2020/08/17

hazai hét | ünnepi várólista


Szervusz, kedves Blog-Vándor!


A számos egyéb nemzetiségű írók mellett idén is kézbe vettem pár hazai szerző művét, amikről érdemes beszélni - és mikor máskor beszélnénk róluk, mint az államalapítás emléknapja idején? Bizony, most egy egész hetet szeretnék ezeknek a könyveknek szentelni. Elsősorban megpróbálok kipipálni néhányat az év eleji várólistás könyvek közül, másrészt pedig írni szeretnék 3-4 bejegyzést azokról a regényekről, amiket eddig olvastam. Vigyázz, kész, kezdődjék a HAZAI HÉT!


No, és mi mással kezdhetnénk, mint egy jó zaftos várólistával? Hiszen a fent említett év eleji várólistában (ITT) is pedzegettem, mennyire szívesen belekóstolnék a hazai írónők kánonába, és ez a vágy azóta is nőttön-nőtt. Fő célom a hétre 4 könyv elolvasása 4 különböző írónőtől, mert eddigi tapasztalataim alapján ennél többet sehogy se bírnék legyűrni egy hét alatt úgy, hogy rendesen oda is figyeljek arra, amit olvasok.GABRIELLA ELD: JÁTÉKOK UNATKOZÓ FELNŐTTEKNEK
Legendák a Bagolyvárosból 2.


Főnix Nova, Hajdúböszörmény, 2019.
144 oldal.
Fülszöveg:

Cadie Gerwulfé az egyik legveszélyesebb adottság a világon. Ám addig, amíg viseli a kesztyűt, nincs mitől félni.

Amikor Herr Wulf megkéri Alaskát és Igort, hogy vigyázzanak egy napig különc unokagyerekére, a fiúk ijedtség nélkül mondanak igent. Elvégre mi baj lehet egy dacos tizenhat évessel?

Ám a dolgok gyorsan visszájukra fordulnak, amikor kiderül, hogy Cadie-nek esze ágában sincs együttműködni a két idegennel, akiknek a nyakába sózták.

Alaska és Igor számára megelevenedett rémálom kezdődik, halálból visszatért szeretteikkel, hús-vér tükörképekkel és démoni bestiákkal, amikor védencük lehúzza a kesztyűjét, és olajra lép. Csak egy dolgot tudnak biztosan: Cadie nem juthat ki az Impériumba, mert akkor mindennek vége.

De ezt megakadályozni egy megelevenedett rémálomban, ahol mindenki ellened játszik, nem a legkönnyebb feladat.


Választásom oka:

Ez a kisregény az utolsó tavalyi könyvrendelésemmel érkezett hozzám (amiről ITT írtam). Azóta elolvastam a Legendák a Bagolyvárosból első kötetét, és egyelőre csak annyit mondok róla: a főszereplő páros első pillantásra belopta magát a szívembe, szóval alig várom, hogy belevethessem magam a következő kalandjukba!FEHÉR KLÁRA: NÉGY NAP A PARADICSOMBAN


Szépirodalmi, Budapest, 1976.
174 oldal.
Fülszöveg:

Fehér Klára kisregénye egy várva várt, sokáig álmodott-tervezett korzikai nyaralás emlékeit eleveníti fel. A négy nap sűrített eseményeit felölelő regény a műfaj valamennyi kínálkozó lehetőségét felhasználja. Az utazó kedvesen botladozó ügyetlensége, esetlensége, naiv rácsodálkozása a már látott vagy most felfedezett tájakra, városokra, emberekre színes, fordulatos olvasmánnyá teszik a népszerű írónő írását.

Több – már más írásából ismert – utazás emléke, élménye villan fel a korzikai nyaralás élményei kapcsán, és ez a változékonyság az utazás ütemével, sietségével pontos összhangba kerül.

Az úti események felidézésénél többet nyújt Fehér Klára azoknak a típusoknak, jellemeknek megrajzolásával, akikkel útjaik során akarva-akaratlanul kapcsolatba, lazább, szorosabb érintkezésbe, nemegyszer függő viszonyba kerülnek. Így gazdagodik a regény jellemrajzok sorával, amelyek nem egy maradandó tanulsággal szolgálnak.


Választásom oka:

Részben ezzel a könyvvel szeretném teljesíteni a 3 nyári kihívás c. bejegyzésemben (ITT) említett, augusztus 31-én lejáró molyos kihívást, ami kifejezetten a magyar írókra fókuszál. Az ottani várólistán szerepelt a Legendák a Bagolyvárosból első kötete, na meg Márai Sándor Eszter hagyatéka c. írása is. Tehát, hogyha sikerül kiolvasnom a Négy nap a paradicsomban-t, már két könyvet elolvastam a tervezett regények közül, ami már elég szép teljesítmény. Ezért úgy döntöttem, hogy mindenképp ezzel a művel fogom kezdeni a hetet.FEKETE JUDIT: AZ ŐRÜLET HATÁRÁN
Kálmán Lili munkanélküli naplója


Könyvmolyképző, Szeged, 2017.
192 oldal.
Fülszöveg:

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.

Munkanélküli lett.

Nincs mese, ideje új állás után nézni. Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban. Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel? Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?

Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál. Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…

A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.


Választásom oka:

Ez a könyv csakis azért kerül hozzám, mert a könyvmolyképzős csapat ezt sorsolta nekem anno az egyik meglepetés csomagjukban (EBBEN). Februárban el is kezdtem olvasni, és körülbelül a feléig jutottam, mielőtt leparkoltam az "ideiglenesen félbehagyott olvasmányok" garázsában. Helyes a cím, mert engem tényleg az őrület határára kergetett, de attól még be akarom fejezni, ha már egyszer túljutottam a századik oldalon. Aztán írok róla bővebben is.SZABÓ MAGDA: ABIGÉL


Móra, Budapest, 2005.
456 oldal.
Fülszöveg:

Ginát, az elkényeztetett pesti lányt 1943 őszén tábornok apja felpakolja és minden magyarázat nélkül elszakítva megszokott környezetétől egy vidéki református leánynevelő intézetbe viszi. Az árkodi Matulában egyedül maradó kislányt teljesen letöri a szépségtől mentes purintán környezet, ami annyira más, mint amihez hozzá volt szokva, hogy egyszerűen képtelen elfogadni helyzetét. Összevész osztálytársaival, s szökésre készül. A balul sikerült akció után azonban az apja felfedi előtte az igazat, s ezek után Gina önként vállalja a rabságot, s miután kibékül a többi ötödikessel is, 19-en lesznek testvérek, sőt már ő maga is kezd hinni a helyi legendákban. Például a Matula kertjében álló szobor, Abigél varázserejében, aki ha nagy bajban hozzá fordulnak a lányok mindig segít.

De a háború és az ezzel járó változások egyre közelednek, s talán a vastag falak se lesznek sokáig biztonságosak egy olyan gyermek számára, akinek Vitay tábornok az apja.


Választásom oka:

Lilla (@Lillaland) molytársunk Szabó Magdás kihívása miatt már júliusban elkezdtem olvasni az írónő könyveit, és annyira jólesik most a stílusa, hogy teljesen függővé váltam. A kihíváshoz csupán 3 könyvet kell elolvasni, az Abigél pedig már a negyedik lesz, amit idén nyáron elővettem az írónőtől, szóval ettől kezdve a puszta szórakozás motivál olvasásra. Amúgy a kötelező olvasmányok intézményének hála ez volt az első regény, amit valaha elolvastam Szabó Magdától, és mondjuk úgy, jóval hevesebb érzéseket ébresztett bennem a főszereplővel kapcsolatban, mint amire fel voltam készülve. Majd erről is írok az újraolvasás után.


Addig is köszönöm a látogatást, és további gyönyörű napot kívánok!

Bye.Amúgy a sorozatot nem láttam, de ez alapján aranyos lehet.
Szerinted érdemes megnézni?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése