2020/08/26

szociális szerda | szeptemberi várólista

 

Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Minden pocsékul szervezett olvasós maraton és toxikus írói tweet ellenére ezt a nyarat is sikeresen túléltük. Az új évszak közeledtével elkezdtem gondolkodni rajta, hogyan használhatnám ki maximálisan az egyetem mellett az olvasásra szánt időmet. Kiszanáltam a teljesíthetetlen molyos kihívásokat, felkutattam a számomra legizgalmasabb közösségi kezdeményezéseket, és összeszedtem, mely könyvek fognak elsőbbséget élvezni nálam szeptemberben.II. CHRISTIE-A-THON

szeptember 1-30.

Virág (@Fleur reads) molytársunk idén újra megrendezi az Agatha Christie életművére fókuszáló maratont. Ismét ötletes olvasási és filmnézős (!) feladatokat talált ki számunkra, melyeket ITT találsz. Szívesen szednék össze egy várólistát, ami az összes feladatot lefedi, de reálisan nézve maximum két könyvet fogok tudni elolvasni az írónőtől az összes többi projektem mellett, szóval kiválasztottam a két kedvenc olvasós feladatomat, és megpróbálom legalább ezeket teljesíteni.


Olvasd el az egyik kevésbé ismert könyvét!

AZ ÓRIÁS KENYERE

A bejegyzés írása alatt összesen 49 csillagozást kapott moly.hu-n, ami szerintem feljogosít, hogy ide soroljam. Pláne, hogy Christie eredetileg Mary Westmacott álnéven publikálta, mert annyira elüt a szokásos bűnügyi regényeitől. Ez ízig-vérig szépirodalom, ezért az átlagos Christie-olvasók ritkán veszik kézbe, én sem tudtam a létezéséről a maraton első fordulójáig. Akkor viszont rögtön várólistára tettem, és bár az első körbe nem fért bele, most mindenképpen sort szeretnék keríteni rá.


Olvass el egyet Christie 10 kedvenc Christie könyvéből!

MERT TÖBBEN NINCSENEK

Logikusnak tűnik, hogy az egyik legkevésbé ismert művét a lehető legolvasottabb krimijével veszem párba. Tényleg nem rejlik mélyebb ok a választás mögött. Lássuk a következő napirendi pontot!BUZZWORD MARATON

szeptember 21-27.

Történelmi pillanathoz érkeztünk a maraton életében: Kayla (@BooksandLala) jelenleg ezerrel azon dolgozik, hogy továbbfejlessze, és még inkább közösség-központúvá tegye a pár havonta visszatérő buzzword readathon-t. Ebbe a tatarozásba az is beletartozik, hogy jövőre már nem csak pár havonta, hanem rendszeresen, minden hónap első hetében megrendezésre fog kerülni a buli, és a mostani az utolsó, amikor maga Kayla és az aktuális társszervezője választotta ki a maraton hívószavát, jövőre már ez is a résztvevők hatalmában fog állni.

Szeptemberben olyan könyveket fogunk olvasni, melyek címében szerepel a night / éj / éjszaka szavak egyike, vagy valamilyen ragozott alakjuk. Egy lentebb említett kihívás keretében is említek két könyvet, ami megfelel ennek a kitételnek, de rajtuk kívül is van egy regény, amit nagyon szívesen elolvasnék a maraton alatt:

JOSEPH FINK - JEFFREY CRANOR: ÜDVÖZÖLJÜK NIGHT VALE-BEN!

Március óta várom az alkalmat, ami motivál a könyv elolvasására, és a buzzword maraton bejelentésénél egyértelműbb óment nem is kívánhattam volna. Mindenképpen ez a fantasy regény fog elsőbbséget élvezni a lent említett két könyvvel szemben.THE LATE NIGHT BOOK CLUB

TAYLOR JENKINS REID: EVELYN HÉT FÉRJE

Szeptemberben indul egy új booktube-os könyvklub Noelle (@Noelle Gallagher), Ellias (@Ellias) és Joel (@fictionalfates) szervezésében. Egyikőjüket sem követem régóta, viszont az első közös olvasmányuknak pont azt a regényt választották, ami a megjelenése óta minden hónapban eszembe jut, de eddig valami mindig az utamba állt. Ezt a klubot egyfajta isteni sugallatnak vélem: egész eddig azért nem sikerült, mert most jött el az ideje, hogy végre tényleg elolvassam ezt a könyvet. Kívánj szerencsét!A NAGY UTAZÁS:
80 könyvvel 80 országban a világ körül

Oké, egy molyos kihívást mégis megtartottam a teljesíthetetlenek közül. Ahogy a neve is sejteti, Kecsüszo_geiko (@Kecsüszo_geiko) molytársunk 5 éve futó (!) kihívása 80 ország kultúrájának megismerésére ösztönzi a résztvevőket 80 különböző nemzetiségű szerző könyvein keresztül. Jelenleg 32-nél tartok, és a kihívás november 4-én lejár... vagyis vagy irtóra belehúzok, vagy szégyenszemre feladom itt és most. Na, vajon melyik opciót választom?

Oké, oké! Belátom: semmi esélyem a teljesítésre, de legalább 50-ig el szeretnék jutni, hogy ne essen akkora csorba a becsületemen. Szeptemberben 9-cel szeretném növeli az állást, köztük azzal a kettővel, amik teljesítik a buzzword readathon feltételeit is:

BENYHE JÁNOS (szerk.): A FLAMINGO (chilei; 334 oldal)
JORGE AMADO: AZ ÉJSZAKA PÁSZTORAI (brazil; 452 oldal)
TAHAR BEN JELLOUN: ANYÁMRÓL (marokkói; 224 oldal)
POLONA GLAVAN: ÉJSZAKA EURÓPÁBAN (szlovén; 208 oldal)
JUSZRA MÁRDINI: PILLANGÓ (szír; 320 oldal)
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ: BÁNATOS KURVÁIM EMLÉKEZETE (kolumbiai; 104 oldal)
NGUYEN NGOC THUAN: CSUKOTT SZEMMEL NYISS ABLAKOT (vietnami; 200 oldal)
ORHAN PAMUK: A FEHÉR VÁR (török; 224 oldal)
SZUAD: AKIT ELEVENEN MEGÉGETTEK (palesztin; 238 oldal)bónusz:
ANNE-KÖNYVEK MARATONA

Végül, de nem utolsó sorban úgy határoztam, hogy nem várom meg, míg teljes lesz a saját gyűjteményem, inkább a könyvtárra hagyatkozom, és év végéig végre kiolvasom az összes könyvet L. M. Montgomery leghíresebb lányregény-sorozatából. Ez egy teljesen személyes projekt. Instagramon (ITT) megszavaztattam, hogy kiadási sorrend helyett a történet idővonalát követve fogom olvasni a részeket, és körülbelül két hetente szeretnék kiolvasni egy könyvet. Nyugodtan csatlakozz hozzám, ha kedved szottyan, jó móka lesz.Köszönöm a látogatást, további csodaszép napot kívánok.

Bye.Zárásként íme Kayla bejelentő videója, ha esetleg még nem láttad volna:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése