2020/05/24

32/40 | kényszerpihenős túszok pt. 2Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Ma a szekszárdi túszaimmal folytatjuk az áprilisban (ITT) megkezdett könyvtári zsákmány-szemlét.

(Őszintén szólva fogalmam sincs, mikor fogom tudni visszavinni ezeket a szerencsétleneket. Ha ki is nyitnak az említett könyvtárak, nem érzek túláradó kedvet ahhoz, hogy pusztán ezek miatt leutazzak Szekszárdra. Meh... majd megoldjuk valahogy.)

PTE KPVK KARI KÖNYVTÁR

#10 Bálványos Huba: Esztétikai-művészeti ismeretek, nevelés

Kétségbeesetten kutattam a kari könyvtárban bármi után, ami segíthetne előrébb jutnom a kutatásomban, és ez volt azon könyvek egyike, amik már majdnem megközelítették a témát, ami érdekel. Most mit mondhatnék... nem a KPVK-n fogom megtalálni a legaktuálisabb szakirodalmat, az biztos.

#11 Marie-Louise von Franz: Az árnyék és a gonosz a mesében

A legutóbb említett - és a karantén miatt elmaradt - kiselőadásomhoz kellett volna elolvasnom ezt a könyvet. Körülbelül az első fejezet végéig jutottam, amikor beütött a káosz, és azóta sem folytattam. Igazából érdekel is, meg nem is, mert egyrészt olyan témával foglalkozik, amiről mindenképp többet szeretnék megtudni, másrészt viszont ez az első fejezet nem győzött meg róla, hogy a téma tálalása nekem való. Nagyon... hogy mondjam? Sokszor elkalandozott a szerző gondolata, és emiatt nehezen jöttem rá, hova akar kilyukadni - és ez még csak az első fejezet volt! Lehet, hogy a továbbiakban összeszedettebb lesz a szöveg... meglátjuk.

#12 Marie-Louise von Franz: Női mesealakok

Ha már lúd, legyen kövér! - alapon ezt is kikölcsönöztem az előző könyvvel együtt. Nem is olyan hosszú, az egyetlen bajom vele, hogy lassan szétesik szegényke, ezért nagyon óvatosan kell majd olvasnom, ha sort kerítek rá.

#13 Stanisław Lem: Solaris

Volt egy nap, amikor különösen kimerültem az emberek általános ostobaságától. Mit tehet ilyenkor az ember? Bemenekültem a könyvtárba, és csak úgy nézelődtem, hogy megnyugodjak. Nem terveztem kikölcsönözni semmit, tényleg csak a safe space feelingre volt szükségem. Aztán rám kacsintott ez a cukorfalatka, és belementem a buliba. Vagyis egyelőre csak hazahoztam magammal, elkezdeni még nem kezdtem el. De mindennek eljön a maga ideje.

#14 Virginia Woolf: Saját szoba

Hányszor próbálkoztam már az írónővel, és hányszor döbbentem rá, hogy nem jövünk ki jól egymással! Mégis képtelen vagyok belenyugodni a helyzetbe, mert számos könyves vlogger a kedvenceim közül mélyen tiszteli Virginia Woolf tehetségét. Meg akarom látni, amit ők látnak benne. Remélem, ezzel a "tudományosabb" művével kicsit közelebb tudok jutni a megvilágosodáshoz... kívánj szerencsét!

TOLNA MEGYEI ILLYÉS GYULA KÖNYVTÁR

#15 Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Egyszer belekezdtem, aztán félbehagytam, mert hiába volt nagyon jó hangulata, személyes nyavalyáim miatt képtelen voltam tovább fókuszálni egy dologra 5 másodpercnél. Nyáron be szeretném fejezni, mert tényleg érdekelnek az új-régi karakterek, és mivel a legutóbbi Stranger Things évadban sajnos csalódnom kellett, kell valami, ami betölti az általa hátrahagyott űrt.

#16 Nick Cutter: A falka

Ugyanúgy jártam ezzel is, mint a fenti olvasmányommal. Hiába az izgalmas cselekmény, nem tudtam rendesen elmerülni a sztoriban, szóval ez is nyárra marad.

#17 F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

A sokat emlegetett HARAPÓS BANÁNHAL projektemhez kell ez a könyv is. A Banana Fish anime 7. epizódjának címét adó A gazdag fiú c. novella szerepel ebben a kötetben.

#18 Joe Hill: A szív alakú doboz

Még egy félbehagyott olvasmány, és nem ő lesz az utolsó! Bár mivel pont jó helyen hagytam abba az olvasást - az első rész végén -, nem tervezem elölről kezdeni. Első publikált regényhez képest eddig nagyon erős a cselekmény és a karakter-alkotás, szóval biztos gyorsan végzek vele, ha rászánom magam.

#19 Sarah Perry: Az essexi kígyó

Már nem is emlékszem, miért vettem ki a könyvtárból. Virág (@A penchant for fantasy) ajánlója is közrejátszott, de volt valami nemzetközi olvasós kezdeményezés, amibe pont beleillett volna... komolyan tiszta lyuk az agyam. Mindenesetre most már itt van nálam.

#20 Hanya Yanagihara: Egy ki élet

Őt jelenleg is olvasom. Az ASIAN READATHON kezdeményezés miatt (melyről ITT is írtam) még májusban ki akartam volna olvasni, de már látom, hogy esélytelen a dolog. Jelenleg a második rész elején tartok, és elég felemás érzéseim vannak Jude karakterével kapcsolatban, de eddig egyetlen könnycseppet sem hullattam. Kíváncsi vagyok, meddig bírom.

ILLYÉS GYULA KÖNYVTÁR, GYERMEKKÖNYVTÁR

#21 Morris Gleitzman: Egyszer

Lelkesen gyűjtöm azokat a regényeket, melyek gyermekek szempontjából, gyermekeknek szólóan vizsgálják a második világháború, és konkrétan a holokauszt eseményeit. Ezt a regényt rettentő nehéz beszerezni, és sajnos nem is adták ki a többi részét magyarul, de a közkedveltsége okán kíváncsi lettem rá. Remélem, nem okoz majd csalódást.

#22 William Golding: A Legyek Ura

Ezt akkor kölcsönöztem ki, amikor megakadtam A falka olvasásával. Mivel mindenki lelkesen összehasonlítja a kettőt, kíváncsi voltam, milyen lenne párhuzamosan olvasni őket. Hátha az egyik meghozza a lelkesedést a másikhoz is? Nos... nem ez történt, de ahogy mondtam, ez nem a regények hibája volt. A CLASSICS COMMUNITY 2020 kezdeményezés miatt (melyről ITT írtam) amúgy is szeretnék több klasszikus irodalmi művet olvasni, szóval nem bánom, hogy kéznél van.

#23 R. J. Hendon: Korcsok

Az utolsó félbehagyott olvasmány a listánkon egy kortárs magyar író tollából származó disztópikus mű, ami többek között a kutyák sorsát helyezi a középpontba. Magyarán: tele van olyan dolgokkal, amikért rajongok. Elméletben ezt a regényt direkt nekem írták. Na, de akkor mi a probléma? - Megmondom: az időbeosztásom a probléma, pontosabban az időbeosztási képességem teljes hiánya. Ígérem, csillagom, hamarosan sorra kerülsz te is!

#24 R. J. Palacio: Csodácska

Az utolsó túszom egy egyetemista ismerősöm ajánlása miatt került a várólistámra. Egyébként is egyre jobban szeretek visszatérni az ifjúsági irodalom csodás tengerére, remélem, ebben sem kell csalódnom.
Köszönöm a látogatást, további szép napot kívánok Neked!

Bye.Egyszer majd a filmet is megnézem. Cukkernek tűnik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése