2020/12/02

szociális szerda | hogy télen se unatkozzak...Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Ahogy sejtettem, idén sem lettem okosabb, ami az időbeosztást illeti. Egy kicsit az is közre játszott, hogy most már a csatornámra is próbálok anyagot készíteni, ami sokkal időigényesebb munka, mint amire számítottam. De amikor felbukkan egy, a maihoz hasonló kihívás, ami igazi, teljes gázon lángoló lelkesedés vált ki belőlem, muszáj visszaülnöm a billentyűk mögé!


Szeptemberben (ITT) már meséltem Timi molytársunk kezdeményezésről, most pedig elérkezett a második forduló ideje, a 2020/2021 téli fogadalmak kihívása, melyre ITT tudsz jelentkezni. A szabályok nem változtak: az évszak első hónapjának közepéig, ami ezúttal december 15-e, le kell adni egy listát, melyen összeírsz 20 reális fogadalmat. A kihívás teljesítéséhez február utolsó napjáig 10 fogadalmat kell teljesíteni a listáról és valamilyen módon bizonyítani (pl. fénykép, olvasós link stb.).

Ugyan múlt héten már megosztottam a saját listámat egy molyos karcban (most felkiáltójelekkel spékelve az extra motivációért!), mindenképpen itt is össze szerettem volna szedni őket, hogy legyen egy bejegyzés, melyben azt is elárulom, milyen okok rejlenek a választásom mögött. Rajta hát!#1 Az egyik szigorlatom 5-ös lesz!

Sosem voltam versengő típus, ezért az sem tudott meghatni soha, ha nem lettem éltanuló. Idén két szigorlaton fogok átesni: az egyiken a pszichológia-pedagógia páros, a másikon pedig a kétnyelvűség és a magyarországi német irodalom kerül terítékre. Persze örülnék neki, hogyha a pszicho-ped szigorlatom is jól sikerülne, de igazán mélyen csalódnék önmagamban, hogyha a németes szigorlatomat nem 5-össel zárnám. Nagyon jót tenne a megerősítés, hogy tényleg megtaláltam a helyemet, mert eddig ritkán kapott el ez az érzés az egyetemen. Pedig tényleg nem tudom máshol elképzelni magam.#2 Elolvasok 3, számomra új művet a Helikon Zsebkönyvek gyűjteményemből!

A kezdetek kezdete óta fanatikusan gyűjtögetem a kiadói sorozat köteteit, és közben alig olvasok el 1-2 könyvet évente. Ezt sürgősen orvosolnom kell, a legjobb 3 esélyes pedig A gyertyák csonkig égnek Márai Sándortól (amit 2015-ben vettem), Nathaniel Hawthorne A skarlát betű c. regénye (amit 2016-ban vettem), valamint Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból c. műve (amit szintén 2016-ban vettem).#3 Elolvasok 3, számomra új könyvet az eredeti nyelvén!

Miért is ne, hiszen ezekből is rengeteget halmoztam már fel. Íme a 3 legjobb esélyes: Caitlin Doughty: From Here to Eternity (nincs magyar kiadása), Neil Gaiman: Északi mitológia (angolul), Josef Michaelis: Treibsand (németül).#4 Elolvasom a Hős születik c. könyvet!

Eredetileg olyasmire gondoltam, hogy elolvasok 3 könyvtári könyvet, de az nem volna igazi kihívás, hiszen jóformán már csak olyanokat olvastam az elmúlt időben. Tehát inkább kiválasztottam egy konkrét könyvtári regényt, ami elég nagy falatnak tűnik. Részben azért is esett végül Csin Jung A sasíjász legendája sorozatának első kötetére a választásom, mert tervezek egy videót a csatornámra, amibe tökéletesen beleillik ő is.#5 Feltöltöm a takaréklángon rotyogó regényem első 3 fejezetét wattpadra!
#6 Lerajzolok 3 karaktert a takaréklángon rotyogó regényemhez wattpadra!
#7 Rajzolok egy borítót a takaréklángon rotyogó regényemhez wattpadra!

Nem lenne sok értelme külön említeni ezt a hármat, hát tessék: íme a fogadalmaim legvalószínűtlenebb triója. A rajzolós terveimet még csak-csak kivitelezem valahogy, de hogy 3 hónap alatt lejegyzem és úgy átjavítom az első 3 fejezetet, hogy meg merjem osztani a nagyvilággal, az már kétséges. De pontosan ezért teszek ilyen fogadalmat: muszáj valamilyen határidőt szabnom magamnak, különben sosem készülök el semmivel (és gyakran még akkor sem... de ne fessük az ördögöt a falra!). Amúgy a cselekmény már nagyjából kitisztult a fejemben, csak a cím hiányzik. Egyszerűen semmi sem cseng elég jól, de még alszok rá párat, hátha megjön az ihlet.#8 Készítek 5 bejegyzést a blogra "decemberi fantasy fesztivál" projekt cím alatt!

Ezt a tervet a 2020. december 31-én lejáró Járjuk be a fantasy zsánerét! c. kihívás inspirálta, melynek keretében 25 különböző fantasy regényt kellett elolvasni. Egyelőre nem végeztem mindegyik olvasmánnyal, de reméljük, év végéig sikerül bepótolni a hátralévő néhány könyvet, mert nagyon közel járok a teljesítéshez.#9 Készítek egy ebéd-főzős videót a csatornára!
#10 Készítek egy téli olvasós vlogot a csatornára!

A videózással kapcsolatos terveim most kicsit háttérbe szorulnak, mert fogalmam sincs, mikor lesz időm felvételeket készíteni az ünnepek és vizsgák közepette. Persze többet is tervezek ennél a kettőnél, de talán ez a kettő a legkönnyebben megvalósítható, szóval őket biztosan elkészítem majd.#11 Megnézek 3, számomra új kínai filmet!
#12 Megnézek 3, számomra új japán animációs filmet!
#13 Megnézek 3, számomra új koreai horror filmet!

Szeretném elmélyíteni az ázsiai filmkultúrával kapcsolatos ismereteimet is. Kínával kapcsolatban ötletem sincs, hogy milyen típusú filmek fognak bejönni, ezért itt nem is határoztam meg konkrét zsánert. Japánról már tudom, hogy rajongok az animációs filmjeiért, és van is egy pár a várólistámon, amik nagyon izgatják a fantáziámat. Horrorfilmek terén pedig egyedül a koreaiak képesek igazán, zsigeri szinten megrémiszteni, ezért ez egyfajta bátorságpróbának is elmegy.#14 Teljesítek egy molyos olvasós kihívást újév előtt!
#15 Teljesítek egy molyos olvasós kihívást újév után!
#16 Teljesítek egy nem-olvasós, kreatív molyos kihívást!

Ezekhez a fogadalmakhoz annyi pontosítást szeretnék hozzáfűzni, hogy a kihívások teljesítését a téli hónapokban fogom elkezdeni is. Tehát nem érnek olyan olvasások, rajzok meg írások, amiket 2020. december 1-je előtt ejtettem meg.#17 Részt veszek a Tudásközpont 2020-as cipősdoboz-akcióján!

A pécsi Csorba Győző Könyvtár és Tudásközpont minden évben rendez karácsonyi ajándékozást, melynek keretében könyveket és egyéb apróságokat juttat rászoruló gyermekekhez. Az ajándékokat egy szépen becsomagolt cipősdobozban lehet leadni a könyvtár információs pultján. Idén arra gondoltam, hogy Philip Pullman Rubin és füst című regényét fogom elajándékozni, mert jelenleg úgyis 2 példányom van belőle. Remélem, sikerül örömet szereznem vele annak, akihez kerülni fog.#18 Részt veszek egy házibulin!

Úgy éreztem, kötelességem belecsempészni a fogadalmaim közé egy közösségi eseményt is, ahol emberek közé kell mennem, hogy gyakoroljam a szocializációt, és mivel a jelenlegi vírushelyzetben max. egy házibuliban tudnám megvalósítani a "feladatot", repült is a listára. De nem fogok belehalni, ha ezt a pontot nem sikerül teljesítenem.#19 Részt veszek egy magyar közösségi olvasós eseményen!
#20 Részt veszek egy nemzetközi olvasós eseményen!

Ami a magyar eseményt illeti, még kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e ilyen kezdeményezés, amin kedvem is lesz részt venni. A nemzetközivel kapcsolatban viszont máris van egy jelöltem: a december 21-31 között megrendezésre kerülő TRANSLATE-A-THON, melynek keretében egy idegen nyelvről fordított művet kell elolvasni, de ha nagyobb kihívásra vágysz, a szervezők összeállítottak egy 7 pontos feladatlistát, ami segít kiválasztani a várólistádat:

1. Olyan nyelvről fordították, melyet szívesen elsajátítanál.
2. Olyan nyelvről fordították, melyet szerinted a legnehezebb megtanulni.
3. Olyan nyelvről fordították, melyet valaki a környezetedből beszélni tud.
4. Olyan nyelvről fordították, melyről alig fordítanak irodalmi műveket.
5. Olyan nyelvről fordították, melynek szívesen meglátogatnád az országát (bármelyiket, ahol beszélik).
6. Egy idegen nyelvről fordított könyv, ami elnyert egy irodalmi díjat.
7. Egy idegen nyelvről fordított könyv, melyet egy nő írt és egy nő fordított.

Természetesen megengedett a feladatok összevonása, és nem is kell teljesíteni mindegyik pontot a részvételhez. Nálam sincs tervben, hogy mindegyik feladatot teljesíteni fogom, de a másodikhoz például már biztos, hogy egy kínairól fordított regényt fogok elolvasni, ha eljutok odáig.Addig is köszönöm a látogatást, és további csodás napot kívánok Neked!

Bye.


Amúgy a TRANSLATE-A-THON maratonra a frappáns nevű
Books are my Social Life csatornán találtam rá (ITT).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése