2021/03/03

black history month book tag | a bukás és a vezeklésSzervusz, kedves Blog-Vándor!


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy BLACK HISTORY MONTH, amin idén már második éve NEM vettem részt, és ezért mélyen szégyellem magam. Vezeklésként azt találtam ki, hogy idén elszórtan, de minimum 2 havonta elolvasok egy könyvet egy fekete szerzőtől, valamint igyekszem megismerkedni a nekem való fekete booktube-erekkel is. Szóval, ha ismersz nekem való fekete alkotókat, kérlek, jelezd hozzászólásban!

Amúgy az újévi fogadalmaim között szerepelt az is, hogy nem írok többé olyan bejegyzést, ami kimerül egy várólistában. Szerencsére a books by leynes csatorna vloggere idén megajándékozott minket egy csudajó könyves kérdőívvel, ami sokkal izgalmasabb egy száraz várólistánál, ezért most önkényesen lefordítottam. Ha szeretnéd kitölteni, nyugodtan tedd meg akkor is, ha épp nem "aktuális" - hiszen nincs "rossz alkalom" arra, hogy megismerkedjünk egy távoli kultúrkörrel.
@books by leynes eredeti book tag videójaBLACK HISTORY MONTH BOOK TAG#1 Melyik könyvet kellene mindenkinek elolvasnia a Black Histoy Month alatt?
(Említs meg egy fikciós és egy tényirodalmi művet is!)
FIKCIÓ: Sajnos még nem vagyok elég művelt e téren, ezért ugyanazt a regényt szeretném ajánlani Neked, amit eddig is számtalanszor ajánlottam már: James Baldwin Ha a Beale utca mesélni tudna c. emberjogi-szerelmi drámáját. Minden van ebben a műben, ami szem-szájnak ingere: fiatalság, bolondság, szerelmi bánat, családon belüli konfliktus, nehéz társadalmi kérdések, a remény és a kilátástalanság örökös harca - és mindez csupán 200 oldalban. Ha van egy-két szabad délutánod, mindenképp érdemes ezzel a regénnyel tölteni az időd.
TÉNYIRODALOM: Műveletlenségem újabb jele, hogy még nem olvastam fekete író által írt tényirodalmat. Olvastam viszont olyat, ami egy fekete hírességről szól, méghozzá egy igen jelentős figuráról: az amerikai zsurnaliszta, Norman Mailer A bokszmeccs c. dokumentumregénye végigköveti a híres-hírhedt ökölvívók, Muhammad Ali és George Foreman felkészülését az 1974-ben, afrikai földön vívott csatájukra. Leginkább persze Ali szemszögéből látjuk az eseményeket - Mailer egy jó riporterhez méltón úgy ragad rá, mint a pióca, még a hajnali futóedzésére is elkíséri. Az ökölvívók hétköznapjain túl egy kis betekintést nyerünk Zaire (ma: Kongói Demokratikus Köztársaság) akkori politikai és gazdasági helyzetébe is, és ezzel még átfogóbb képet kapunk arról, miért is volt akkora durranás ez a meccs. Ha fikarcnyit is érdekel a boksz, vagy általában a sportemberek élete, szerintem ez a könyv sem fog untatni.
#2 Melyik fekete booktube-ert ajánlod mindenkinek - és miért?
A már említett books by leynes mellett jelenleg csak egy fekete könyves vloggert követek, méghozzá az imádnivaló, bánatos pillanataiban is csupa-mosoly napsugarat, Seji-t, akit TheArtisanGeek néven találsz meg a különböző szociális média oldalakon. Seji egy holland lány, aki főként angolul készít videókat, de hébe-hóba megvillantja a holland mellett a német- és japán-tudását is. A videók tartalma pedig a könyvértékelésektől a személyesebb, mentális egészséggel kapcsolatos gondolatokon át a fent látható bohókás ötletekig terjed. Olvasmányait a klasszikus horror, a fekete- és japán irodalom legjavából válogatja, úgyhogy Seji-nél garantált a változatosság. Biztos vagyok benne, hogy Téged is seperc alatt elvarázsol, ha adsz Neki egy esélyt.
#3 Melyik a kedvenc könyved egy afrikai országból származó fekete írótól?
Világéletemben rajongtam a komikus horrorért, és az utóbbi időben ez a rajongás csak felerősödött. Ha jobban belegondol az ember, nem is áll olyan távol egymástól  ez a két zsáner, hiszen mindkettő hatása a feszültség ügyes felépítésén és egy jól időzített csattanón múlik. Erre a technikára alapozta a nigériai származású Oyinkan Braithwaite is Hugicám, a sorozatgyilkos c. regényét, amin nagyon jól szórakoztam. Nem kaptam tőle újdonságot, nem változtatta meg radikálisan a nézőpontomat bármilyen társadalmi kérdéssel kapcsolatban, de az első betűtől kezdve magával ragadott, és igazi felüdülést jelentett ezekben a morbid humorral teli időkben, amikben per pillanat élnünk kell. Remélem, hogy ahogy engem, úgy Téged is pont jókor fog megtalálni. 
#4 Melyik a kedvenc fekete klasszikusod?


Visszautalnék az első kérdésre adott válaszomra: James Baldwin, Ha a Beale utca mesélni tudna, örökkön-örökké. Ámen.
#5 Melyik filmet, könyvadaptációt vagy dokumentumfilmet ajánlanád megtekintésre
a Black History Month alatt?


E kérdés megválaszolásához segítségül hívtam valakit, aki sokkal jobban ért a filmtörténethez és a filmművészethez nálam, és aki meggyőzött róla, hogy sokkal több sokkal jobb filmet nézhetnék meg fekete alkotóktól, mint amilyen A SEGÍTSÉG...

Néhány példa: THE QUIET ONES (1948); PINKY (1949); THE INTRUDER (1962); UPTIGHT (1968)további videókat a @Be Kind Rewind csatornán találsz
#6 Mely könyveket fogod elolvasni a Black History Month alatt?


Mint mondottam vala a bejegyzés bevezetőjében, idén sajnos kimaradt ez az élmény az életemből. Ugyan elkezdtem egy regényt Heidi W. Durrow: A lány az égből -, de sajnos még neme jutottam a végére.
#7 Melyik fekete szerző által írt könyv megjelenését várod idén a legjobban?


Utolsó kérdésünket direkt a magyar fordítás megjelenésére értettem, hiszen a hazai példányokhoz sokkal könnyebben hozzá tudok jutni a könyvtárakban. Úgy tudom, már meg is jelent a választottam, ami egy igazán érdekesnek ígérkező memoire. Íme:TREVOR NOAH: BŰNBEN SZÜLETTEMAgave Könyvek, Budapest, 2021.
320 oldal, fordította Huszár András.
Fülszöveg:


A ​The Daily Show világszerte népszerű műsorvezetőjének elképesztően vicces és szívbemarkoló története.

Trevor Noah valószínűtlen úton-módon jutott el a dél-afrikai apartheidből a The Daily Show asztala mögé, és már a születése is bűncselekménynek minősül: fehér svájci apa és fekete xhosza anya gyermekeként jött világra egy olyan időszakban, amikor öt év börtönbüntetéssel sújthatták az ilyen családokat. Szülei vétségének élő bizonyítékaként első éveit zárt ajtók mögött töltötte, mert anyja szélsőséges és nemegyszer abszurd mértékben rejtegette a kormányzat elől, amely egyik pillanatról a másikra elvehette volna tőle. Dél-Afrika fehér zsarnoksága alól felszabadulva pedig Trevor és édesanyja nekivágott a nagy kalandnak, hogy nyíltan, szabadon, a több évszázados viszontagságokon felülkerekedve megragadják új lehetőségeiket.

A Bűnben születtem főhőse egy rosszcsont kissrác, aki nyughatatlan fiatalemberré érve keresi magát a világban, ahol a puszta létezését is megkérdőjelezik. A könyv nem csak róla szól, hanem rettenthetetlen, lázadó szellemiségű, mélyen vallásos édesanyjával való kapcsolatáról is. Az asszonyról, aki mindenáron ki akarta menteni fiát a nyomor, az erőszak és bántalmazás körforgásából, amely veszélybe sodorta az életét.

A kötetben összegyűjtött tizennyolc személyes vallomás hol fergeteges, hol drámai, de mindvégig nagy hatást gyakorol az olvasóra. Trevor metsző szellemességgel és keresetlen őszinteséggel tárja fel különleges életét, legyen szó arról, hogy hernyót kell ennie az ínséges időkben, emberrablási kísérlet közben kihajítják egy mozgó járműből, vagy megpróbálja ép bőrrel megúszni a gimis csajozás élet-halál harcát. Egy olyan fiú megható, ellenállhatatlanul mulatságos portréja rajzolódik ki az elbeszélésekből, aki veszélyes időkben, egy szétesni készülő közegben tör utat magának, és egyedüli fegyvere az éles humorérzéke, illetve anyja rendhagyó, feltétel nélküli szeretete.Ha tetszett a könyves kérdőív, vigyed, terjeszd szeretettel! Kíváncsi leszek a válaszaidra, úgyhogy mindenképp értesíts, ha kitöltöd! Addig is köszönöm a látogatást, és további csodaszép napot kívánok!


Bye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése