2020/06/04

40/40 | 2020. tavaszi statisztika


Szervusz, kedves Blog-Vándor!


A mai bejegyzés két részből áll. Először is végre letudtam a 40 bejegyzést, amit a nagyböjti időszakra terveztem, aztán még pünkösdre sem tudtam befejezni. Szívesen kenném a késlekedést a coronára, de az igazat megvallva rengeteg összetevő kell egy akkora mértékű motiválatlansághoz, mint ami bennem volt ezen a tavaszon. A lényeg, hogy végeztünk ezzel az évszakkal is, és ideje összegezni mind a 40 NAPOS BLOGOLÁS 2020 projekt eredményeit, mind a tavaszi olvasmányaim statisztikáit.

Annyi előnye az időeltolódás ellenére is volt a 40 napos projektnek, hogy általa néhány új rovattal bővült a blog repertoárja. A hagyományos book tagek, várólisták és zsákmány szemlék mellett belekezdtem a polcmustra, az elkorcsosult szépfiúk és az olvasatlan kincseim rovatokba, valamint megírtam a blog első olvasói statisztika bejegyzését a 2019/2020. téli olvasmányaimról.


BOOK TAG bejegyzések:

EVATUBE bejegyzések:

GALÉRIA bejegyzések:

KÖNYVTÁR bejegyzések:

POLCMUSTRA bejegyzések:

STATISZTIKA bejegyzések:

VÁRÓLISTA (MARATON és KIHÍVÁS) bejegyzések:

ZENÉS bejegyzések:

ZSÁKMÁNY SZEMLE bejegyzések:

és az egyetlen ÉRTELMES bejegyzés:Ami pedig az olvasmányaimat illeti: Ahogy a szerző származása diagram is mutatja, az Asian Readathon erősen rányomta a bélyegét a tavaszi olvasási szokásaimra. Amúgy is rengeteg keleti típusú képregényt olvasok, de ezúttal a konkrét regények is javarészt ázsiai származású szerző művei voltak. Sőt, az az egy darab ausztrál író - Nam Le, akitől a The Boat c. novellája webcomic változatát olvastam - vietnami menekültnek számít.
Ehhez képes az Európa / Észak-Amerika arány még kiegyensúlyozottabb, mint télen volt, pedig akkor sem volt nagy a különbség. Egész pontosan főként kanadai és hazai származású írók könyveit vettem kézbe.

Az e-könyvek száma az online elérhető mangák miatt mindig magasabb lesz a többi kategóriánál, ezt egész életemre garantálhatom. Érdekes viszont, hogy a kölcsönzött könyveim olvasottsága tavasszal megsemmisítő vereséget szenvedett a saját könyveim által! És még mielőtt ezért is a coronát hibáztatnád: a 40 napos blogolás alatt két bejegyzést is írtam, melyben leltároztam a túszul ejtett könyvtári könyveimet, és nincsenek kevesen... Érdekesség lehet még, hogy tavasszal egyetlen hangoskönyvhöz sem nyúltam, pedig télen egészen megkedveltem a formátumot. Na, talán majd nyáron.

A képregény kategória százalékát ezúttal sem a darabszám, hanem a sorozatok / egyedülálló címek száma határozta meg - és ez az összes diagramra érvényes. Így is, úgy is tudtuk, hogy ez a szeglet viszi a pálmát, minek még jobban kihangsúlyozni? Ami a rövideket illeti: tavasszal egyetlen novellás kötetet fejeztem be, azt is még télen kezdtem el. Lassan utolérem magam... lassan.

Mindig ez a kategória okozza a legnagyobb fejtörést, ezért valószínűleg ez lesz a legképlékenyebb az évek során. A téli fordulóhoz képest kivettem a fejlődésregény kategóriát, és az ilyen típusú történeteket beleolvasztottam a mangák terén használatos slice of life rubrikába, ami lényegében ugyanarra megy ki, de kevésbé drámai változásokat is magába foglal. A melankolikusabb, "komolyabb" hangvételű művek ezentúl a drámai cselekmény szegmenst erősítik, mert arra gondoltam, ha már van humoros fiókom, nyugodtan beépíthetek egy ilyet is. Valamint magam sem értem, miért viszolyogtam a múltkor annyira a gondolattól, hogy a One Piece-t a fantasy kategóriába soroljam... ezentúl ott fog élni.

A legérdekesebb ezen a diagramon az, hogy a thrillerek és horrorok együtt sem érik el a romantikus művek számát, amik kifejezetten egy vagy több párkapcsolat alakulására fókuszálnak. Ez számomra is lehengerlő felismerést jelentett. Egyetlen oka, hogy jelentkeztem egy kihívásra molyon, ahol kifejezetten ilyen művek olvasására buzdítanak... JÓVANNA BEVALLOM: egy yaoi olvasós kihívásról van szó, vagyis aranyos - és helyenként kifejezetten erotikus - fiú-fiú románcokat olvasunk. Néha én is szeretnék kikapcsolni, na.

A múltkorihoz képest úgy döntöttem, az önálló kötetek vs. sorozatok felállás helyett érdemesebb megvizsgálni, hogy mely megkezdett sorozatokat folytatnám szívesen, és melyikről mondok le végleg már az első rész után.


Őket sikerült befejeznem:
 • Shinobu Ohtaka: Magi
  (az utolsó 17 kötetet olvastam el, amikből még nem készült anime)
 • Venio Tachibana: Seven Days
  (a 2 kötetes változatot jelöltem be olvasáskor)
 • Yoneda Kou: No Touching At All & Even So, I Will Love You Tenderly
  (mivel ugyanazokat a szereplőket követjük nagyjából ugyanabban az időben, csak más szemszögből, ezt duológiának számítom 2 önálló kötet helyett)

Ők a folyamatban lévő sorozatok, amikhez sikerült felzárkóznom:
 • Nakaba Suzuki: The Seven Deadly Sins
  (az utolsó 5 kötetet olvastam el, ami már megjelent angolul, de még nem készült belőle anime)
 • Haruichi Furudate: Haikyuu!!
  (az utolsó 13 kötetet olvastam el, amikből még nem készült anime)
 • Natsuki Kizu: Given
  (kiolvastam az eddig megjelent 5 kötetet)
 • Yoneda Kou: Twittering Birds Never Fly
  (kiolvastam az eddig megjelent részeket... azt hiszem, a 7-dik kötetnél járunk)
 • Ranmaru Zariya: Coyote
  (kiolvastam az eddig megjelent 2 kötetet)

Ők azok a sorozatok, amiket még nem értem utol, de folytatni fogom:
 • Akimi Yoshida: Banana Fish
  (3 kötetet olvastam el a 19-ből)
 • Shinobu Ohtaka: Orient
  (2 kötetet olvastam el az eddig megjelent 9-ből)
 • Abe George - Masasumi kakizaki: Rainbow - Nisha Rokubou no Shichinin
  (16 kötetet olvastam el a 22-ből)
 • Masasumi Kakizaki: Green Blood
  (2 kötetet olvastam el a 4-ből)
 • Tsugumi Ohba - Takeshi Obata: Platinum End
  (2 kötetet olvastam el az eddig megjelent 12-ből)
 • Alice Oseman: Heartstopper
  (2 kötetet olvastam el az eddig megjelent 3-ból)

Ők pedig azok, amikből nem kérek többet:
 • Setona Mizushiro: The Cornered Mouse Dreams of Cheese
  (más címmel publikáltak egy kiegészítő kötetet a sztorihoz, ami így duológiává nőtte ki magát... de hogy minek?)
 • Mamaco Arii: Hitorijime My Hero
  (folyamatban lévő sorozat, eddig 9 kötete jelent meg)
 • Hirako Takanaga: The Tyrant Falls in Love
  (folyamatban lévő sorozat, eddig 12 kötete jelent meg)
 • R. J. Palacio: Csodácska
  (mivel a magyar könyvtárakban nem elérhetőek a kiegészítő kötetei, nem látok esélyt rá, hogy valaha elolvassam azokat is)Neked hogy telt a tavasz? Mi lepett meg legjobban a statisztikáimban? Mit gondolsz, mivel bővíthetném még ki a listáimat, hogyan finomítsak rajtuk? Kíváncsian várom a véleményedet.

Köszönöm a látogatást, további csodaszép napot kívánok!

Bye.Ma zárjuk Chopinnel a bulit.
Hiszen mind megérdemlünk egy kis Chopint az életünkben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése