2020/04/30

24/40 | kényszerpihenős túszok pt. 1


Szervusz, kedves Blog-Vándor!

Lassan ráveszem magam, hogy értelmet varázsoljak a napjaimba, és elkezdjek hasznosan tevékenykedni. Ezen tevékenységek egyike, hogy fokozatosan rendet rakok a lakrészemen, polctörléssel, porszívózással meg mindennel együtt. Ebbe beletartozik a könyvtári könyveim leltárazása is, mert szegények a hazaköltözésem óta egy rozoga tornyot alkotva hevernek a nappalimban, és lassan nem is emlékszem már, egyáltalán mit hoztam haza... igazán jobb sorsot érdemelnének, ezért most két leltár-bejegyzést szeretnék szentelni nekik.

Első lépésként elkülönítettem a pécsi túszaimat a szekszárdiaktól. Összesen 24 könyvről van szó (szóval a nap minden órájára jut egy, hehehe), melyek közül ma a pécsi példányokat vettem sorra, és hogy érdekessé tegyem a bejegyzést, mindegyikhez írtam egy kicsit arról is, hogy eredetileg miért kölcsönöztem ki.
CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR, TUDÁSKÖZPONT

#1 F. Scott Fitzgerald: Az Édentől messze

A nagy Gatsby elolvasása után nem lettem nagy Fitzgerald rajongó, az újraolvasása után pedig kifejezetten kerülni kezdtem az író műveit. Ám idén belefutottam a Banana Fish c. animébe, melynek részei többek között Fitzgerald műveiről kapták a címüket. Ez inspirálta a HARAPÓS BANÁNHAL kihívásomat (amiről ITT írtam bővebben), és a fejembe vettem, hogy az összes könyvet elolvasom, amit a sorozatban említenek. Az Édentől messze is egyike ezeknek a könyveknek, egész pontosan a 4. rész örökölte meg a címét. Nincsenek nagy elvárásaim vele kapcsolatban, de azért remélem, jobb élményt nyújt majd Gatsbynél.

#2 Marie-Louise von Franz: Archetípusos minták a mesében

Több tényirodalmi mű is szerepel a listán Marie-Louise von Franztól, mivel az egyik kurzusomra kellett volna készítenem egy előadást a tanulmányai alapján. Azóta a kényszerpihenős helyzet miatt megváltoztak a kurzus követelményei, ezért tulajdonképpen fölöslegesen vadásztam le von Franz könyveit, de talán sort kerítek rájuk, ha már itt vannak. Végül is kíváncsi vagyok a mesék szerkezetére és alsóbb rétegeire, különben nem ezt a témát választottam volna a kiselőadásomhoz.

#3 Ernest Hemingway: Novellák

A Fitzgerald könyvhöz hasonlóan ez is a HARAPÓS BANÁNHAL projektemhez kell. Hemingway a legfontosabb, leggyakrabban emlegetett író a Banana Fish sorozatban, és több novellájának címét is újrahasznosították: Idegen hazában (2. rész); Banal Story (8. rész); A Kilimandzsáró hava (13. rész); Bérgyilkosok (17. rész); Aki nem adja meg magát (21. rész).

#4 Ted Hughes: Varjú

Ezt a verseskötetet akkor kölcsönöztem ki, amikor megtudtam, hogy végre lefordították magyarra Max Porter A bánat egy tollas állat c. könyvét, amit erősen inspirált Hughes kötete, ezért előbb ezt szeretném elolvasni. Hughes felesége, Sylvia Plath műveihez már volt szerencsém, és valamennyire tisztában vagyok a kapcsolatuk árnyoldalával is, de igyekszem előítéletek nélkül nekiállni a kötetnek.

#5 Kiss Tibor Noé: Inkognitó

Annak idején, kíváncsi természetű kamaszlányként nagyon büszke voltam rá, hogy Pécs micsoda kulturális gócpont, mennyi érdekes személyiség él és alkot nálunk, jóformán a szomszédságomban... aztán egyre több ismerősöm mesélt különös találkozásaikról Kiss Tibor Noéval, melyek során az író kifejezetten kellemetlen helyzetbe hozta őket. Nem fogom itt ecsetelni, milyen helyzetekről van szó, de remélem, ismersz már annyira, hogy tudd: az ismerőseim java nagyon is nyitott a világra, és egyikük sem az író LMBTQ+ identitása miatt érezte kényelmetlenül magát a társaságában. Mégis el akartam olvasni debütáló regényét most, hogy Pécs is szervezni kezdte a maga Pride felvonulását. Egyszer el is kezdtem, de az első oldalak olyan unalmasak voltak, hogy szó szerint bealudtam rajtuk. Meglátjuk, lesz-e kedvem még egy esélyt adni neki a kényszerpihenő alatt, de azt se bánom majd, ha olvasatlanul kell visszavinnem a könyvtárba.

#6 Ottlik Géza: Hajnali háztetők

Az én középiskolámban is kötelező olvasmány volt az Iskola a határon, s bár nem vált a kedvencemmé, visszatekintve számos érdekes témát vetett fel, amikkel szívesen foglalkoznék most, érettebb olvasóként. De az újraolvasás előtt a biztonság kedvéért sort akartam keríteni Ottlik egy rövidebb művére, hogy meglássam, tényleg jobban tetszik-e a stílusa, mint kamaszkoromban. Majd jelentek az eredményről, ha eljön az ideje.

#7 Rubin Szilárd: Aprószentek

Nemrég olvastam Csabai Márk Így öltek ők c. könyvecskéjét, melyben 10 magyar sorozatgyilkosról szedett össze alapinformációkat, és szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy biztos találnék érdekesebb olvasnivalót a témában, ha tényleg keresnék. S lám: ki keres, tényleg talál! Ráadásul az egyik legkomplexebb magyar sorozatgyilkosról szól ez a könyv: Jancsó Piroska egy abszolút működésképtelen családból származott, prostituáltként tevékenykedett és fiatal lányokat használt ki és tett el láb alól 1953 októbere és 1954 augusztusa között. Melyik thriller-kedvelő olvasó tudna ellenállni egy ilyen alakról készült dokumentumregénynek?

CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR, FIÓKKÖNYVTÁRAK
#8 Borisz Paszternak: Zsivago doktor

Akkor kölcsönöztem ki ezt a könyvet, amikor Karin Slaughter Az eltűnt lány c. thrilleréért mentem a Minerva Könyvtárba. Ahogy nézelődtem a kínálat között, szembejött ez a klasszikus, és hirtelen ellenállhatatlan vágyat éreztem iránta, mintha megbabonáztak volna. Máig tart a bűvölet, de egy kicsit félek is tőle, hogy jelenleg túl zaklatott a közérzetem ahhoz, hogy a kellő figyelmet tudjam fordítani rá. Ezért egyelőre csak pihen a polcomon; meg kell várnunk, míg lenyugszom és fel tudok rá készülni.

#9 Whitley Strieber: Éhség

Pár éve láttam a könyv filmfeldolgozását, melyben Susan Sarandon és David Bowie is szerepel. Nem világmegváltó mesterműről beszélünk, de a karakterek dinamikája nagyon izgalmas, és nekem ennyi elég is ahhoz, hogy tegyek egy próbát az alapművel is.Ennyit a pécsi túszaimról, holnap jönnek a szekszárdiak. Addig is köszönöm a látogatást, és további csodás napot kívánok Neked!


Bye.Zárásként íme az Éhség 1983-as feldolgozásának előzetese:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése