2020/06/02

39/40 | marvel book tag


Szervusz, kedves Blog-Vándor!


Újabb spontán meglepetés ért, viszont ezúttal a booktube helyett a moly.hu-n várt meglepetés: Lilla molytársunk (@Lilla olvas) kihívott a MARVEL BOOK TAG-re. Az Ő válaszait ITT találod, jómagam pedig opportunista módba kapcsoltam, és felhasználtam az alkalmat, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek a 40-dik bejegyzéshez... komolyan el se hiszem, hogy végre célközelbe értünk. DE előbb íme a tag!

Fun fact: Jó szokásomhoz híven most is arra a könyvekre fókuszáltam, amiket az elmúlt 12 hónapban olvastam ki, vagy amiket jelenleg olvasok. Csak így tudom garantálni, hogy pár értelmes gondolatot is hozzá tudja fűzni a választásaimhoz.#1 VASEMBER:
Egy könyv, ami több, mint 500 oldalHanya Yanagihara: Egy kis élet

Az eredeti tervem szerint napi 25 oldal legyűrése árán kiolvastam volna az egész könyvet májusban. Ez sajnos nem jött össze, de semmiképp sem akarom feladni. Vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, merre halad a sztori, de egyelőre látom az írónő igyekezetét, hogy valami igazán értékeset adjon az olvasóinak a puszta sokkon túl, és értékelem az apró pillanatokat, amik valóságosabbá teszik a karaktereit.#2 FEKETE ÖZVEGY:
Egy fekete borítós könyvMadeline Miller: Akhilleusz dala

Ez a regény nyerte a szavazást, melyet EBBEN a bejegyzésben indítottam, és atya-gatya! Leírhatatlanul boldoggá tettek a szavazók. Nem csak új kedvenc írónőt avathattam, de rég olvastam egy ennyire komoly művet ilyen könnyedén. Rég nem számolom a heteket és hónapokat, mióta tart az olvasási válságom, de most úgy érzem, végre vége a nyomornak. Komolyan mondom, ennek a regénynek hála újra beleszerettem az olvasásba.#3 AMERIKA KAPITÁNY:
Egy könyv, aminek a története Amerikában játszódikAngie Thomas: A gyűlölet, amit adtál

Nem tudom, hallottál-e a tüntetésekről, amik mostanában folynak az Államokban. Amikor tavaly szeptemberben elolvastam ezt a történetet egy összezavarodott fekete közösségről, ami épp készül belevetni magát a gyűlölet végtelen mókuskerekébe, még azt hittem, ez a korrajz inkább a múlt egy hivatalos lenyomata. Mekkorát tévedtem! Hiába a tájékozottság és felvilágosult fiatalság, a hülyék sosem halnak ki; a rasszizmus él, virul és ragályosabb a coronánál. Remélem, Angie Thomas többi művét is lefordítják lassan... szükségünk van, és mindig is szükségünk lesz ezekre a történetekre.#4 SKARLÁT BOSZORKÁNY:
Egy könyv, amiben mágia vanAndrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét

Ez az egyik legérettebb fantasy regény, amit valaha olvastam. Ráadásul az európai történelem legkeményebb pillanatainak egyikéből építkezik, amikor a kis népcsoportok ősi szokásai a keresztény páncélosok vasfegyverei útjában a kihalás szélére sodródtak. Bár az író bevallása szerint egy csepp történelmi hűséget sem szabad keresnünk a regényben, mégis árad belőle a világ és a karakterek hitelessége. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy kiadós fantasyre szomjazik!#5 THOR & LOKI:
Egy könyv, ami testvérekről szólKarin Slaughter: Az eltűnt lány

Három nagyon különböző lánytestvér nagyon bonyolult történetét kapjuk ebben a nagyon kiemelkedő thrillerben. Többet most nem is mondanék róla. Talán még annyit, hogy elfogult voltam vele kicsit, mivel magam is egy bonyolult lánytestvér-hármas legfiatalabb tagja vagyok, ezért különösen átéreztem a testvéri szeretet és elidegenedés aspektusait is.#6 HANGYA:
Egy könyv, amiben állatok szerepelnekDodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Ha állatokról olvasok, általában kutyákról olvasok, mert imádom a kutyákat. Ezt a meseregényt is azért élveztem annyira, amennyire, mert imádom a kutyákat. Magyarán: látom minden hibáját, és senkinek sem ajánlom, aki nem szereti a kutyákat legalább egy kicsit. A hozzám hasonló kutyaimádóknak viszont nyilván kötelező olvasmány!#7 HULK:
Kedvenc mesekönyvCsukás István: Süsü, a sárkány

Tavaly júliusban olvastam el a mesét először felnőtt fejjel, és abszolút megállja a helyét a legmodernebb mesékkel szemben is. Nem hiába vált klasszikussá. Bájos, izgalmas, könnyfakasztó és megmosolyogtató - tényleg kortalan.#8 TÉL KATONÁJA:
Egy könyv, aminek a története hideg helyen játszódikEdith Pattou: Északfi

Még decemberben kezdtem el ezt a mese-feldolgozást, és máig nem tudom felfogni, hogyhogy nem olvastam el egy ültő helyemben. Egyszerűen mindenért rajongtam: az írónő stílusáért, a szereplőkért, a helyszínekért, nem is beszélve arról, hogy a regény alapja, A jegesmedvekirály a 1991-es filmfeldolgozása révén az egyik legszebb gyermekkori filmélményemet nyújtotta annak idején. Egész éjjel olvastam a könyvet, míg kegyetlenül el nem álmosodtam, és muszáj volt letennem... aztán jött a másnap, és nem vettem újra kézbe, sem a rá következő napon, sem az azutánin, és így tovább, és így tovább. De most, hogy Madeline Miller kihúzott ebből a szörnyű olvasói válságból, lassan folytatni szeretném ezt a kis csodát is.Nos, ennyi lettem volna mára. Újra köszönöm Lillának a kihívást, Neked pedig köszönöm a látogatást, és további csodás estét / napot kívánok!

Bye.Sosem rajongtam a MARVEL filmekért.
Számomra a világ Süsüjei az igazi hősök!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése