2020/06/29

zsákmány szemle | nyári szeretetcsomag


Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Nem tudom, Te hogy vagy vele, nálam hirtelen gőzerőkkel beindult a nyár. Talán egy hónapja újra megnyílt az edzőtermem, és most már ahhoz is elég bátor vagyok, hogy újra emberek közé lépjek, ezért (egyelőre) minden szerdán ellátogatok oda is a pécsi Nővérkémmel, plusz a héten sikeresen átvészeltem a szezon első alkoholmámoros házibuliját, valamint Édesanya támogatásával kezdek szép lassan megismerkedni a főzés varázslatos művészetével is... szóval zajlik az élet rendesen. Mindemellett a napokban körvonalazódott egy blogolással kapcsolatos nyári menetrend is, amihez mostantól igyekszem tartani magam. Tehát, mielőtt belevágunk a lecsóba, hadd ismertesselek meg A TERVvel...

HÉTFŐ: ez lesz a személyesebb projektek napja, mint amilyen a mai is, de gyakran előfordulhatnak olyan bejegyzések, amiknek semmi közük az olvasás témájához.

SZERDA: a szociális szerda címszó alatt olyan rovatok várhatóak ezen a napon, amik valamilyen formában egy közösségi eseményhez köthetőek, mint pl. olvasós maratonok bejelentése, molyos kihívások ismertetése, könyves kérdőívek kitöltése stb.

PÉNTEK: mivel rengeteg olvasós maratonról írtam várólistát, összegzést viszont már nem, augusztus végéig pótolni szeretném eme hiányosságot.

SZOMBAT: szeretnék teret hagyni magamnak arra, hogy ki tudjam egészíteni a pénteki bejegyzéseket, ha netán túl sok mondanivalóm lenne egyetlen könyvről, vagy épp több kategóriában érdemesebb ismertetni a maratonos olvasmányaimat, pl. elkülöníteném a regényeket és képregényeket, vagy ilyesmi.

EGYÉB NYALÁNKSÁGOK:
Lesznek tematikus manga/anime hetek, minden hónapban 1 db, ahol kiereszthetem az összes felgyülemlett fangörcsömet, illetve ezen a nyáron tengerész nyár könyvekkel cím alatt ki szeretném olvasni néhány hajózós regényemet.

Ez elég kivitelezhető menetrendnek tűnik. Ha még kifejlesztem útközben az optimális időbeosztást is hozzá, abszolút elégedett leszek magammal. Addig is lessünk bele, milyen könyveket vásároltam a Könyvmolyképző kiadó legújabb VÖRÖS PÖTTYÖS SZERETETCSOMAG akcióján belül!
Jó szokásomhoz híven ismét két regényt vásároltam a meglepetéskönyv mellé, hogy elkerüljem azt a fránya postaköltséget. Változás viszont, hogy most nem a felnőtt kategóriákban kerestem a prédát, hanem kifejezetten ifjúsági könyvekre vadásztam. Találtam is kettőt, amik tulajdonképpen a megjelenésük óta izgatják a fantáziámat, és szerencsére még nem szereztem be őket.

BENJAMIN ALIRE SÁENZ:
ARISTOTLE ÉS DANTE A VILÁGMINDENSÉG TITKAINAK NYOMÁBAN


Könyvmolyképző, Szeged, 2015.
380 oldal, fordította Benedek Dorottya.
Fülszöveg:

Dante ​tud úszni. Ari nem. Dante magabiztos és könnyen szavakba önti érzéseit. Ari nehezen boldogul a beszéddel és kétségektől szenved. Dante belemerül a költészetbe és a művészetekbe. Arit a börtönben lévő bátyjával kapcsolatos gondolatok nyomasztják. Dante világos bőrű. Ari árnyalatai sokkal sötétebbek.

Úgy tűnhet, mintha Dante lenne az utolsó ember, aki képes lebontani a falakat, amiket Ari maga köré emelt. Ám mindezek ellenére, mikor ők ketten találkoznak, különleges kötődés alakul ki közöttük. Rávilágít életük legfontosabb igazságaira, és segít rájönniük, milyen emberek akarnak lenni.

Azonban útjuk során hatalmas akadályokba ütköznek, és csak akkor tudnak megerősödve túljutni rajtuk, ha képesek hinni egymásban és a barátságuk erejében.


Miért pont ő?

Talán sosem veszem meg ezt a szépséget, ha nincs a Könyvmolyképző akciója, de ez a legtöbb könyvmolyképzős könyvre igaz. Számtalan regény jelent meg a kiadó gondozásában, amiért rajongok - remélem, a mostaniak is ezt a tábort fogják erősíteni -, de hogy birtokoljam is őket, az valamiért túl nagy elköteleződésnek tűnik, mert sosem vagyok biztos benne, hogy tényleg "nekem való" olvasmányra bukkantam. Jóformán 100%-ig biztos vagyok benne, hogy Aristotle és Dante történetét rám szabták, hiszen jó pár könyvmoly írt remek értékelést róla, akiknek bízom az ízlésében. Valamiért mégsem nyúltam hozzá eddig. Vajon miért? Ez valamiféle olvasói mazochizmus? Értelmiségi önkínzás? Ki érti ezt? Mindenesetre most már muszáj lesz kiolvasnom. Legyen ez az új olvasós mottóm: Néha még eva is megérdemel egy csodálatos élményt.

SARA PENNYPACKER:
PAX


Könyvmolyképző, Szeged, 2018.
248 oldal, fordította Somogyi Eszter.
Fülszöveg:

Pax és Peter azóta elválaszthatatlanok, hogy a fiú magához vette az elárvult kisrókát. Ám egy nap megtörténik az elképzelhetetlen: Peter apja bevonul a hadseregbe, és rákényszeríti a fiát, hogy szabadon eressze Paxot.

Nagyapjánál, otthonától háromszáz mérföldnyire Peter rádöbben, hogy az ő helye nem ott van – hanem Pax mellett. Az egyre közeledő frontra fittyet hányva felkerekedik, hogy újra együtt lehessen barátjával. Hajtja a szeretet, a ragaszkodás és a keserűség.

Eközben Pax, míg kitartóan várja, hogy kis gazdája visszatérjen, maga is kalandokba keveredik, és felfedezi a világot.

Szívbe markoló története barátságról, hűségről és arról, hogyan találjuk meg helyünket a világban.


Miért pont ő?

Csak, mert egy róka és egy kisfiú barátságáról szól. Bár igazából szólhatna egy farkas és egy kislány barátságáról is... a lényeg, hogy az a bizonyos barátság egy ember és egy canidae (kutyafélék) családjába tartozó állat között jöjjön létre. Az ilyen típusú történetek A kis herceg és A vadon szava óta egyből rokonszenvesek számomra, de ezt talán már említettem párszor a blogon, szóval nem is szaporítom tovább a szót. Jöjjön a szeretetcsomag meglepetéskönyve!

POKOLI BÁLÉJSZAKÁK


Könyvmolyképző, Szeged, 2009.
248 oldal, fordította Szabó Szilvia.
Fülszöveg:

Áll a bál, de para! Az öt izgalmas történet középpontjában a bál áll, pontosabban afféle para-bál, ahol aztán pokoli táncot lejtenek mindenféle lények. Délután, amikor még azon görcsöltél, hogy kétballábas vagy, és leginkább a ruhásszekrényed szegényessége aggasztott, eszedbe sem jutott, hogy maga a Nagy Kaszás visz majd táncba… Márpedig ő nem azért kért fel, hogy a toiletted dicsérje…

Némely estély akciódússá fajul, olykor kivégeznek egy harapós kedvű vámpírt, angyalok csapnak össze démonokkal, szóval valamivel izgalmasabbak, mint egy retro öltönyös DJ szövegelése, és a lakásból sem kell kimozdulnod. Az ajtóval ne bajlódj, vagy bejönnek, vagy nem… Szóval, engedd el magad! Rémes estéd lesz!

A művek szerzői: Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe, Stephenie Meyer és Lauren Myracle.


Sikerült a meglepetés?

De még mennyire! Fun fact, hogy anno, a megjelenésekor simán beszereztem volna ezt a könyvet, ha nem virít a borítón Stephenie Meyer neve. Kamaszként olvastam az írónő sikersorozatának első két kötetét, és húúúúúúúúúúúú, mennyire kiégtem rajtuk! Olyan kínomban röhögős élmény volt, tudod, de sajnos meg sem közelítette a bűnös élvezet kategóriát, és mérhetetlenül irigykedtem Meyerre a sikeréért, ezért nem voltam hajlandó pénzt költeni semmire, amihez akár csak egy gondolatfoszlány erejéig is hozzájárult. Ez az elhatározásom persze csak addig tartott, míg legjobb barátnőm el nem vonszolt a moziba... de ez már egy másik történet.

A szerzők közül egyedül Meg Cabot műveihez fűznek szép emlékek, a többiek nevével pedig most találkozom először. De alapvetően kedvelem a paranormális novellákat, igaz, inkább a misztikusabb horror vonal felé húz a szívem, mint amilyen Angela Carter A kínkamra és más történetek c. kötete, vagy akármelyik Edgar Allen Poe novella. Szóval, bár nem várok nagy durranást ettől a kötettől, szívből örülök neki. Igazi kis nosztalgia-bomba lesz!


Köszönöm a látogatást, és további csodás napot kívánok Neked!
Szeretettel várlak szerdán is.

Bye.Előre biztosíthatlak róla, hogy a meglepetéskönyv olvasása közben
folyamatos ismétlésre kapcsolom majd ezt a dalt.

FOREEEVÖR 'Z GONNÁ SZTÁRT TUNÁÁÁÁÁÁÁJT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése