2020/06/01

38/40 | prideathon 2020 várólista


Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Unod már a folyamatos olvasós maratonokat és a hozzájuk tartozó várólista-bejegyzéseket? Akkor ezt a blogot nem Neked találták ki! Mert bezony, bezony, találtam még egyet, ami érdekel: Íme a PRIDEATHON, egy egész júniusban tartó olvasós maraton, mely során az LGBTQ+ szerzők és karakterek kerülnek reflektorfénybe. Nyilván nem csak június havában veszek kézbe hasonló témájú könyveket, de ha már ilyenkor van az évada, hogy hagyhatnám ki ezeket a nemzetközi kezdeményezéseket?

A maraton szervezői, Kav (@xreadingsolacex) és Marta (@stellaethoughts) úgy alakították ki a kihívásokat, hogy egy kategórián belül magad választhatod ki a konkrét feladatot, amit teljesíteni szeretnél. Ebben a bejegyzésben csak azokat a feladatokat fogom említeni, amik konkrétan rám, vagyis a saját várólistámra vonatkoznak. Épp ezért, ha érdekel a dolog, érdemes meglátogatnod a PRIDEATHON instagram oldalát (@prideathon), ahol minden további hasznos információt megtalálsz.
#1 MELYIK HÓNAPBAN SZÜLETTÉL?
Május: Olvass el egy könyvet, amitől tartasz (pl. a mérete miatt)!John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Még mielőtt elkezdenénk azon vitatkozni, hogy mennyire tekinthető a két főszereplő gyermek szerelmesnek és szexuálisan érettnek, ki szeretném hangsúlyozni, hogy az identitáskeresés sokkal hangsúlyosabb LGBTQ+ téma, mint bármiféle párkapcsolat leírása. Ez az önreflexió teszi olyan izgalmassá a szereplőket és az egész szereplőgárda dinamikáját, pláne egy fantasy horror esetén, ahol számtalan, rafináltnál rafináltabb metaforák segítségével tálalhatják a témát; és ahogy hallom, ez a monumentális regény csordultig tele van nem szokványos (queer) árnyalatú karakterekkel. Hogy miért "félek" tőle? Nos, a mérete mellett leginkább attól tartok, hogy annyi gondolat kavarog majd olvasás közben a fejemben, hogy sosem fogom tudni értelmesen értékelni. De ez még a jövő zenéje.
#2 MELYIK A KEDVENC MŰFAJOD?
Kortárs: Olvass el egy könyvet olyan főszereplővel, akinek át tudod érezni a helyzetét!Whitley Strieber: Éhség

Egy újabb vámpíros regény, melyben a főszereplő vámpírasszony kétségbeesetten próbálja életben tartani nem-vámpír élettársát, miközben megismerkedik egy új lehetséges élettárssal. Ezúttal viszont mindnyájan felnőttek! Ez igazán ritkaságszámba megy manapság. Melyik részét tudom átérezni ennek a nagyon is vámpír-specifikus a helyzetnek? Elsősorban a magány és önkényes-kényszeres elszigeteltség része áll túlságosan is közel hozzám. Meglátjuk, mennyire "átérezhetően" közvetíti mindezt a szerző.
#3 MELYIK A KEDVENC FORMÁTUMOD?
Puhafedelű: Olvass el egy könyvet, ami jó érzéssel tölt el!Ogeretsu Tanaka: Escape Journey 1.

Éles váltás az előző kettőhöz képest... Csak nézz a borítóra! Ez a manga tutira úgy megmelengeti majd a szívemet, mintha serpenyőben sütögetné. A fülszöveg szerint a képen látható fiúk kamaszkorukban jártak, aztán szakítottak, majd egyetemista korukban újra találkoznak, és... ki tudja, mi lesz! Oké; nyilvánvalóan az lesz, hogy elmerengenek rajta, újrakezdjék-e, mi más lenne? De hát nem a cél a lényeg, hanem az utazás, *kacsint kacsint*.
#4 MELYIK A KEDVENC KLISÉD?
Valószínűtlen barátság: Olvass el egy könyvet, ami a barátság témájával foglalkozik!Yuhki Kamatani: Our Dreams at Dusk 1.

Főszereplőnk egy meleg fiú, aki csak nemrég költözött új városba, és korábbi rossz tapasztalatai miatt retteg a gondolattól, hogy valaki rájön a titkára és felfedi mások előtt. Ekkor azonban találkozik egy baráti társasággal, akik nagyon is hasonló problémákkal küzdenek, mint ő maga... Meglehet, hogy a mangák és animék világában a barátság intézménye sokszor a valóságtól elrugaszkodott piedesztálra emeltetik, de ezúttal jó előérzetem van. Nem ismerem a szerző korábbi műveit, de úgy hallom, jókat szokott alkotni. Kíváncsi vagyok, mit rejt ez a négyrészes sorozat.
Köszönöm a látogatást, további csodás napot kívánok Neked!

Bye.... s ha már David Bowie szerepel az Éhség filmfeldolgozásában,
zárjuk a mai bejegyzést is Vele!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése