AKARSZ
ez a felirata annak a medalionnak, mely a korlátlan hatalmat jelképezi Fantáziában. De hogy ez a mondat voltaképpen mit is jelent, azt Barnabás csak hosszú, fáradtságos út után tudja meg.

Bux Barnabás Boldizsár számára, aki nem különösebben okos vagy szép, viszont gyönyörű történeteket tud mesélni, valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója, megmentője, akinek meséi nyomán új lények és tájak keletkeznek. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné.



#8 Iskolai élet:
olyan könyv, amely mindennapi, iskolai életet mutat be egy szereplő szemszögéből.


MÉSZÖLY ÁGNES: DARWIN-JÁTSZMA

Móra, Budapest, 2014.
304 oldal.
Fülszöveg:


Minden olyan bonyolult...

Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a Darwin’s daughters, az evolúció titkos ügynökei. Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?

Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.

Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény...



#9 Különleges szervezet / rendszer:
olyan könyv, amelyben különleges szervezetnek a tagja a főszereplő
/ amelyben a miénktől eltérő rendszer van jelen.


MEG CABOT: MÉLYHARAPÁS

Ciceró, Budapest, 2012.
294 oldal, értékelés ITT.
Fülszöveg:


Meena Harper nem átlagos lány: meg tudja jósolni mások halálát. Most végre elismerik a képességét, a Palatinus Gárda, a Vatikán titkos démonvadász egysége alkalmazza, hogy végre leszámolhassanak az élőhalottakkal.

Igaz, Meena tényleg járt Lucien Antonescuval, Drakula fiával, a sötétség hercegével... de ez azelőtt történt, hogy a kapcsolatuk zátonyra futott, a férfinak pedig nyoma veszett. Meena megesküszik, hogy vámpírokkal nem kezd többé... de előbb még be akarja bizonyítani, hogy a démonok is képesek szeretni.

Meena tudja, nehéz lesz meggyőznie a kollégáit – főleg Alaric Wulfot, a hírhedt démonvadászt –, hogy a vámpírokban maradt még jóság –, különösen most, hogy halálos veszély fenyegeti a Palatinust, sőt, Meena családját és barátait is.

A titkok feltárása során Meena válaszúthoz érkezik: végleg el kell döntenie, kinek az oldalán áll. Az érzéseit nem titkolhatja többé, és olyan kísértés éri, amelyről nem is sejtette, hogy létezik. Vajon ellenáll neki?



#10 Manga:
egy manga, ami minimum 2 kötet hosszúságú.


HIRAMOTO AKIRA: ME AND THE DEVIL BLUES

Del Rey, 2008.
ajánló ITT.

A legenda szerint, ha a boszorkányok óráján megállsz egy útkereszteződésen és gitározni kezdesz, pillanatokon belül megjelenik mögötted az Ördög. Megragadja a gitárodat, eljátszik rajta egy dalt, majd visszaadja a hangszeredet. Kiváló blues zenészként távozhatsz a helyszínről, de nagy árat kell fizetned érte: hallhatatlan lelkedet adod cserébe.

A történet a blues legenda, Robert Johnson körüli híreszteléseket veszi alapul és nagyítja fel észvesztően durva mértékig. Sokan úgy gondolták, hogy RJ valóban alkut kötött az Ördöggel, másként nem vált volna azzá a zenésszé, akit máig sokan tekintenek példaképüknek. De nem RJ az egyetlen történelmi személy, aki helyet kap ebben az alternatív valóságban. A képregény elején minden előjel nélkül feltűnik a színen a rettegett gengszter, Clyde Barrow. A két férfit egyedül az emberiség egészével kapcsolatos bizalmatlanságuk fűzi össze, mégis közösen folytatják útjukat -- maguk sem tudják, merre...



*

Első számú kihívottam ezúttal nem lesz, mivel főként azért írtam ezt a bejegyzést, hogy terjesszem a kihívás hírét. Ha esetleg  kedved lenne kitölteni a feladatsort, Te se feledd megemlíteni az eredeti kihívást! :)

Köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak IDE meg ODA is.

Bye.




* Otaku: eredetileg olyan személy, aki megszállottan űzi kedvenc hobbiját, minek következtében nincs szociális élete, és gyakran a saját egészségét is annyira elhanyagolja, hogy ki se lép a házból. Nyugati társadalmakban leginkább a japán popkultúra rajongóit nevezik így.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése