2017/10/15

halloweeni habzsolás 2017 | Bookish Halloween Tag

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Lassan körvonalazódik bennem egy ütemterv, ami alapján rendszeresen írogatok majd ide különböző témájú halloweenes bejegyzéseket. Ma például Sarah kihívását teljesítettem, és ha minden jól megy, október végéig minden vasárnapra jut egy izgalmas kérdéssor, plusz Fruzsi kihívása 31-ére, amit már rettenetesen várok. A keddet a képregényeknek fogom szentelni, mert az olyan szépen alliterál, pénteken pedig pár audiovizuális csemegét fogok megosztani, a többit meg még meglátjuk, melyik napra tudom besuvasztani. Valószínűleg bőven marad anyag novemberre is, de ne szaladjunk ennyire előre. Íme a (szabadon lopható) könyves halloween tag.





1. Melyik a kedvenc horror könyved?

Ha hosszabb műről van szó, akkor Stephen King Tortúrája. Nem vagyok hatalmas King fangörl, és igyekeztem kritikusan olvasni ezt a regényét is, de minden részletét imádtam. Viszont ha nagy általánosságban beszélünk a műfajról, jobban csípem a rövidebb történeteket. Legyen klasszikus novella vagy creepypasta, a lényeg, hogy tömör legyen, feszes és ütős. A legütősebb ilyen kötetem pedig a 31 novellát tartalmazó Híres kísértettörténetek című gyűjtemény, amit a keresztszüleimtől kaptam 13 évesen, 2005 karácsonyán.

A kötetben többek között olyan király arcok művei találhatóak, mint Csáth, Huxley, Poe, Wells és még sokan mások. Vannak persze olyan írások benne, amik nem váltották ki a várva-várt libabőrt, de még azok is izgalmas olvasmányélményt nyújtottak. Az egyetlen komoly kivetnivalóm az, hogy egy darab női író novellája sem került a gyűjteménybe, de szerencsére vannak más novellásköteteim olyan írónőktől, akik remek rémmeséket írnak, de erről majd később áradozok többet.

Nosza, ha már említettem a creepypastákat is, itt hagyok egyet a kedvenceim közül. "Kicsit" hosszabb egy átlagos youtube videónál, de szerintem abszolút megéri végighallgatni, mert egy igazán különleges pofáncsapást tartogat a hallgatók számára.


Liam további történeteiért kattints ide!


2. Melyik volt a legrémisztőbb jelenet, amit valaha olvastál?

Hadd legyek egy kicsit kiszámítható, mert hazudnék, ha nem a Tortúrát említeném most is. Konkrétan arra a jelenetre gondolok, amikor Annie apró bemutatót tart Paulnak a kimberley-i gyémánt bánya hagyományairól... Az volt az egyik legzsigeribb olvasmány- és filmélményem egész eddigi életemben, és minden pillanatát élveztem.



3. Beöltöznél-e / beöltöztél-e valaha egy könyvszereplőnek?

Régi álmom, hogy egy szép napon beöltözök Jessica Rabbitnek (bizony-bizony, a Roger nyúl a pácban is könyvadaptáció!), de eddig sosem volt elég türelmem ahhoz, hogy olyan szép hosszúra megnövesszem a hajamat. Egy másik opció Anne Shirley karaktere lenne (Lucy Maud Montgomery Anne-sorozatának főszereplője), vagy Harisnyás Pippi (Astrid Lindgren könyveinek központi alakja), vagy bármelyik másik híres vörös leányzó, akivel szívesen kötnék örök barátságot.

Hogy miért csak vörösöknek öltöznék be? Mert minél kevesebb dolgom van a jelmezzel, annál boldogabb vagyok.


4. Mit gondolsz, minek öltözne be a kedvenc regényhősöd?

Először is: kedvenc könyvkaraktert választani szerintem sokkal nehezebb feladat, mint kitalálni, hogy amúgy az a bizonyos személy milyen jelmezbe bújna szívesen. Már csak azért is nagy kihívás ez a kérdés, mert azok a csajok és fickók, akik most hirtelen eszembe jutnak, csípőből visszautasítanák a jelmezes bulikra szóló meghívásokat... vagy esetleg pont olyan maskarát választanának, amivel tiltakozni tudnak a hagyományos jelmezek ellen, aztán napnyugtától hajnalig a tévé képernyőjéhez tapadva játszanák a Stephen King Drinking Game-et (amit Nostalgia Critic az IT minisorozat kritikája keretében tálalt fel a népnek).

Hmm, ez nem is rossz alaphelyzet. Lássuk csak... ebből kiindulva legyen mondjuk a kis Alex (a Gépnarancsból) diszkont Pennywise öltözetben? Fú, ez sem a legeredetibb ötletem, de szívesen hazavinném. Nagyon szívesen.




5. Melyik a kedvenc horror alműfajod? (paranormális, misztikus, thriller, vérengzős, erotikus, stb.)

Egyértelműen a pszichológiai thrillerek állnak hozzám a legközelebb, mert az embernél nincs rémisztőbb és érdekesebb szörnyeteg.


6. Ha a könyvek nem lennének drágábbak az édességnél, milyen regényeket osztogatnál a gyerekeknek?

A fentebb említett gyerekkönyveken kívül még egy csomó Lois Lowry és Michael Ende regényt sóznék a kölykökre. A kissé idősebbek pedig kaphatnak néhány Neil Gaiman könyvet, már amennyiben elég eredeti a jelmezük.


7. Miből áll a halloweeni várólistád?

Még nem tudom, hogy pontosan melyik könyvet fogom olvasni halloween éjszakáján, de az biztos, hogy a múltkor felsorolt szépségek közül fog kikerülni. A hosszabbakat (mint a Dorian Gray arcképe meg a Jane Eyre) remélhetőleg kivégzem addigra, de az sem biztos, hogy a legrövidebbet hagyom utoljára. Még az is megeshet, hogy egy teljesen új könyvvel lepem meg magam... vagy pedig regények helyett a tananyaggal birkózom meg aznap, annál úgysem találnék félelmetesebbet.


8. Milyen könyveket ajánlasz halloweeni olvasmánynak?

Nosza, most jöjjenek azok a bizonyos írónők!

A saját könyveim közül leginkább Angela Carter A kínkamra és más történetek c. novelláskötetét ajánlanám. Tavaly novemberben kölcsönöztem ki a könyvtárból, és amint beszippantottam az utolsó betűt is, ugyanazzal a lendülettel meg is rendeltem egy antikvár példányt. Egyébként ha neked is elnyeri a tetszésedet a kötet, érdemes belenézni Neil Jordan Farkasok társasága c. filmjébe is, ami meseszerű, érzékien pszichedelikus rémálommá forrasztja össze Angela Carter néhány novelláját.

Angela Carter mesét mond. Régen hallott tündérmeséket öltöztet új köntösbe, gyermekkorunkból ismerős figurákat elevenít meg, s a százszor elmondott történetek ismét felkeltik érdeklődésünket, mert a szerző új, gazdagabb értelmet ad nekik. Néha csak csavar egyet a mese fonalán, máskor teljesen új megvilágításba helyezi a történetet. Mestere a környezet költői ábrázolásának. Az erdők, melyekbe elvezeti olvasóját, igazi kelta erdők: sűrűk és titokzatosak, ahol az elővigyázatlan utazóval minden megtörténhet, ahol a mesék száműzött alakjai háborítatlanul élhetik világukat. Akár az ódon kastélyok vastag falai között, ahol az elmaradhatatlan varázstükrök minden titkok tudói.

Ebbe a birodalomba vezet a fiatal és romlatlan lelkek útja, mert csak ide, ezekbe a sötét erdőkbe és ezekbe az ősöreg kastélyokba vihetik el a megváltást, hiszen ők a civilizációban már régen csak nevetség tárgyai.


Ezen kívül szerintem érdemes kézbe venni Samanta Schweblin A madárevőjét is. A kötetben szereplő írások inkább abszurdak, mint félelmetesek, de vannak ebben is jó számmal hátborzongató jelenetek, melyek belemásznak az emberi psziché legnyirkosabb, legszűkösebb zugaiba is.

A madárevő hipnotikus meséi rémisztő kegyetlenséggel bontják le a valóság falait. A nyers és idegenszerű szokatlanba különös módon keveredik bele a hétköznapi: egy felborult ásó, a konyha padlóján fekvő halott feleség, az út, a zajok, egy vadászat a pusztán, a pestis dühe, a feszültség, a kétségbeesés. Nevezhetnénk ezt a világot abszurdnak, ha a valóság nem bizonyította volna be már annyiszor, hogy semmi sem lehetetlen.

A gördülékeny és precíz stílusban megírt elbeszélések Franz Kafkára vagy épp David Lynchre emlékeztethetnek. A kötet, mely 2008 legkiemelkedőbb latin-amerikai kulturális alkotásáért a Casa de las Americas díját is elnyerte, Samanta Schweblint az új generációs argentin elbeszélők legfontosabb és legeredetibb alakjai közé emelte.


Végül pedig nem lennék igazi rajongója a szóban forgó ünnepi éjszakának, ha nem köteleznék rá mindenkit, hogy szerezzék meg valahogyan és olvassák el egyhuzamban James O'Barr képregényét, a The Crow c. remekművet. De legalább nézzük meg a filmet. Jó buli lesz.



Ééééés most döbbentem rá, hogy Itou Junji munkásságán kívül nem ismerek igazán jó horror mangákat, szóval e téren jól jönne pár ajánlás. De bármilyen könyv jut eszedbe a témához, kérlek, jelezd hozzászólásban, mert iszonyatosan szomjazom a jó rémmesékre!
Addig is köszönöm, hogy meglátogattál, szeretettel várlak a csevegőbe is.

Bye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése