2016/12/07

félperces | néha ki kell engedni


"Az a gond, hogy azt hiszed: van időd."



Ezt a mondást Buddhának tulajdonítják, de bárki mondta is ki először, ennél igazabb szavak még senki száját nem hagyták el. Miközben azt hiszem, szépen betábláztam a napjaimat, és minden fontos tennivalónak találtam helyet a naptáramban, hirtelen felbukkan a drága Hullámvölgy, és jóízűen a pofámba röhög. Jól átrágcsál, majd a kemény földre köp, egy elkorhadt levelű, dércsípte tüskebozót közepébe. Nincs más választásod, tűrni kell. Senkit sem hat meg, ha nem vagy elég erős hozzá. Minden éjjel rémálmaid vannak? Felejtsd el. Mozdulni se bírsz? Rohanj. Segítséget szeretnél kérni? Ne hisztizz már megint.

Nehéz megérteni, hogyan működik az emberi agy, milyen furcsa kölcsönhatásban vannak a gondolatok és a biológiai folyamatok. Még nehezebb elmagyarázni, miért váltál emberi ronccsá, amikor elvileg mindent megkaptál az élettől, amire valaha vágytál. A legnehezebb mégis az, hogyha végre sikerül megnyílnod, és a másik fél előbb kinevet, majd tanácstalanul bámul, végül pedig éktelen haragra gerjed. Vajon mire gondol ilyenkor? Fárasztom. Hát persze. Megértem.

Azt mondják, őrületnek nevezzük, ha ugyanazt a dolgot cselekedjük újra meg újra, ugyanúgy, mint első alkalommal, mégis más eredményt várunk. Ahogy én is újra meg újra próbálom elmagyarázni, miért vágok olyan zord képet, mindenféle tudományos tényekkel alátámasztva, hiába hiába hiába. Engem is fáraszt a saját gagyogásom. Fáraszt, ha rákérdeznek, hogy mennek a dolgok, minden rendben van-e, mi a baj... mert hazudnom kell, ha nem akarok újabb tüskékbe gyalogolni.

Néha mégis ki kell engedni. Meg kell próbálni. Bízva bízni a másik félben, hátha ezúttal felfogja, miért dagadtak be a szemeid már megint. Remélni, hogy ezúttal talán komolyan veszi a szavaidat. Kezdeményezni. Akkor is, ha csak becsmérlő szavakat kapsz cserébe. Újra meg újra. Egy kicsit belehalni. Ugyanúgy, mint első alkalommal.

"People - schools and colleges and teachers and parents - want to know what you're planning to do, what you want, and you can't tell them that what you want is for everíthing to be OK. You can't get any qualifications for that."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése