2020/05/21

29/40 | rögtönzött kortárs várólista


Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Ma csodálatos hírre ébredtem: 2020. május 22-25. között megrendezésre kerül egy mini CONTEMPORARY-A-THON, mely során 3 mini kihívás alapján olvasunk kortárs műveket. Tulajdonképpen még csak nem is muszáj követni a feladatokat a részvételhez, elég csupán 1 random kortárs művet elolvasnod, ami modern korunkban játszódik, és mindenféle természetfeletti vonástól mentes. De... hisz ismersz: imádom ezeket a feladatokat (pláne, mert leveszik a vállamról a választás felelősségét), nyilván teljesíteni akarom mindet!


Íme a feladatok:
  1. Olvass el egy könyvet, melyen barack szín található!
    Narancssárgástól rózsaszínes árnyalatig bármi jöhet.
  2. Olvass el egy 250 oldalnál rövidebb könyvet!
    Mivel egy hétvégi maratonról beszélünk, minél jobban használjuk ki a rendelkezésünkre álló időt!
  3. Olvass el egy könyvet, amit biztosan élvezni fogsz!
    Bármit választhatsz, ami jelenleg jólesik: ha nevetni akarsz, valami vicceset; ha sírni akarsz, egy drámát; ha borzongani akarsz, valami félelmeteset. A lényeg, hogy jól szórakozzunk!


Aztán az olvasmányok, amikre szívesen sort kerítenék:
MONA AWAD: NYUSZIKA


Athenaeum, Budapest, 2019.
Eredeti megjelenés: 2019.
400 oldal, fordította Szieberth Ádám.
Fülszöveg:


Samantha ​egy elit egyetem írásművészeti mesterképzésének ösztöndíjas hallgatója, akit felettébb taszít a prózaíró klub tündibündi, dúsgazdag lánykáinak négyfős klikkje. Akik Nyuszikának szólítják egymást. Akik rendszeresen úgy ölelkeznek össze, mintha eggyé akarnának válni.

Egy nap Samantha meghívót kap a Nyuszikák legendás Szutyok Szalonjába és azonnal magába szippantja a klub varázs(gombá)s világa. Olyannyira, hogy hanyagolni kezdi Avát, a legjobb barátnőjét és a tanulmányait is. Egyre mélyebbre merül a Nyuszika-kultusz sötét, baljós, cukormázas világában, és bekapcsolódik a lányok Műhelynek nevezett rituáléiba. Valóság és képzelet határvonala immár teljesen elmosódik; az őt Avához, illetve a Nyuszikákhoz fűző baráti szálak pedig életre-halálra összegabalyodnak.

A kanadai születésű Mona Awad első regénye, az Antilányregény – Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban 2016-ban elnyerte az Amazon debütálóinak díját és a Colorado Book díjat, de további neves díjak várományosa is volt. Awad dolgozott asszisztensként a Denveri és a Brown Egyetemen, valamint független könyvesboltokban, de volt szabadúszó újságíró és gasztroszerző. Nemrégiben szerezte meg doktori fokozatát kreatív írásból a Denveri Egyetemen. Jelenleg az Egyesült Államokban, Bostonban él.


Feladatok:

1) Nevezhetjük lazacszínnek is, de ahogy elnéztem a maratont rendező csajok várólistáit, ez a nyuszika még pont belefér a színskálába.

3) Az írónő első regényét egyszerűen imádtam, és a fülszöveg alapján ezt is seperc alatt el fogom fogyasztani.
JUNOT DÍAZ: FULLADÁS


Cor Leonis, 2015.
Eredeti megjelenés: 1996.
160 oldal, fordította Pék Zoltán.
Fülszöveg:


A dominikai születésű, Pulitzer-díjas szerző első nyomtatásban megjelent kötete az Amerikában élő latino bevándorlók életébe enged pikáns bepillantást.


Feladatok:

2) Nem hittem volna, hogy pont ehhez a feladathoz lesz a legnehezebb olvasmányt találnom, de körbenéztem az összes polcomon, és ez az egyetlen kortárs könyvem, ami rövidebb 250 oldalnál. Érdekes egybeesés, hogy pont a szerző legelső nyomtatásban megjelent művéről beszélünk, úgyis pont ezzel akartam kezdeni az ismerkedést az életművével.

3) Nagyon jó előérzetem van Díazzal kapcsolatban. Lehet, hogy a Pulitzer nélkül sosem szereztem volna tudomást a létezéséről sem, mert nem ismerem ki magam a kortárs latin-amerikai irodalom terén - viszont a Pulitzer pont olyan irodalmi díj, amiben fenntartások nélkül megbízom.
JOANNE HARRIS: CSOKOLÁDÉS BARACK


Ulpius-ház, Budapest, 2012.
Eredeti megjelenés: 2012.
540 oldal, fordította Szűr-Szabó Katalin, Sillár Emőke és Tomori Gábor.
Fülszöveg:


A ​Csokoládé és a Csokoládécipő után a trilógia várva várt harmadik kötete!

Vianne Rocher-t egy másvilágról érkezett levél Lansquenet-be, a dél-franciaországi kisvárosba vezeti, ahol nyolc éve csokoládéboltot nyitott.

Minden képzeletet felülmúl, amit ott talál: fekete fátylas nők, fűszerek illata, borsmenta tea és a Saint-Jerôme templom karcsú, csontszínű tornya – egy ezüst félholddal a tetején…Nem csak az észak-afrikai bevándorlók hoztak nagy változásokat a kis közösség életébe. Reynaud atya, Vianne hajdani riválisa kegyvesztett lett és veszélyben az élete. Lehet, hogy csak Vianne képes megmenteni?


Feladatok:

1) Ennél barackosabb borítójú könyvem nincs. Meglehet, hogy nem kifejezetten ezt hívjuk barackszínnek, de a konkrét barackok is számítanak.

3) A Csokoládé volt az első felnőtt irodalmi mű, amit annak idején elolvastam, és azóta is rajongok Joanne Harris műveiért. Minden könyvét előrendelem, amit magyarra fordítanak, még ha nem is olvasom el őket azonnal...

ALICE OSEMAN: HEARTSTOPPER 1-3.
Hodder Children's Books, 2019-2020.
288, 320 és 384 oldal.
Fülszöveg:

Két fiú találkozik. Két fiú barátságot köt. Két fiú egymásba szeret.

Charlie és Nick ugyanabba az iskolába járnak, de sosem találkoznak... míg egy napon egymás mellé nem ültetik őket. Gyorsan összebarátkoznak, és Charlie hamarosan menthetetlenül beleszeret Nickbe, bár nem hiszi, hogy bármi esélye lenne a fiúnál. De a szerelem útjai kifürkészhetetlenek - Nick sokkal jobban érdeklődik Charlie iránt, mint bármelyikük gondolná.

Heartstopper Nick és Charlie hétköznapjairól, szerelemről, barátságról, hűségről és mentális betegségekről szóló graphic novel sorozat.


Feladatok:

1) Főleg a második kötet borítóján látok barackra hajazó színeket.

3) Elsősorban Kat (@paperbackdreams) hype-olta fel számomra a sorozatot, vagyis en bloc Alice Oseman életművét. Eredetileg a pride month-ra tartogattam az olvasást, de szerencsére számtalan egyéb LMBTQ+ olvasmány vár még a polcaimon, amivel eltölthetem a júniust. Ezt a sorozatot az (ingyenesen elérhető!!) online változatában fogom elolvasni.
Remélem, még májusban fogok tudni készíteni egy összegző bejegyzést is a maratonról. Kívánj szerencsét - és csatlakozz, ha időd engedi!

Addig is köszönöm a látogatást, és további csodás napot kívánok Neked!


Bye.Végül pedig íme a csodálatos Natasha (@myreadingisodd) bejelentő videója:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése