2017/12/18

alternatív karácsony | 4 családi mozi

Szervusz, kedves Blog-Vándor!

No lám csak lám, máris itt a karácsony hete. Ilyenkor a bloggerek és bloggerinák világszerte azon igyekeznek, hogy sokszínű, szívmelengető, narancs- és szegfűillatú bejegyzésekkel kedveskedjenek hűséges olvasóiknak. Magam is tervbe vettem egy ilyen egyhetes gerillaakciót, egy apró csavarral: igyekszem olyan alkotásokat helyezni a reflektorfénybe, amik nem fulladnak bele a saját karácsonyi dekorációikba, mégis képesek felébreszteni az emberekben azt a kellemes, meghitt, nosztalgikus életérzést.

Ma például négy olyan filmet ajánlok figyelmedbe, amik sajátos módon emlékeztetnek rá, hogy bármilyen kínkeservesek a hétköznapok, mindenki megérdemel egy közös vacsorát, ahol a család végre megnyugszik, és egyszerűen csak élvezzük egymás társaságát.




#1 a megértésről: OLLLÓKEZŰ EDWARD

Íme Edward, aki bármennyire szeretné, képtelen kifejezni az érzéseit. Hiába teng túl benne a szeretet, nem ismeri a megfelelő szavakat, nem tanulta meg a megfelelő viselkedési sémákat, ráadásul fizikailag sem érintheti a szeretteit. Sokan éreztünk már így ollókezek nélkül is, ugye?
Mary Shelley után szabadon Tim Burton sokszor megírta már a saját Frankenstein szörnye történetét, és szerintem ez sikerült a legjobban. Gótikus karácsonyi mese egy kertvárosi szomszédságban - ki hitte volna, hogy ezek a dolgok ilyen jól harmonizálnak együtt?


EDWARD SCISSORHANDS

rendező: Tim Burton
USA, 1990.
IMDb | Port | Snitt

Fiút barkácsolt magának az öreg, különc feltaláló. Az Edward névre keresztelt, érző, gondolkodó lény majdnem teljesen kész, már csak a kezei helyén éktelenkednek ollók. Sajnos ott is maradnak, mert az öreg meghal, mielőtt a művét befejezhette volna. A jószívű Peg talál rá a lakatlan kastélyban. Magához veszi a megárvult fiút, tudja, hogy a félelmetes kinézet melegszívű, érző lényt takar. Edwardot lassan a városka többi lakója is megkedveli, különösen, hogy az ollói révén hasznossá tudja magát tenni. Hamarosan beleszeret a csinos Kimbe, ám ez nem mindenkinek nyeri el a tetszését.





#2 a támogatásról: EGY FIÚRÓL

Ahogy Nick Hornbytól már megszokhattuk, ebben a történetben sem találunk egy-az-egyben rokonszenves hőst, ahogy a való életben is mindenkiben, még a legjobban imádott társainkban is van valami, amitől a falra tudnánk mászni. Ugyanakkor igenis még a legellenszenvesebb idiótáknak is lehetőségük van javítani a kapcsolataikon úgy, hogy útközben észrevétlenül erősebb jellemmé tudnak válni. Néha bizony csak annyi kell, hogy részvét-kuncsorgás helyett elkezdünk másokat támogatni a saját útjukon.


ABOUT A BOY

rendező: Chris Weitz, Paul Weitz
UK, 2002.

Will egy gyógyíthatatlanul menő 38 éves londoni fickó. Gazdag, nőtlen, gyermektelen, és egész nap semmi más dolga, mint hogy laza legyen, kerülje a felelősséget - és csajozzon. Egy egyedülálló anyával kialakított futó viszonya után rájön, hogy fektethető nők felhajtására remek terep a magányos szülők klubja. Nosza, ki is talál hamarjában magának egy Ned nevű kisgyereket, a róla szóló mesékkel felfegyverkezve csatlakozik a helyi klubhoz, és minden szépen halad afelé, hogy elcsábítsa Susie-t, amikor becsöppen az életébe a lány barátnőjének fia, Marcus.





#3 a jóvátételről: TOKIÓI KERESZTAPÁK

Ha még nem láttad, idén nem hagyhatod ki ezt a mesterművet, ha pedig már láttad, épp ideje újra elővenni. Húsba markoló valóság és szürreális szerencse keveredik ebben a megható és nevettető történetben, ahogy azt egy igazi csodától el is várja az ember.

TOKYO GODFATHERS

rendező: Kon Satoshi, Furuya Shougo
Japán, 2003.
IMDb | Port | Snitt

Tokióban, karácsony este három hajléktalan élete örökre megváltozik. A szemétben guberálva egy lánycsecsemőt találnak. Elhatározzák, hogy megtartják a csöppséget, és a lehetetlen körülményeik ellenére megpróbálják felnevelni. Azonban hamar be kell látniuk, nem képesek arra, amit vállaltak. Az újév közeledtével úgy döntenek, hogy a kicsinél talált fényképek segítségével megkeresik Kyoko szüleit. A fordulatos nyomozás során számtalan kalandba keveredve feltárul Gin, Hana és Miyuki elátkozott múltja, és a különleges hangulatú Tokió modern labirintusában a reményteli jövőre is rátalálnak.





#4 a küzdésről: NAPOS OLDAL

Vannak dolgok, amikért muszáj küzdeni. Vannak dolgok, amikért nem érdemes. Néha különösen nehéz megmondani, hogy a rögeszméink melyik kategóriába tartoznak.
Egy család sem működik hibátlanul, mindenkinek megvannak a maga hülyeségei, és néha bizony elkél egy-két pofon, mire rávesszük magunkat, hogy kirántsuk a képünket a saját valagunkból. De azokból a bizonyos pofonokból tényleg érdemes tanulni.

SILVER LININGS PLAYBOOK

rendező: David O. Russel
USA, 2012.

Pat Solatano mindenét elvesztette - a házát, az állását, a feleségét. És most kénytelen újra a szüleihez költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Pat szeretné újra rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és szeretne újra összejönni ex-feleségével is. A szüleinek csak annyi a vágya, hogy Pat képes legyen ismét lábra állni a nehéz időszak után. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, amikor Pat megismeri Tiffanyt, a titokzatos fiatal lányt, aki szintén nem kevés problémával küszködik. Tiffany felajánlja Patnek, hogy segít neki visszahódítani egykori kedvesét, de csak akkor, ha cserébe majd ő is tesz érte valami nagyon fontosat.






Remélem, találtál valamit, amit szívesen megnéznél a biológiai vagy választott családoddal a karácsonyi vacsora után. Ha esetleg ismersz még ezekhez hasonló filmeket, amik beleillenek az alternatív karácsony tematikába, kérlek, hagyd a címüket a hozzászólások között!
Köszönöm, hogy ismét meglátogattál, szeretettel várlak IDE is meg ODA is.

Bye.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése