2020/05/20

28/40 | könyves kincsvadászat: mit olvassak a születésnapomon?Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Közeleg a születésnapom, és undorítóan érzem magam, ezért a mai bejegyzés önfelvidító céllal készült. Nem akarok foglalkozni vele, hogy már megint eltelt egy eredmény-mentes év nyúlfarknyi egzisztenciámból, hát úgy döntöttem, az egész napot olvasással fogom tölteni, hogy eltereljem a figyelmemet a testem és elmém megállíthatatlan szétbomlásáról. Az olvasmány kiválasztásához pedig egy 2017-es booktube kihívást hívtam segítségül: a BOOK SCAVENGER HUNT, vagyis könyves kincsvadászat játékot.

A könyvkeresős játék lényege, hogy 7 lépésben elvezet ahhoz az olvasmányhoz, amit legközelebb el kell olvasnod. A nagyobb választék miatt mókásabb egy könyvtárban végigmenni a feladatokon, de a bejegyzés írásakor még mindig nemzetközi kényszerpihenő van érvényben, és amúgy is túl sok az olvasatlan könyvem itthon, szóval ma a saját példányaimmal játszottam végig a kihívást.#1 Keresd meg a kedvenc könyvedet!

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY: A KIS HERCEG


Nem tudom, mondanom kell-e bármit erről a kis csodáról. Ha nem is olvastad, nyilván ismered, ha legalább pár éve a Föld bolygón élsz. Nem csodálom azt sem, ha Neked pont nem tetszett annyira, de az én szememben ez a kisregény a legszebb ajándék, amit az irodalom nyújthat: Telis-tele van emlékezetes karakterekkel, hangulatos helyszínekkel és kreatív társadalomkritikával. Verhetetlen.#2 Keress egy könyvet egy írótól, akinek a család- vagy keresztneve megegyezik a kedvenc könyved írójának nevével!

ANTHONY BURGESS: GÉPNARANCS


Oké, újabb kedvencemmel folytatjuk a sort, de esküszöm, nem ez volt az első választásom. Végigmentem mindegyik Antalon, akit találtam, és Burgess úr összes könyvén is, ami a gyűjteményemben található, végül mégis ez a kultregény volt a legnagyobb segítségemre a következő feladat elvégzéséhez. Hiába, kicsi Alexre mindig számíthatunk... ja, mégsem.#3 Nyisd ki a könyvet a 74-dik oldalon! Válassz ki 2 szót a 3-dik sorból, és keress egy könyvet, melynek címében szerepel az a 2 szó!

ANDRUS KIVIRÄHK: AZ EMBER, AKI BESZÉLTE A KÍGYÓK NYELVÉT"Ezen jót szmeháltak, és az egyik büdös milicili, aki..." - ennyi fért a Gépnarancs 74. oldalának harmadik sorába, de ennyi elég is volt hozzá, hogy továbbjussak. Talán azért, mert nemrég kezdtem el olvasni, vagy mert tényleg emlékezetes a címe, az AZ - AKI szópárról rögtön Kivirähk fantasztikus könyve ugrott be.#4 Keress egy könyvet hasonló tartalommal!

NEIL GAIMAN: AMERIKAI ISTENEK


Egy sötéten kreatív fantasyt kerestem, melynek írójáról tudom, hogy előszeretettel sodorja bizarr helyzetbe a karaktereit. Bár nem olvastam még az Amerikai istenek-et, bízom benne, hogy nem nyúltam túlságosan mellé. Eddig egyszer sem csalódtam Gaimanben, és biztos vagyok benne, hogy ezt is élvezni fogom... majd egyszer - hiszen még nem értünk a kincsvadászat végére!#5 Keress egy diverse* könyvet hasonló címmel!
(*valamilyen kisebbséghez tartozó főszereplő vagy író)

ALICE WALKER: KEDVES JÓISTEN


Alice Walker afroamerikai írónő, a Kedves Jóisten főszereplője pedig vagy biszexuális, vagy leszbikus, nem is tudom... lényeg a lényeg: mind a könyv írónője, mind a főszereplője valamilyen kisebbséghez tartozik. Mázli, hogy az első magyar fordításban szereztem be a regényt, mert az új kiadás már szó szerint fordította le a címet is (Bíborszín), és akkor kezdhettem volna elölről az egész kincsvadászatot. Így viszont zavartalanul folytathatjuk a kutatást...#6 Válaszd ki az egyik fő karakter nevét, és keress egy könyvet, melynek címében szerepel az a név!

WILLIAM STYRON: SOPHIE VÁLASZT


A Kedves Jóisten egyik fontos szereplőjét Sofiának hívják, és erről a névről egyszerre 2 könyvcím jutott eszembe: a Sophie Scholl és a fehér rózsa, valamint a Sophie választ. Úgy döntöttem, utóbbit használom fel a következő lépéshez, mert előbbi a tényirodalom kategóriába tartozik, és nem akartam megszakítani a fiktív irodalmi művek sorát.#7 Nyisd ki a könyvet egy tetszőleges oldalon, és találomra mutass rá egy szóra! Ezután menj a kedvenc részlegedhez / polcodhoz, és válassz ki egy könyvet, melynek címében szerepel az a szó!

Az univerzum ezt a könyvet választotta számodra:

KARINTHY FRIGYES: TANÁR ÚR KÉREM


A 479. oldalon nyitottam ki a Sophie választ-ot, melyen az ÚRHOZ szóra böktem. Engedelmeddel lenyisszantottam a ragot a szóról, különben esélytelen lett volna, hogy valaha végzek a játékkal. Nagyon szeretem a Helikon Zsebkönyves gyűjteményemet, ezért külön öröm, hogy ezek közül került ki a győztes. Meg amúgy is illene több kultkönyvet olvasnom, pláne magyarokat! Szégyen, gyalázat, de nagyon el vagyok maradva ezekkel a klasszikusokkal.Köszönöm a látogatást, további gyönyörűséges májust kívánok Neked!


Bye.A bejegyzés inspirációja Peter (@Peter Likes Books) csatornájáról:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése