2020/10/08

olvasatlan kincseim | 2017. októberSzervusz, kedves Blog-Vándor!

Meghoztam a havi várólistám ambíciózus kibővítését, az OLVASATLAN KINCSEIM projekt októberi fordulóját. Amennyiben új látogató vagy, nagyon egyszerű koncepcióról beszélünk: minden hónapban megnézem, milyen könyveket vásároltam 3 évvel ezelőtt, és a még mindig olvasatlanok repülnek is a havi várólistámra. Ahogy látni fogod, októberben brutális mennyiséggel kell megküzdenem - de előbb lássuk az elmúlt hónapok eredményét!
AUGUSZTUSI EREDMÉNY és SZEPTEMBERI HORDALÉK:


Szerencsére mind a Bambi gyermekei c. meseregényt, mind az L Change the World c. light novelt ki tudtam húzni a várólistámról. Azonban ami a szeptembert illeti, még az a havi várólistámat sem állítottam össze, nemhogy el is olvastam volna a havi adagot... pedig csak egy könyvet kellett volna legyűrni: Margaret Atwood Boszorkánymagzat c. regényét. Újra eljött hát a büntetés ideje.

Virág (@Fleur reads) molytársunk javaslatára új büntetést szerettem volna bevezetni, méghozzá azt, hogy minden teljesítetlen hónap után 30 napig nem vehetek magamnak könyvet. Ezt a szabályt azonban már október 3-án sikerült megszegnem, mert teljesen megfeledkeztem róla, és Budapest felé tartva pont találtam a vasútállomáson egy regényt, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet... szóval engedelmeddel a 30 napos visszaszámlálás nem október 1-től, hanem 4-től kezdődik.
KORÁBBAN OLVASOTTAK:
PHILIP PULLMAN: AZ ARANY IRÁNYTŰ
(Az Úr Sötét Anyagai 1.)

Amint kézbe vettem, azonnal hatalmas kedvencemmé vált ez a csodás kalandregény. Hiába ifjúsági könyv, nagyon is komoly témákat feszeget, és komolyan veszi az olvasóit is. A különböző történelmi- és fantasy elemek gyönyörűen egybefonódnak, igazán gazdag kultúrákat ismerhetünk meg, amitől különösen "lakhatónak" hat a cselekmény univerzuma. Ha választhatnék, hogy milyen fantasy világban élhetnék, bizony Lyra Belacqua szülőföldjére szavaznék. Ott sem rosszabb a korrupció, mint a mi világunkban, de cserébe léteznek beszélő jegesmedvék, nem is beszélve a titokzatos daimónokról! Ki ne akarna magának egy állat formájában megjelenő "lelki társat"? Na ugye.

PHILIP PULLMAN: A TITOKZATOS KÉS
(Az Úr Sötét Anyagai 2.)

A második kötet szintén gazdag világépítéssel kecsegtet, de sajnos már nem tudta úgy lekötni a figyelmemet, mint az első. Helyenként áteveztünk a filozofikus sci-fi medreibe, ami ugyan jól illeszkedik a történetbe, de az én ízlésemnek túlságosan megakasztotta a cselekményt. Remélem, a harmadik kötetben már kiegyensúlyozottabb lesz a helyzet.

SAMANTA SCHWEBLIN: REMÉNYVESZTETT NŐK

Be kell vallanom, hogy már nem igazán emlékszem a kötetben szereplő novellákra, arra viszont annál inkább emlékszem, hogy Schweblin stílusa és ötletei - jobb szó híján - mindig megrezegtetnek bennem valamit, valahol a tudattalanom legmélyén. Biztosan újra fogom még olvasni ezt a kötetet is, meg A madárevő címűt is.

TOTTH BENEDEK: AZ UTOLSÓ UTÁNI HÁBORÚ

Ezt a regényt azért vettem meg, mert elmentem a pécsi könyvbemutatóra, és még az esemény előtt el akartam olvasni a történetet, hogy tudjam, miről van szó az interjú alatt. Volt pár fura fordulat, amire nem számítottam, de szerintem ezt is újra kéne olvasnom, hogy teljes képet kapjak a cselekményről, mert az első olvasás után nagyon sok kérdés maradt bennem.

FRANCESCA ZAPPIA: CSAK KITALÁLTALAK?

Ezt sem élveztem maradéktalanul. Az elejét kicsit döcögősen olvastam, mert valamiért sehogy se tudtam beleélni magam a sztoriba. Valószínűleg azért, mert valami teljesen másra számítottam, egyfajta mágikus realizmus-szerű ízesítésre. De amint rájöttem, hogy itt valami teljesen másról van szó, és át tudtam állítani az agyamat a könyv stílusára, már jobban élveztem a dolgot. Nem lett nagy kedvencem, de szívesen olvasnék mást is Zappiatól, ha kiadnak tőle még valamit magyarul.
MÉG OLVASATLANOK:

JULIAN BARNES: A HISTORY OF THE WORLD IN 10 1/2 CHAPTERS

Nagy ritkán elmegyek az egyik pszichos barátnőmmel, Bonnie-val egy turkálóba, és amíg Ő a ruhák közt néz körbe, én megrohamozom a másodkézből származó, leginkább angol nyelvű könyvek kis polcát, és mindig találok valami érdekeset. 2017 októberében három könyvvel lettem gazdagabb, közülük erről az egyről hallottam már korábban is. A világ története 10 és 1/2 fejezetben igazán különc történelmi könyvecske, mert nem egy bizonyos eseményt dolgoz fel, de még csak nem is egy bizonyos korszakot, hanem szabadon ugrál az emberi történelem kulcsfontosságú eseményei között. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen szempontból közelíti meg ezeket az eseményeket, illetve hogy van-e valamilyen vezérfonal, ami végigmegy a regényen. Remélem, hamarosan kiderül...

MARTHA LONG: MA, HE SOLD ME FOR A FEW CIGARETTES

Ennek a címe fogott meg, mi más? Egy önéletrajzi regényről van szó, és úgy sejtem, egy szaftos családi drámát kapok majd, telis-tele fizikai, de legalábbis mentális bántalmazással. Nem, mintha örülnék, hogy ilyesmi megtörténhet és meg is történik a világban, de muszáj valahogy megedződnöm és tanulnom, hogy észrevegyem a rejtett jeleket, ha netán az orrom előtt történne ilyesmi a jövőben.

KATE MCCANN: MADELEINE

Na, ezzel a könyvvel bajban vagyok. Amikor megvettem, még semmit sem tudtam Madeleine eltűnésének körülményeiről, de amit azóta megtudtam, inkább arra enged következtetni, hogy a szülei nem jelentenek megfelelő forrást, ha jobban bele akarjuk ásni magunkat a történetbe. Ilyen felelőtlen kis ficsúrokat, mint Madeleine szülei, ritkán köp ki magából a világ. Legalábbis erősen remélem, hogy nem ez a normális... mindenesetre most már semmi kedvem elolvasni ezt a könyvet. Talán meg is szabadulok tőle még ebben a hónapban, akkor legalább nem von büntetést maga után, ha nem olvasom ki.

PHILIP PULLMAN: A BOROSTYÁN LÁTCSŐ
(Az Úr Sötét Anyagai 3.)

Ezt viszont már nagyon szívesen elolvasnám, csak az a gond, hogy jobb szeretném egyben olvasni a három részt, hogy annál mélyebb legyen az élmény. De akárhogy számolok, esélytelen, hogy még az első két kötetet is betuszkoljam az e havi olvasmányaim közé. Ez az álom tehát hamvában halt, de azért remélem, a "kötelező" Pullmanok még beleférnek.

PHILIP PULLMAN: LA BELLE SAUVAGE
(A Por Könyve 1.)

S itt is van a második "kötelező" Pullman, Az Úr Sötét Anyagai folytatásának első kötete. Valószínűleg közvetlenül egymás után fogom olvasni a kettőt, és ahogy magamat ismerem, egészen október utolsó hetéig várni fogok vele, mert akkor lesz őszi szünetünk. Igyekszem addigra minden mással is végezni.

JOHN WILLIAMS: BUTCHER'S CROSSING

Oké, ehhez most abszolút semmi kedvem, másrészt viszont meg akarom tartani, mert a borítója is gyönyörű, és eddig az íróról is csak jót hallottam. Ugyanakkor tartok tőle, hogy ha kedvtelenül állok neki, akkor nagyon utálni fogom. Komolyan tanácstalan vagyok. Remélem, október második felében megjön hozzá a kedvem.Te ismerted ezeket a könyveket? Olvastad már valamelyiket? Melyikkel kezdenéd a helyemben? Minden véleményt szeretettel várok.

Köszönöm a látogatást, további csodaszép napot kívánok!

Bye.
A Madeleine McCann eltűnésével kapcsolatos legújabb információk szerint
a jelenlegi gyanúsított egy Christian B nevű személy.
Friss részleteket ebben a 2020. szeptemberi Sky News videóban találtam:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése